mai 2024
Festivalul Internațional Shakespeare, 2024
6 personaje feminine din 6 piese shakespearene interpretate de 6 actrițe: Isabella din Măsură pentru măsură (Sara Barison), Emilia din Othello (Beatrice Bowden), Imogen din Cymbeline (Hannah Lucas), Lady Macbeth din Macbeth (Marie Rabe), Lady Anne din Richard III (Charlie Coletta) și Ofelia din Hamlet (Olivia Negrean). 6 dintre cele 147 personaje feminine care apar în cele 37 de piese ale domnului din Stratford-upon-Avon. Față de 1.044 de personaje masculine! Cum vă place?

Un interior de secol 21, o bucătărie generoasă, o plită electrică în funcțiune, multiple vase și ingrediente culinare, o suită de sticle de vin roșu, un pick-up servietă Revinyl. Emilia e gazda. Rând pe rând, sosesc toate cele 6 personaje. Urmează o seamă de mărturisiri în timp ce cina e pregătită și sticlele de vin se golesc.


Feast: A Play in One Cooking și-a avut premiera în 2017 și a marcat debutul în dramaturgie al Oliviei Negrean, artistă de origine română stabilită la Londra, interpreta Ofeliei. Spectacolul e o producție Parrabbola, compania / conceptul / organizația culturală creată de americanul Philip Parr în 2010, specializată în "angrenarea comunității prin intermediul participării creative active". Parr e, printre altele, regizorul Feast: A Play in One Cooking și al recentei premiere cu Pericles a Teatrului Maghiar de Stat "Csiky Gergely" Timișoara (a cărei reprezentație va încheia, duminică, 26 iunie, ediția 2024 a Festivalul Euroregional de Teatru din Timișoara - TESZT), director al York International Shakespeare Festival și președinte al European Shakespeare Festivals Network. Ah, și co-autor al conceptului Shakespeare Village, foarte fainul spațiu în aer liber amenajat în proximitatea Hipodromului din Parcul Romanescu de-a lungul Festivalului Internațional Shakespeare Craiova 2024.


În convenția / ficțiunea Oliviei Negrean, cele 6 doamne se întâlnesc anual. Gătesc, ciocnesc un pahar, stau de povești. Apoi uită și reîntorc în paginile pieselor. Pentru a se reîntoarce anul următor. Singură Emilia, gazda, păstrează un soi de memorie a sutelor lor de revederi.

Cum ar fi fost de ar fi fost altfel decât a fost? Cum ar fi fost dacă ar fi evitat greșelile proprii, cum ar fi fost dacă ar fi putut împiedica greșelile celorlalți, cum ar fi fost dacă ar fi construit & trăit într-o altfel de lume? Gândul rescrierii textelor care le-au dat viață capătă contur. Revizitarea istoriei (citește, literaturii) și alterarea ei în părțile esențiale. Cele despre care știm, cu mintea de azi, că au cauzat răul, nedreptatea, suferința, moartea.


Regia discretă a lui Parr privilegiază chestionările cu aură de SF filozofic ale lui Negrean. Monologurile succesive, pe care cele 6 actrițe le susțin cu delicatețe, umor, inteligență și oarece melancolie, conțin frânturi din textele lui Shakespeare și perspectiva nouă, originală, a dramaturgiei. O perspectivă feministă, adică, profund umanistă. Egalitate de gen, egalitate de șanse, fără discriminări, fără preconcepții.


Nu e loc de stridențe ideologice, de tezisme mobilizatoare, de topoare ori vopseluri aplicate statuilor. Drumul schimbării e decorat cu însemnele rațiunii. Brainstorming-ul personajelor conduce la inevitabila concluzie a imposibilității schimbării trecutului. Dar, în același timp, invită la privirea prezentului. Luminile se aprind deasupra spectatorilor. Cele 6 personagii privesc sala și timpurile. Lumea s-a schimbat de la mugurii lui 1600 încoace. Cel puțin în bucata asta de lume, statutul femeii e radical diferit de cel de acum 400, 300, 200, 100, 50, 30 de ani.

Asta nu înseamnă că nu trebuie sa ne amintim. Mereu și mereu. Așa cum ne îndeamnă Ofelia și florile pe care ea le împarte mereu și mereu, an după an, colegelor ei din cărțile de dramaturgie și nouă, cititorilor / spectatorilor / muritorilor.


Asemenea celor 3 surori cehoviene, celor 6 personaje by Shakespeare & Negrean & Parr le e teamă de uitarea ce instalează amnezia și favorizează repetarea erorilor. Acesta e rostul reîntâlnirii lor anuale. Acesta e unul din sensurile mersului nostru la teatru, la cinema, la bibliotecă.

(Timpul & Spațiul reprezentației: 19 mai 2024 @ Sala Ramada Hall a Hotelului Ramada Plaza din Craiova)

(foto: Cosmin Stoian - ultimele două)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus