mai 2024
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2024
Proiectul "Exprimă ce ești. Ideo Ideis" a adus la finalul lunii aprilie 2024 o parte din Ideo Ideis la Sibiu, Craiova și Roșiorii de Vede. 90 de adolescenți au fost selectați în urma înscrierilor pentru participarea la un program intensiv de dezvoltare personală prin teatru și arte alăturate.

La Roșiorii de Vede atelierele au avut loc între 21 și 25 aprilie 2024, adolescenții fiind îndrumați de formatorii Sabina Brândușe (trainer de teatru tânăr) și Bianca Ardeleanu (trainer de arte alăturate/dans). La Sibiu adolescenții au lucrat alături de Ana Covalciuc (trainer de teatru tânăr) și Daniel Dragomir (trainer arte alăturate/dans), între 22 și 26 aprilie 2024. Craiova i-a găzduit pe George-Albert Costea (trainer teatru tânăr) și Filip Stoica (trainer arte alăturate/dans) pentru 5 zile de ateliere desfășurate între 26 și 30 aprilie 2024.

 Proiectul s-a bucurat de un real succes în rândul adolescenților, care au primit cu entuziasm informațiile venite de la traineri.
"Am avut ocazia să lucrăm timp de 5 zile cu niște adolescenți foarte talentați, deschiși, curioși, care și-au dorit să acumuleze cât mai multe informații de la noi. Mă bucur să descopăr de fiecare dată noi tineri pentru care o experiență precum Ideo Ideis este una transformatoare." declară actrița Ana Covalciuc, trainer de teatru tânăr în cadrul capsulei de la Sibiu.

La finalul atelierelor, au fost selectați câte 10 tineri din fiecare oraș, care au ajuns în a doua etapă a proiectului. Cei 30 de tineri au început să lucreze la scrierea scenariilor și montarea a trei spectacole de teatru care vor fi prezentate în ediția a 19-a a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis. Trupa din Sibiu lucrează alături de regizoarea Mara Oprea și dramaturga Raluca Cărciumaru, adolescenții din Craiova sunt îndrumați de regizorul Robert Kocsis și dramaturgul Alexandru Gorghe, în timp ce tinerii din Roșiorii de Vede lucrează alături de regizoarea Tania Drăghici și dramaturga Sabina Bălan.

"Mă bucur că prin acest proiect avem oportunitatea de a continua ce am început acum 3 ani, și anume să ducem experiența Ideo Ideis la cât mai mulți adolescenți din întreaga țară și să creăm nuclee de revitalizare culturală. Implicarea tinerilor în viața culturală stimulează creativitatea, încurajează diversitatea și promovează coeziunea comunității. Totodată, ajută la formarea unor cetățeni activi și implicați, capabili să contribuie la dezvoltarea și prosperitatea orașului lor. Iar Ideo Ideis asta face, însuflețește procesul prin care adolescenții din România își găsesc vocea și o folosesc pentru a modela societatea de care au nevoie în devenirea lor." declară Ana Fierăscu, manager de proiect al Capsulelor de teatru și deșteptări.

Prezența a trei trupe proaspăt formate în Festival este o noutate pentru Ideo Ideis, care își dorește să extindă experiența de la Alexandria în cât mai multe orașe din țară.
"Considerăm că acest proiect pilot este unul de mare succes și ne dorim să extindem acest tip de capsulă Ideo Ideis în cât mai multe orașe, astfel încât să ajutăm la formarea unor insule în diferite puncte ale țării. Este o șansă unică pentru adolescenții care nu activează într-o trupă și care pot astfel să ajungă la Festivalul Ideo Ideis alături de un grup nou format." declară Liviu Romanescu, Directorul Festivalului Ideo Ideis.
Ultima etapă a proiectului se va desfășura în toamnă, când cele 3 trupe de teatru nou formate vor prezenta spectacolele în comunitățile din care fac parte.
Mai multe detalii despre toate proiectele Ideo Ideis se regăsesc pe platforma online a fenomenului.
***
Ne puteți urmări pe:
ideoideis.ro/festivalul | FB: ideoideis | Instagram: @ideoideis

Proiect finanțat de Ministerul Culturii
Parteneri: Liceul de Artă Sibiu, Tipografia Hub, Colegiul Național Anastasescu
Parteneri media: LiterNet.ro, Zile și Nopți, Revista BIZ, Haute Culture




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus