mai 2024
Festivalul de Film Cannes, 2024
Nu știu exact ce sau cum să scriu acum... probabil adrenalina pleacă ușor ușor, după cele 15 ore de bătăi de inimă (și cele 3 de somn în noaptea de dinainte).

Nu știu nici cum să descriu sau să explic ceva ce trebuie simțit - și aici mă întorc la dilema pe care o am de ani de zile- "cum scrii / descrii / explici cu cuvinte ceva ce poate fi înțeles doar loco?".

A fost cea mai frumoasă și extenuantă proiecție pe care am avut-o vreodată în viața mea. N-am știut să mă bucur de ce vedeam pe ecran, m-am rugat încontinuu, parcă nu auzeam nimic, am stat cu picioarele încordate sub scaun, pumnii strânși frământându-mi degetele și dă-i și așteaptă. Publicul de la Cannes nu e un public ușor de mulțumit, mai ales când sunt vreo două mii plus. Presiunea pe care o pune sala aia uriașă, ecranul ăla imens și impecabil, sunetul care transmite până și gândurile actorului, tot ce e acolo, te fac să te simți mic. Foarte mic. Istoria cu care vine Cannes, filmele rulate acolo, regizorii trecuți prin sala Grand Théâtre Lumière din Palais des Festivals, vin peste tine - ca să-l citez pe poetul Gării de Nord - ca "un pumn enorm".

Senzația pe care o ai la sfârșit, după proiecție, să vezi când se ridică lumea, să observi că nu pleacă, ba mai mult, rămân să aplaude (și o fac minute în șir), toate astea adunate și suprapuse cu presiunea de care ziceam mai sus, rezultă ceva pe care nu pot să-l explic.


Acum cu adrenalina în cădere liberă, am înțeles că e o lume. Altă lume. Cannes se trăiește, nu poate fi povestit.

Imagini de pe covorul roșu de la Cannes, de la premiera internațională a filmului Trei kilometri până la capătul lumii.

În fotografii îi vedeți pe:
Emanuel Pârvu - regizor, co-scenarist
Bogdan Dumitrache - actor
Ciprian Chiujdea - actor
Valeriu Andriuță - actor
Ingrid Micu-Berescu - actriță
Miruna Berescu - producătoare, co-scenaristă.

(Photo credits: Festival de Cannes, Profimedia)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus