mai 2024
Festivalul Internațional de Teatru Elvira Godeanu, Târgu Jiu, 2024
Supranumită "Marea Doamnă a teatrului românesc", Elvira Godeanu și-a legat definitiv numele de orașul Târgu Jiu unde și-a petrecut copilăria și adolescența. Dorința ei cea mai mare era să nu fie uitată. La Teatrul Milescu din Târgu Jiu, unul dintre cele mai vechi teatre din țară, a văzut tânăra Elvira, prin anul 1916, primul spectacol de teatru jucat de o trupă profesionistă, îndrăgostindu-se iremediabil de scenă. Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu" din Târgu-Jiu a fost înființat în anul 1993, prin hotărârea nr. 9/11 iunie a Consiliului Județean Gorj. Din aprilie 1999, Teatrul este transferat sub autoritatea Consiliului Local și Primăriei Municipiului Târgu-Jiu. Începând din anul 2000, se organizează Zilele Elvira Godeanu, eveniment ce a făcut posibilă întâlnirea publicului gorjean cu producții reprezentative ale teatrului românesc și internațional. Având în vedere că anul acesta sărbătorim 120 de ani de la nașterea doamnei Elvira Godeanu, ediția 2024 este destinată celebrării femeilor care și-au pus amprenta asupra istoriei artei și care continuă să influențeze cultura națională și internațională.

Festivalul Internațional de Teatru "Elvira Godeanu" se va desfășura la Târgu Jiu în perioada 13-24 mai 2024. Deschiderea Festivalului Internațional ,,Elvira Godeanu" - Medalion Elvira Godeanu, 120 de ani de la naștere va fi în prezența a doi invitați speciali, actorii Armand Calotă (Președintele Fundației "Elvira Godeanu") și Marius Bodochi, eveniment ce va fi urmat de spectacolul Variațiuni la Invențiuni. Opus 2 cu Petre Ancuța, Emilian Marnea și de un concert De la Frank Sinatra la Michael Buble susținut de Orchestra Big Band -Filarmonica din Craiova.

Pe lângă spectacole de teatru se va desfășura o serie de evenimente cultural-educative pentru publicul larg, dar mai ales pentru cel tânăr:
Ateliere creative pentru copii - pictură - susținute de prof. Ciolacu Cristina și Rouă Maria
Workshop - Tehnici de succes in casting. Secretele audițiilor reușite - susținut de Domnica Cârciumaru și Viorica Capdefier
Lansare de carte: Noema Gîndului și recital Oana Marinescu
Dublă lansare de carte - volum de versuri "annamorphose" de Ana Zorilă și "improvizații/des improvisations" de Corina Vlădoiu
Workshop susținut de regizorul Vlad Massaci
Atelier de Radio Orientare Prof. Marcu Adrian în Dealul Târgului
Vizionare spectacol O scrisoare pierdută la Biblioteca Județeană
Conferință cu tema Trecutul este imprevizibil cu dramaturgul Juan Mayorga

Printre spectacolele invitate se află și cel mai recent regizat de Andrei Șerban la Teatrul de Stat Constanța, A douăsprezecea noapte de William Shakespeare; Viața e vis de Pedro Calderón de la Barca în regia lui Toma Enache, Teatrul de Vest Reșita; La Academie de Alexandra Felseghi, Teatrul "Mihai Eminescu" Botoșani, în regia lui Andrei Măjeri (regizor gorjean nominalizat la Gala UNITER, 2024), Fidelitate de Chazz Palminteri cu Gheorghe Ifrim, Florin Busuioc și Adelaida Zamfira, regia: Dragoș Câmpan.

Nu lipsesc producții proprii ale Teatrului Dramatic Elvira Godeanu: Omul care a văzut moartea de Victor Eftimiu; regia: Radu Olăreanu, Ultimii de Maxim Gorki, regia: Radu Tudosie, Arta interviului de: Jose Mayorga, în regia Antonellei Cornici. Acest din urmă spectacol, montat în premieră în România, se va bucura la final de reprezentație de prezența dramaturgului în cadrul conferinței cu tema Trecutul este imprevizibil.

Publicul gorjean are oportunitatea de a urmări și trei producții internaționale:
Omorâți-l pe Hamlet / Maten a Hamlet după William Shakespeare, cu: Marcelo Xicarts, Daniel Casablanca, Gabriel Wolf, Martín Salazar, Teatrul: Los Macocos Theater Band Argentina, regia: Sebastián Irigo.
Ce-i cu Quique al V-lea? / ? Qué con Quique Quinto ? după William Shakespeare / Efe Tres Teatro & Doctor Misterio din Mexic, regia: Andrés Carreño
Silence In Troy / Cisza w Troi, Teatrul Biuro Podróży din Polonia

Ultima seară de festival este dedicată întâlnirii publicului cu un actor extrem de iubit, Horațiu Mălăele care va evolua într-un one man show, Sunt un orb.

În 2024, evenimentele de la Tg. Jiu se suprapun cu cele ale longevivului Festival Shakespeare de la Craiova. E bine? E rău? A spune că am avea prea multe festivaluri, scria Dumitru Solomon, echivalează cu faptul de a spune că am suferi de un exces de cultură. În orașul lui Brâncuși, valorificarea marilor tradiții ale teatrului se va îmbina cu experimentarea a noi forme de expresie teatrală în beneficiul unui public eclectic ca vârstă, interes, pregătire. O săptămână de teatru la Tg. Jiu va determina așezarea la masa dialogului a artiștilor, criticilor, spectatorilor, entităților politice și administrative ținând cont de nevoile de comunicare ale comunității.

click pentru mărire

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus