iulie 2024
Festivalul de scurtmetraje Filmul de Piatra, Piatra Neamț, 2024
Filmul de Piatra este un festival pietrean de filme, concurs de scurtmetraje, concerte live și activități diverse. Se bucură de un număr mare de voluntari care fac ca acest eveniment să funcționeze la cote maxime. Printre care sunt și eu.

Filmul de Piatra, pentru noi, voluntarii, nu a început pe 4 iulie 2024 - ziua de deschidere -, ci cu ceva timp înainte, timp în care ne-am cunoscut între noi, ne-am aflat rolurile, sarcinile, programul și coordonatorii.

Prima zi de festival a început cu ușoare raze de soare, care însă, când a trebuit să ne vedem la Baza Hipică, locul în care se desfășoară festivalul, în jurul orei 16, s-au ascuns în spatele unor nori ce prevesteau ploaie. Asta nu ne-a descurajat deloc, câțiva dintre noi experimentasem deja ploaia cu o zi înainte. Un banner ne-a pus mintea la contribuție multe ore în încercarea de a-l face să arate măcar puțin drept. Haha.

Astăzi am lucrat fugitiv, începând, cum am convenit cu coordonatorul (de la bilete), să lucrez pe ture normale, fără un du-te vino constant. Am încercat să îi ajut pe cei din logistică, la bannerul ce trebuia aranjat să fie măcar estetic, scaune, steaguri etc. Voiam însă neapărat să o văd pe Ada Milea cu Bobo în concert. Plus filmul, La Cocina, despre care am scris aici.

Vremea în primele ore de festival nu prea a ținut cu noi. A fost decalat concertul susținut de una din colegele noastre, Miriam cu prietenii ei, astfel că s-a decalat și tot restul programului. Însă a fost bine că lumea continua să vină, aveau loc sub cortul voluntarilor - imens - iar o parte din activități aveau loc și pe ploaie. Au concertat tinerii, pe ploaie, și au existat oameni care au ieșit cu umbrelele de sub cort și au dansat, au cântat...

Ada Milea și Bobo Burlăcianu au scos oamenii din cort. Vremea se îmbunătățise, astfel că la buza scenei erau mulți oameni, aproape toți cei prezenți. Au cântat piese cunoscute (din concertele lor), dar și bucăți din Chiritza în concert de la Cluj, Naționalul din Cluj. Un joc de roluri specific lor, în versuri și în rime cântate de aproape toți oamenii prezenți, de toate vârstele. S-a filmat, s-a râs, s-a dansat. A urmat după concert o sesiune de poze, autografe - și mă număr și eu printre cei fericiți că au primit autografe. I-am adus Adei Milea caietele-program de la spectacolele Amintiri, Visătorul, Alice (montate de ea la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț). Reacția a fost inedită, a fost foarte surprinsă și bucuroasă că i le-am adus. Astfel am aflat că Amintiri este spectacol favorit al ei din cele trei, ca și-al meu de altfel. Bobo n-a scăpat, i-am adus și lui un caiet-program de la OAU, spectacol creat de Fără Zahăr la același Teatru al Tineretului. Am dat mâna cu el. Experiențe de avut doar la Filmul de Piatra.

Noaptea s-a lăsat, odată cu ea și răcoarea de după ploaie. Maria, coordonatoarea noastră generală și cea care a prezentat festivalul și a făcut deschiderea a comunicat tuturor că trebuie să ne deplasăm la Cinema Mon Amour, din cauza vremii.

Și am plecat la Mon Amour. Unde urma să vedem La Cocina și Puiet (scurtmetraj, regizat de Bronte Stahl, care era în sală, și care are și primul Festival Talk). Două filme americane, poate și pentru că 4 iulie e ziua națională a Americii.

Seara s-a terminat târziu, însă nu mai târziu decât celelalte seri care vor urma. Haha.

O prima zi reușită. Urmează alte trei (până pe 7 iulie 2024).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus