mai 2024
Uca și Imi sunt primii artiști de circ contemporan pe care îi întâlneam în Timișoara, după întoarcerea din multele călătorii indiene. Ei reprezentau tot ce întâlnisem în materie de experiment cu foc, dans cu poiuri, artă stradală, jonglerii și trapez într-un moment în care circul contemporan abia începuse să fie una dintre noile forme de exprimare a libertății artistice chiar acolo, în stradă, alături de cei ce doreau să se alăture sinergiei care ne forma la nivel de identitate comunitară.

Acum 15 ani era ceva de neînchipuit să te apuci să formezi o Școală de Circ în Timișoara și să aștepți să și trăiești din asta, într-o perioadă în care toată lumea era înnebunită de minunata lume nouă și corporatistă. Și în ciuda tuturor piedicilor de percepție, au rezistat. Revenind după formarea la Școala de circ din Bruxelles pentru a pune bazele unui mod alternativ de a învăța copiii, dar și adulții, să fie ei înșiși: adică puternici și spectaculoși. Cu rezultate tot mai evidente, lucrând cu copii din mai multe școli din Timișoara și oferind constant cursuri pentru toți doritorii, cortul lor de circ contemporan de lângă Casa cu Iederă (un loc superb și verde, pe malul Begăi), dar și la Murani, acel "base camp" unde pot fi aproape de natură și de familie, a devenit un fel statement pentru mulți dintre noi.

Cu suișuri și coborâșuri, desigur, ca-n orice poveste spusă de la zero, au avut încredere și au perseverat, împinși de la spate de un evident talent artistic, dar și didactic, care prinde sens atunci când pur și simplu adori ceea ce faci. Iar la ei se vede de la o poștă că adoră ceea ce fac. De la dansul cu foc al Ucăi, până la cursurile de jonglerie ale lui Imi, oamenii ăștia inspiră pasiune și încredere.


De aceea am știu exact că proiectul lor Inspir. Impuls în cartiere va fi nu numai un succes la nivel artistic, dar mai ales o victorie a celor reticenți la ideea că poți integra comunitățile dintr-un spațiu urban în continuă expansiune, fără teama de discriminare și fără teama de excludere. Pentru că focul, circul, jongleria, clovneria și spiritul liber unește oamenii. Și spațiile.


Pentru că toate poveștile bune încep în forță, primul spectacol cu foc din proiect a avut loc pe 9 mai 2024 într-un cartier mărginaș din Timișoara: Kuncz. Mini-turneul denumit "scena de foc" a fost un spectacol magic, denumit Fille d'Hestia, cu o poveste mistică, inițiată de Uca acum mulți ani, alături de compania franceză de circ contemporan Mistyca Salvaje. Povestea spectacolului cu foc jucat atât în cartierul Kuncz, dar și în Piața Traian și Calea Lipovei, Fille d'Hestia este povestea creată de Uca, pe experiența cu dansul cu foc în Besançon, Franța.


Inițial spectacolul a fost jucat de Uca, la inițiativa lui Jean-Michel Riant, artist senior cu foc, fondatorul La Salamandre, una dintre primele companii de dans cu foc din Europa, la care s-a alăturat recent o tânără compozitoare și violoncelistă din Londra. Împreună cu Johanna (cea care joacă rolul Ucăi acum), ei au creat ceea ce am văzut cu toții în Timișoara zilele trecute: Fetele Hestiei / Les filles de Hestia, o călătorie fascinantă atât vizual, cât și spiritual, marcând cu foc simbolul energiei feminine pasionale prin zeița focului din mitologie.


Cu un sound special compus pentru spectacol, cu violoncel și beat digital, imagini simbolice, coregrafii și efecte specifice ca rochia de foc de la final, spectacolul te duce unde departe, într-un spațiu de acum mii de ani, în care focul reprezenta acel absolut al începutului civilizației. Deși Uca a părăsit spectacolul pentru a urma Școala de circ din Bruxelles (alături de Imi de la Circ Discret, celălalt co-fondator al Școlii de Circ din Timișoara), rolul a fost preluat și spectacolul a trăit mai departe, a evoluat și s-a jucat de foarte multe ori în 13 ani, cel mai recent fiind un turneu în Mexic.


Povestea cu foc a continuat și în a patra zi de Inspir. Impuls în cariere cu spectacolul Trei, continuarea poveștii Ucăi, în periplul său către sine, trecând prin tot ce a însemnat și înseamnă dansul cu foc pentru ea: o poveste fără sfârșit și bucuria de a împărtăși. Iar publicul simte asta, de la mic la mare. Publicul din parc (parcul Abator cum îi spuneam noi cei care locuiam în zonă, acum parcul Karlsruhe), publicul din Piața Traian, dar și publicul din zonele mai mărginașe ale orașului cum sunt Kuncz sau Calea Lipovei. E interesant cum acest gen de spectacol prinde atât la copii, cât și la adulți. Fascinația focului rămâne. Fascinația poeziei e acolo. În toată această eră a inteligenței artificiale, suntem încă fascinați de foc și de artă stradală.


Manu: Ce înseamnă pentru tine să fii artist care dansează cu focul?
Uca: "Pentru mine, să dansez cu foc este bucurie supremă, ca o transă în care mă reconectez cu cea mai adâncă părticică a mea; parcă scânteia de veșnicie din mine exprimă magie și nu mai e loc de frică, de îndoială, doar armonie și încredere. Simt că mă conectez cu publicul în planul simțirii și că transmit tot ce simt eu, direct în centrul fiecăruia dintre ei."

Și pentru că Uca și Imi sunt și profesori de circ, lucrând demult cu copii din diferite categorii sociale, zilele Inspir. Impuls în cartiere au continuat cu ateliere de circ pentru copii cu deficit de auz de la Școala Pufan, culminând cu un spectacol clovnerie, numit Claunu & Cluna. Cu energie pentru a fi prezenți, atât pentru sine cât și pentru cei care cu fiecare interacțiune și inițiere în lumea circului pot fi acele momente de "aha, asta chiar mi-a schimbat viața".


Manu: Cât de importantă e povestea în ceea ce faceți?
Imi: "Cred că noi ne spunem poveștile personale prin tot ceea ce facem. Și ca în orice poveste ai caractere, dinamici, personaje pozitive, personaje negative, punct culminant și deznodământ. Îmi place mult ceea ce fac și cred că de multe ori atelierele noastre sunt nu numai ateliere de jonglerie sau trapez, dar și un fel de ateliere de dezvoltare personală."


Și pentru că perioada anunțurilor prin flyere sau comunicate de presă a trecut de ceva vreme, trebuie să spun că povestea continuă, with or without Facebook. De ce? Pentru că pagina proiectului Impuls. Inspir în cartiere tocmai a fost dezactivată de un AI nemulțumit de cine știe ce content pe care nu l-a înțeles, vă spun că acest proiect continuă până la final de iunie 2024 și că dacă treceți prin Timișoara, Uca și Imi vă invită și la restul activităților și spectacolelor lor pe care le puteți găsi de data asta pe pagina personală a Ucăi: https://www.facebook.com/uca.raluca


Las și eu un mic rezumat aici, ca un mic teaser:

spectacolul Claunu & Cluna (un spectacol emoționant și fascinant cu acrobație și poveste, care a avut loc duminica asta în spațiul cultural Kuncz), va avea loc și pe 2 iunie 2024 în Piața Traian, și pe 9 iunie 2024 în zona Lipovei.


Ziua de sâmbătă, 25 mai 2024, va fi alocată evenimentului de încheiere în cartier, în aceeași formulă din Parcul Karlsruhe. Același spectacol va fi prezentat și în Piața Traian pe data de 2 iunie 2024, eveniment urmat de atelier în zilele de 6, 7 și 8 iunie 2024, cu un eveniment final sâmbătă, 8 iunie 2024.

Uca și Imi vor fi prezenți și în zona Lipovei cu Claunu & Cluna pe data de 9 iunie 2024, unde sunteți invitați la ateliere în zilele de 13, 14 și 15 iunie, cu un eveniment de încheiere, sâmbătă, 15 iunie 2024.

Stagiul de perfecționare va avea loc între 24-28 iunie 2024 la cortul de circ de lângă Casa cu Iederă, alături de prietenii lor circari de la The Serious Road Trip Besançon, vor fi alături de ei pentru susținere și schimb de bune practici.

Proiectul se va încheia grandios cu un eveniment vineri, 28 iunie 2024, cu Respir, un spectacol cu participanții la stagiu, "circus sharing" și ateliere de inițiere ghidate de către participanți, împreună cu invitații din Franța.

Școala de circ va marca finalul evenimentului prin spectacolul de funambulism (echilibru pe cablu) Familia Firescu, care se înalță până la 4 m deasupra solului.

Cu toții, de la mic la mare, suntem așteptați la circ! Circ contemporan și pâine. Poate avem nevoie. Inspir. Expir. Orașul începe să vorbească și cu mine... Ne vedem acolo.


(Foto: Adrian Danciu)

Proiectul INSPIR. Impuls în cartiere este organizat de către Școala de circ prin EduCultProd srl. (Education & Cultural Production) în parteneriat cu Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă "Constantin Pufan" (TM) și asociația The Serious Road Trip Besançon (FR).

Proiectul INSPIR. Impuls în cartiere face parte din Programul cultural național "Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023" și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii din România
.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus