mai 2024
Festivalul Internațional de Teatru Elvira Godeanu, Târgu Jiu, 2024
Un spectacol bucureștean bine rodat în timp, avându-l în distribuție pe simpaticul și popularul prezentator al știrilor meteo tv, Florin Busuioc, a ajuns la festivalul gorjean chiar în ziua în care actorul împlinea 62 de ani. Desigur, a fost sărbătorit și aclamat cum se cuvine de publicul încântat de prezența sa la Târgu Jiu. După spectacol, Busu a oferit un alt mini-spectacol al emoțiilor în cocheta și intima sală a Teatrului "Elvira Godeanu".

Este vorba despre piesa Fidelitate / Faithful, scrisă de actorul, scenaristul și producătorul american de origine italiană Chazz Palminteri, producție a Fundației Carta în colaborare cu Teatrul Act. Montarea aparține regizorului Dragoș Câmpan, scenografia Mariei Dore. O comedie ușoară, amuzantă, antrenantă, à l'américaine, ca multele de pe Broadway sau off-Broadway. Dacă amintim că scenariul scris de Chazz Palminteri a stat la baza unui film în care acesta a jucat ca actor, interesul pentru această montare crește proporțional. Filmul a fost regizat de Paul Muzursky în 1996, cu Cher și Rayan O'Neal, alături de Palminteri. Un succes de public reiterat, iată, acum sub această formă.

Spectatorul e bruscat de la bun început. În livingul familiei Conner asistă la o scenă incredibilă. O femeie este legată cu sfoară groasă de un scaun ergonomic. Numai de adaptare la condițiile de birou nu este vorba. În cameră se plimbă agitat cu un pistol în mână un ins cu o mimică severă. El amenință că o va ucide în schimbul unei sume de bani ce urmează să o încaseze de la soțul ei. Este un ucigaș plătit, angajat chiar de soțul ei Jack. Tensiunea resimțită inițial se dezamorsează treptat, se colorează în comic de factură bulevardieră. Deconspirarea motivului virtualei crime îi dă aripi de răzbunare femeii ajunse victimă. Soțul infidel, Jack, trebuie pedepsit. Răsturnările de situație au efect de bumerang comic. Maggie pactizează cu Tony, ucigașul neplătit încă, pentru a lua banii soțului infidel. Replicile pun în evidență aspecte din trecutul personajelor. Jack și Maggie sunt căsătoriți de douăzeci de ani, Jack are o amantă, Tony e labil psihic și are un psiholog cu care se consultă telefonic în momentele de cumpănă ca acesta. Psihologul, hipersensibil, îl monitorizează și plânge la telefon, îngrozit de ceea ce urmează să facă Tony.


Plictiseala unei femei casnice se împletește cu desele ei stări depresive în schița de portret creată de Adelaida Zamfira în rolul Maggie. Mai mult chiar, dezvăluie vag o ființă cu tente suicidare, resorbite și acestea în comic de tip grosier, neserios, trecut ușor cu vederea. Un tip aferat, care acționează mecanic, dur în aparență, dar pătruns de neliniști intime e Gheorghe Ifrim în rolul ucigașului cu profil mafiot, Tony. El e mereu agitat, vorbește repezit, precipitat, uneori, din păcate, aproape ininteligibil. Un om de afaceri cu multe probleme pe cap întruchipează Florin Busuioc în soțul lui Maggie. El transmite multă căldură umană, firesc și preocupare de a-și ascunde legătura extraconjugală, ceea ce îl face incredibil pentru un complice la un asasinat.


Dar lucrurile trebuie luate à la légère într-o combinație textuală de acest nivel. Miza comicului buf exclude autenticitatea factuală și operează cu rețete gata construite. Tipare clasicizate luate în exploatare dramatică fără nuanțări, dar nu lipsite de farmecul individual al actanților. Florin Busuioc este un tipar adorabil de înșelător duplicitar, stăpân pe arta disimulării. Ceea ce îl face chiar mai simpatic decât în transmisiile meteo tv în direct.

(Foto: Dinu Lazăr - prima, Cătălin Anastase - celelalte

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus