august 2024
Festivalul de scurtmetraje Filmul de Piatra, Piatra Neamț, 2024
O poveste de dragoste ce se naște într-o sală de fitness. Între Lou (Kristen Stewart) și Jackie (Katy O'Brian). Sală de fitness deținută de Lou Sr., tatăl lui Lou, un fel de gangster din filmele country. Forma fizică a lui Jackie e de invidiat, e o fată ce s-a dedicat cu seriozitate culturismului.

Jackie este în trecere prin orășel. Anii 80'. Dorește să participe la un concurs de culturism din Las Vegas. Destinul face ca să se întâlnească cu Lou, mai bine zis să-i fure privirea. Cele două se apropie, când Lou dorește să îi dea, gratuit, fiole cu steroizi. Jackie vrea să ia lecții de tras cu pușca fix de la tatăl lui Lou, Lou Sr. (Ed Harris - cunoscut de mine pentru rolurile din Truman Show, cele 2 filme National Treasure, Geostorm, Top Gun: Maverick și lista poate continua. De cele mai multe ori era tipul cel rău. Dar în acest film, este cel mai rău).


Lou are un trecut sângeros. Crima pe care-a făcut-o pentru tatăl ei o urmărește. Din punct de vedere cinematic, cadrele din trecut, ale crimei, pe un fond roșu ce induce ideea de sânge, sunt bine încadrate printre cele ale timpului prezent. Ca un fel de jumpscare din filmele horror.

Filmul dorește să transmită mai multe mesaje. Probabil printre primele ar fi efectele secundare pe care le are dependența de substanțe dopante. Steroizi. Jackie se droghează practic cu steroizii pe care îi are de la Lou. Îi place puterea pe care o primește. Îi place cum îi cresc mușchii. Însă aceste substanțe o fac violentă. Vinovată de crimă. Prima ei crimă.

În acest moment, filmul începe să capete tensiune și suspans. Jackie devine instabilă. Lou urăște viața pe care o are și ce i se întâmplă lui Jackie. Iar apropierea de tatăl ei o face să

Răzbunarea este dublă. Prima, a lui Lou. A doua, a tatălui ei. Se urăsc unul pe celălalt și se vor morți. Cine o va lua înainte într-o lume plină de Iubire, Minciuni și Sânge (Love Lies Bleeding)?

Acțiunea filmului este tipică unui film american. Chiar și povestea. Un oraș mic, în care există un polițist corupt, în care există un gangster puternic și plin de influență, de putere, cu un secret oribil pe care îl poartă și el și copilul său. Crime peste crime. Încercări de salvare de la închisoare. Fugă. Răpiri. Tot tacâmul. Dar și o poveste de iubire, ce umple peisajul.

Pe lângă dependența de steroizi, filmul pune accent pe puterea dragostei, pe faptul că aceasta salvează omul din mediul mizer în care trăiește. Că îi dă puterea să se smulgă. Însă finalul este... urât. Probabil o încercare de a face referință la Hulk-ul din Marvel, mai bine zis la She Hulk. Înțeleg referință la steroizi, dar niciodată nimeni nu va crește ca un gigant de la 20 de flacoane de stero. Cel mult va muri, dar nu va deveni un monstru. Din punctul multora de vedere, căci toți s-au ridicat dezamăgiți la final, filmul a fost stricat de sfârșitul ales. De un sfârșit ce pare fals, făcut la plictiseală sau făcut pentru a comercializa totul, un sfârșit lipit pe un film ce are o structură, o cinematică, o muzicalitate, și o poveste.

Ca în orice film thriller, de acțiune, drama, romanța trebuie să existe. Conflictele de cele mai multe ori pornesc, în filme, dintr-o poveste de dragoste. Fiind vorba de o dragoste între două fete, filmul este discret în privința scenelor de sex.

Un film ca o fugă continuă de trecut, pentru a trăi în prezentul creat într-o anumită seară în acea sală de fitness. Nu e pentru toate gusturile, dar merită încercat. Fără final.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus