iunie 2024

 Proiectul Moștenitorii României muzicale este unul dintre cele mai relevante programe de promovare și susținere a tinerilor muzicieni, un proiect Radio România Muzical și Rotary Club Pipera derulat din 2018 cu două direcții: recitaluri și concerte cu tineri muzicieni deja consacrați la nivel internațional, susținute în săli relevante din București și din țară, dar și concursul pentru o bursă în valoare de 4500 euro, care se adresează muzicienilor cu vârste între 16 și 24 ani.

În 2024, pentru a cincea ediție a competiției Moștenitorii României muzicale, s-au înscris 18 tineri muzicieni. Juriul care a analizat aceste aplicații a fost alcătuit din personalități ale vieții muzicale românești: Cristina Comandașu - manager Radio România Muzical, inițiatoarea proiectului, Kovacs Emöke - manager Filarmonica "Dinu Lipatti" din Satu Mare, Silvia Sbârciu - manager Filarmonica "Transilvania" din Cluj-Napoca, Liliana Staicu - director Centrul Proiecte și Evenimente Radio România, Ivona Stănculeasa - manager Filarmonica "Oltenia" din Craiova, Sebastian Tegzeșiu - manager Filarmonica din Brașov, Cristina Uruc - manager interimar Artexim. Membru delegat din partea Rotary Club Pipera: Dan Popescu.

În 2024, bursa în valoare de 4.500 euro va reveni violoncelistului Jan Sekaci, care în cadrul bursei va susține și un recital la București, organizat de Radio România Muzical. Postul de radio îi oferă și o sesiune de înregistrări speciale în 2025.

Jan Sekaci urmează să susțină concerte în cadrul stagiunilor filarmonicilor din Satu-Mare (stagiunea 2025-2026), Cluj (stagiunea 2025-2026), Craiova (stagiunea 2024-2025) și un recital la filarmonica din Brașov (stagiunea 2024-2025).

Jan Sekaci (23 ani), originar din Oradea, este în prezent student la Academia Barenboim-Said din Berlin. În 2021 a câștigat premiul I la Concursul Johannes Brahms din Austria, cea mai importantă distincție obținută până în prezent dintr-o serie lungă de premii naționale și internaționale. Jan Sekaci a evoluat cu un deosebit succes în stagiunea Orchestrei de Cameră Radio (29 februarie 2024), concert preluat în direct de Radio România Muzical și TVR Cultural.
Un concert în cadrul stagiunii 2025-2026 a Orchestrei de Cameră Radio primește pianistul Dominik Ilisz; tânărul muzician va fi propus de Radio România Muzical în competiția pentru titlul "Tânărul artist al anului" la gala premiilor International Classical Music Awards (ICMA) 2026.

Dominik Ilisz (20 ani), originar din Oradea, este în prezent student la Universitatea de Muzică și Arte Interpretative din Viena (MDW). Deține numeroase premii naționale și internaționale, iar evoluția sa din cadrul stagiunii Orchestrei de Cameră Radio (23 martie 2022), obținută ca premiu în cadrul competiției pentru bursa Moștenitorii României muzicale 2021, a fost apreciată la superlativ.

Filarmonica "Dinu Lipatti" din Satu Mare va găzdui în stagiunea 2024-2025 un recital al clarinetistului Petru Pane (19 ani), unul dintre cei mai promițători tineri muzicieni ai generației sale. Petru Pane are deja programată o sesiune de înregistrări speciale, în iulie 2024, în studiourile Radio România, obținută în urma participării sale la competiția pentru bursa Moștenitorii României muzicale 2023.

Toți participanții la competiția pentru bursa Moștenitorii României muzicale 2024 au posibilitatea de a participa la un atelier de asistență artistică, oferit de Artexim, pe parcursul stagiunii 2024-2025.

Radio România Muzical și Clubul Rotary Pipera doresc să mulțumească tuturor muzicienilor participanți la selecția pentru bursa "Moștenitorii României muzicale". Arta interpretativă românească are viitor doar prin cei care duc mai departe tradiția performanței și profesionalismului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus