august 2024
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2024
Mă numesc Ionuț Cristian Crețu, am 17 ani și fac parte din trupa de teatru de liceeni "Drama Club" din Botoșani de doi ani. După ce dau bacul doresc să continui la UNATC. Îmi face plăcere să fac parte din lumea teatrului deoarece pe lângă sentimentul pe care mi-l oferă scena, oamenii sunt cei care m-au făcut să ador teatrul. Timpul liber mi-l ocup plimbându-mă prin oraș făcând poze sau lucrând la tot felul de "proiecte" care-mi apar în gând random precum încercări de scurtmetraj, film eseu, reclame. Simt că fac ceva productiv și plăcut în același timp.

Drama Club revine la Festivalul Ideo Ideis. Adolescenții din Botoșani sunt coordonați de Ella Nistor și au participat la festival cu spectacolul
Frecvent liber, după un text de Gianina Cărbunariu.


Vanessa Buga: Dincolo de Ideo Ideis, care a fost prima ta întâlnire cu lumea teatrului?
Ionuț Cristian Crețu: Prima mea întâlnire cu lumea teatrului a fost când aveam opt ani și am văzut spectacolul Bocitoarele vesele, în regia lui Ion Sapdaru, iar prima interacțiune a mea cu teatrul a fost în clasa a 6-a, când am făcut cu ajutorul profesoarei de limba română spectacolul D-l Goe, unde l-am jucat pe "urâtul".

V.B.: De ce, din toate lucrurile pe care le are ca opțiune un tânăr azi, ai ales sa intri într-o trupă de teatru?
I.C.C.: Cazul meu a fost unul diferit, în sensul că eu nu voiam să iau parte la nimic din tot ce înseamnă lumea artistică, inclusiv teatru, dar am ajuns să merg la preselecțiile trupei Drama Club de dragul unei persoane apropiate mie care nu voia să meargă singură. Norocul meu a fost că am avut parte de niște colegi de trupă care m-au primit cu brațele deschise la ei în familie și care m-au sprijinit în așa fel încât, ușor ușor, să mă îndrăgostesc de teatru.

V.B.: Cât de bine crezi că reflectă realitatea ta sloganul festivalului Ideo Ideis 2014 (Ai tot ce ai nevoie)? De ce anume ai nevoie la Ideo Ideis și în viața ta de zi cu zi?
I.C.C.: Sloganul festivalului Ideo Ideis 2014 reflectă în totalitate realitatea mea, deoarece suntem oameni. Și atât timp cât ești om, ai tot ce ai nevoie. Cred că acest adevăr răspunde ambele întrebări.

V.B.: Care au fost așteptările tale legate de festival?
I.C.C.: Deși în general nu îmi creez așteptări, acest festival m-a făcut să formez niște legături strânse cu mine însumi și să mă redescopăr, ca un refresh. Când am plecat de la festival, am realizat în drum spre casă faptul că există mai mult decât un strop de bunătate in lumea asta și că este extraordinar cum prin teatru, terenul nostru comun, putem crea fără să distrugem. De la prietenii care vor ține o viață, la învățături ce te vor îndruma spre bine restul vieții. Ce vreau cu adevărat să spun este că festivalul Ideo Ideis nu este doar despre teatru, ci despre oameni.

V.B.: Cum ați ales piesa de teatru pe care ați pus-o în scenă în cadrul ediției a nouăsprezecea a festivalului Ideo Ideis și cum a rezonat ea cu voi?
I.C.C.: În fiecare an se propun diferite texte de către noi toți, iar apoi le analizăm pe fiecare în parte pentru a ne face o idee din care text putem face un spectacol revigorant. În 2024, am ales să facem un spectacol despre povestea unui adolescent de la noi din oraș, ba chiar de la noi din liceu, care în perioada în care regimul comunist era la putere, a stârnit o țară întreagă scriind lozinci anti-comuniste pe zidurile clădirilor din oraș. Noi am fost șocați când am auzit pentru prima oară povestea lui, având în vedere că a făcut toate acestea având aceeași vârstă cu noi și faptul că a mers chiar pe aceleași holuri și clase în care noi mergem zi de zi. Noi rezonăm cu el deoarece a avut curajul să pună in practică dorința oricărui tânăr și adult de pe vremea aceea. Spectacolul nostru se numește Frecvența liberă și este adaptat după Tipografic Majuscul de Gianina Cărbunariu.

V.B.: Povestește-ne în 5 rânduri spectacolul vostru și convinge-ne să venim să îl vedem.
I.C.C.: Frecvența liberă este oportunitatea noastră de a celebra curajul și puritatea adolescentină, redând povestea unui erou național.

V.B.: Vă mulțumesc frumos pentru răspunsuri și baftă multă în continuare.



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus