Academia Caţavencu / mai 2006
Impresia de bazar a galeriei TC Art de la Hanul cu Tei sporeşte neliniştea tablourilor Gabrielei Culic, ostracizate pe un perete strâmt şi sufocate sub o scară îngustă, de unde se îmbie unul pe altul care să ţipe mai tare, pentru a-şi face simţită prezenţa şi a fi pipăite de o retină îngăduitoare şi de o epidermă prietenoasă.

Desenul Gabrielei Culic este textil, acaparator, aproape transparent, dominator, cu reflexe brun-sângerii, conchistador şi atât de grifonat, neîngăduitor, încât îţi dă senzaţia de catedrală gotică ruinată, hohotitor, de dalmatică sfâşiată de rege longobard, clocotitor sau, mai degrabă, de ideogramă japoneză udată din belşug de roua dimineţii, care se usucă leneş la soare pe o frunză de lotus.

Totul este nervos şi expeditiv în naturile ei statice, în amurgurile ei de vară, în pasiunile, bărcile, căderile şi lacustrele ei, iar nervozitatea este starea funciară a ghearelor unui vultur.

Dincolo de aerul care tremură între gheare, gama cromatică îmblânzeşte apucăturile de pasăre de pradă ale desenului şi pare un corn al abundenţei scăpat din braţe, din care se revarsă o miere caldă de culoarea ocrului, cu umbre sienna fierbinţi şi de un gri-aer şi gri-apă în profunzime.

Gabriela Culic, Pictură, TC Art Gallery, Hanul cu Tei, strada Lipscani nr. 63-65.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus