mai 2024
Festivalul Internațional de Teatru Elvira Godeanu, Târgu Jiu, 2024
Orașul Femeii. Pentru 12 zile (număr apostolic) - 13-24 mai 2024. O sărbătoare a femininului, a farmecului care ademenește înspre căutarea sinelui, înspre oglindire în Creație ca într-un chip atât de familiar, recognoscibil prin coordonata sa pur umană.

Poți privi acest tablou al primelor zile din cadrul Festivalului Internațional de Teatru Elvira Godeanu, Târgu Jiu, 2024 dacă te lași absorbit de melanjul formelor de artă care au defilat înăuntrul și în jurul teatrului (concerte de muzică clasică - Filarmonica Craiova, The Brass Band - Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti București, ateliere creative de pictură pentru copii sau de orientare în radio, lansări de carte, conferințe etc.) sau îl poți înțelege ascunzându-te chiar în interiorul lui, unde te poți furișa prin culise și poți surprinde străfundurile fiecărui spectacol: cum Pompiliu Ciochia își repetă textele cu patos, legănându-se nervos în cabina actorilor, pentru a deveni în cele din urmă un autentic Om care a văzut moartea, cum Tedi Popescu își îmbracă paltonul albastru ca să-și scrie destinul propriului erou în Ultimii, cum Claudiu Istodor traversează Calea Victoriei cu un zâmbet satisfăcut după interpretarea tulburătoare a lui Ivan Kolomițev în același spectacol sau cum domnul Adrian Țion, critic de teatru redutabil, surprinde cu întreaga sa ființă rafinată atmosfera ludică, solemnă, emoționantă, degajată din demersurile culturale prezentate de teatru în cinstea doamnei Elvira Godeanu.


Deși prin minte se perindă chipuri masculine (festivalul a debutat prin vocea gravă a lui Marius Bodochi), finalul spectacolelor proprii, reprezentate în aceste zile de început în scopul rememorării ofertei culturale ale acestei stagiuni, își atinge climaxul prin premierea unei personalități feminine care și-a demonstrat dăruirea, caracterul, consecvența, măiestria în acest labirint al artei dramatice (Ioana Flora - premiu pentru performanța deosebită în arta teatrală și cinematografică, Monica Sfetcu - distincție pentru performanța deosebită în arta actorului, Maia Morgenstern - recunoaștere pentru performanța în teatru și, ca o bucurie neașteptată, apare și numele meu încununat cu premiul Tânăra speranță, ceea ce mă emoționează și mă responsabilizează), cărora li se vor mai alătura încă șase nume importante, încă nedezvăluite.

Marius Bodochi
Claudiu Istodor și Ioana Flora
Anna-Maria Zorilă
Următoarele zile vor fi consacrate spectacolelor celorlalte teatre din țară (Constanța, Botoșani, București, Reșița) și din străinătate (Mexic, Argentina, Polonia), care își vor dedica manifestările publicului târgujian și, mult mai departe, sufletului Elvirei. Vă așteptăm la Teatru!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus