Titlul Silence in Troy / Cisza w Troi / Liniște în Troia cu care a venit la festival Teatrul Biuro Podrozy din Polonia m-a trimis direct la Război cu Troia nu se face de Jean Giraudoux, crezând că este vorba despre o reiterare a temei războiului în actualitate. Da, pentru că Troia a rămas din antichitate până azi simbolul războiului, al măcelului. Nu, pentru că nu are nicio legătură cu piesa lui Giraudoux, decât aluzia la "liniștea" de după conflagrație.
Liniște în Troia este un spectacol gândit pentru reprezentarea într-o piață publică sau afară într-un loc viran și Amfiteatrul din centrul orașului s-a dovedit un cadru natural excelent pentru desfășurarea lui la adăpostul întunericului din seara zilei de 19 mai 2024. Așadar un spectacol de pantomimă, sunet și lumină, combinat cu elemente de acrobație. Evoluție cu artiști pe picioroange, stafii ale morții, zbârnâit de motocicletă, pecete ale războiului, cetățeni maltratați și schingiuiți, omorâți, victime inocente ale războiului. Un constant element de decor, sumbru, apăsător ca o rană imensă, este un autobuz dezafectat, situat central, cu funcționalitate diversificată.
This city has ten million souls este afișat deasupra spațiului de joc și înțelegem că soarta oamenilor dintr-o societate simbolică, emblematică, este amenințată de spectrul războiului. Roți de foc se mișcă haotic, manevrate de germenii morții. Artistul urcat pe un piedestal (butoi) simulează că interpretează o melodie pacifistă. E coborât brutal de oameni în uniformă ce aduc teroarea și întruchipează instaurarea unui regim militar. Totul se schimbă. Când vorbesc armele, muzele tac. Cetățenii caută să se protejeze. Să-și protejeze copiii-păpuși. Autobuzului-fortăreață i se dă foc, reperele culturale sunt interzise, maculate; bustul unui virtual filosof (poate un poeta vates) este acoperit și ascuns, exclus din viața publică. Prigoana trece, femeile încep să spele rufe, simbolul fortăreței este curățat, lustruit, repus în drepturi. Vine și apa sacrală cu rol purificator. Sunt câteva din ideile sugerate de trupa artiștilor polonezi. De notat că expresivitatea secvențelor are conotații multiple. Eu așa le-am perceput. Ca o săgeată troiană înfiptă în trupul fragilei Europe.
Un spectacol cu rol de memento! Tulburător. Indirect acuzator la actualitatea noastră europeană. Impresionant prin simplitatea și mesajul transmis. E bine și necesar să fie liniște la Troia și pretutindeni, în toate cetățile locuite de mii de suflete.