septembrie 2009
Concert Cesaria Evora 2009

1. Cariera Cesariei Evora nu a urmat nici o clipă o succesiune logică obişnuită.



2. Morna este o muzica nostalgică şi tristă.



3. Cu privirea piezişă, această femeie născuta în portul Mindelo afişează rotunjimi şi o relaxare care fac din ea personificarea anti-vedetei.



4. Microfonul a fost întotdeauna unica ei armă.



5. Vocea Cesariei lasă, spune ea "o mulţime de amintiri nepieritoare celor care o ascultă", în timp ce proprietara ei rămâne întotdeauna "într-o sărăcie de nedescris".



6. Cochetăria bijuteriilor este singura pe care şi-o permite în fidelitatea ei faţă de cauza celor pe care îi reprezintă, oamenii simpli din Insulele Capului Verde.



7. Învăluită în veşnicul fum de ţigară al piano-barurilor, la începutul carierei Cesaria cânta doar pentru câţiva escudos.



8. Timbrul vocii "whisky-and-cigarettes", cum este numit de critici, nu se schimba niciodată pe parcursul concertelor.



9. Cesaria Evora este a doua femeie africană, dupa Myriam Makeba, care a primit un disc de aur (care semnifică mai mult de 100.000 de exemplare vândute).



10. Cântăreaţa "cu picioarele goale" continuă să meargă din festival în festival, cucerind sălile de concert din întreaga lume, de la Théatre de la Ville din Paris sau Olympia, pâna la Apollo din New York, discurile ei apărând în continuare la BMG


(text de Oltea Şerban-Pârâu)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus