iulie 2024
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2024
Cinemateca Târzie aduce la Alexandria și în 2024 cele mai apreciate filme ale momentului prin Caravana TIFF Unlimited.
Cinemateca Târzie, eveniment din cadrul Festivalului Ideo Ideis, propune publicului din Alexandria filme românești și străine care au participat la importante competiții internaționale.

În perioada 1-6 august 2024, șase filme vor fi proiectate în spațiul amenajat în Parcul Vedea, accesul publicului fiind gratuit. Filmele Horia, O viață remarcabilă, Confort Nordic și Upon open sky, precum și documentarele Nasty și Playback sunt cele 6 filme care se văd anul acesta la Cinemateca Târzie.

Ediția cu numărul 19 a Festivalului Ideo Ideis se desfășoară la Alexandria între 1 și 8 august 2024 și are drept temă un mesaj de încurajare a tinerilor în fața presiunii din partea societății: Ai tot ce ai nevoie. Peste 140 de adolescenți din toată țara care vor participa la ateliere de teatru și dezvoltare personală și vor prezenta în fața publicului spectacole de teatru.

"Evenimentele pentru comunitatea din Alexandria sunt o parte extrem de importantă din Festivalul Ideo Ideis, iar colaborarea cu echipa TIFF ne ajută să aducem an de an în fața comunității locale și a liceenilor participanți filme apreciate la nivel internațional." a declarat Liviu Romanescu, directorul Festivalului de Teatru Tânăr Ideo Ideis.

Cinemateca târzie debutează joi, 1 august 2024, de la ora 22:00, cu filmul Confort Nordic (2023), o comedie în regia lui Hafsteinn Gunnar Sigurðsson. Un veteran din forțele speciale, o dezvoltatoare imobiliară mereu stresată, o influenceriță cu o jumătate de milion de urmăritori și un instructor incompetent iau parte la un costisitor curs care promite să le facă uitată frica de zbor. Ultima provocare a cursului este o cursă cu avionul de la Londra în Islanda, care se dovedește a fi o tortură sinistră. Pierduți în Islanda, înfrigurați și complet depășiți de cumplita experiență, eroii trebuie să se ajute reciproc să-și înfrunte fobia o dată pentru totdeauna.

Vineri, 2 august 2024, de la ora 22:30, publicul din Alexandria poate viziona documentarul Playback (2022) regizat de Iulia Rugină. Filmul spune povestea paradisului pierdut al discotecii Ring din Costinești.

Sâmbătă, 3 august 2024, tot de la 22:30, este programat documentarul Nasty (2024), în regia lui Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu. 1972. Ilie Năstase câștigă primul său US Open și ajunge în finală la Cupa Davis și Wimbledon, intrând astfel în istoria tenisului. Nasty explorează personalitatea sa complexă, momentele de glorie, controversele care i-au marcat cariera și impactul avut asupra tenisului. Fermecător și generos, dar în egală măsură provocator și excentric, Mr. Nice'n'Nasty a scurtcircuitat standardele rigide după care funcționa sportul alb în anii '70, devenind primul său rockstar autentic.

Pe 4 august 2024, de la 22:30, va fi proiectat filmul O viață remarcabilă în regia lui James Hawes, cu Anthony Hopkins în rolul principal. Tânărul agent de bursă Nicky Winton vizitează Praga în 1938 și descoperă zeci de familii care au fugit din calea ascensiunii naziștilor în Germania și Austria. Trăind la limita subzistenței, refugiaților le e groază că vor fi prinși după invazia Cehoslovaciei. Nicky își dă seama că nu are mult timp la dispoziție și face tot ce-i stă în puteri să salveze cât mai mulți copii înainte de închiderea granițelor. 50 de ani mai târziu, Nicky este bântuit de soarta copiilor pe care nu i-a putut aduce în Anglia, dar show-ul BBC Asta-i viața! îi va face o surpriză care ar putea deschide ușa către o binevenită împăcare cu trecutul...

Luni, 5 august 2024, de la 22:30, este programat un film cu și despre adolescenți. Upon open sky (2023), semnat de Mariana Arriaga și Santiago Arriaga, spune povestea a doi frați la vârsta adolescenței care ajung la granița dintre Mexic și SUA pentru a da de urma celui care a provocat moartea tatălui lor într-un accident de mașină. Acompaniați de sora lor vitregă, de existența căreia abia au aflat, frații se dedică total misiunii lor, iar asta îi va forța să se maturizeze înainte de vreme, dar și să accepte faptul că tatăl lor nu mai este.

Cinemateca târzie se încheie marți, 6 august 2024, cu filmul Horia (2023), un road movie cu adolescenți. Horia, un adolescent de aproape 18 ani dintr-un sat românesc, este îndrăgostit de o fată care locuiește în cealaltă parte a țării. După o ceartă cu tatăl lui, Horia face un gest impulsiv și pleacă de acasă pe vechea motoretă Mobra a tatălui său. Drumul îi este îngreunat de Stela, o puștoaică isteață, iar cei doi sunt forțați de împrejurări să călătorească împreună și să depășească o serie de obstacole.

De-a lungul ultimilor 19 ani, Ideo Ideis a reprezentat o platformă care a încurajat peste 5.000 de adolescenți să exprime ce sunt, prin ateliere de teatru și arte alăturate, întâlniri și discuții cu mentori. Prin cele peste 500 de evenimente desfășurate din 2005 până azi - spectacole invitate, ateliere de măiestrie, filme și masterclass-uri, festivalul a născut o adevărată mișcare socială și artistică în comunitatea locală, demonstrând eficiența proiectelor culturale în procesul de revitalizare urbană.

Mai multe detalii despre toate proiectele Ideo Ideis se regăsesc pe platforma online a fenomenului.
***
Ne puteți urmări pe:
ideoideis.ro/festivalul | FB: ideoideis | Instagram: @ideoideis

Parteneri de tradiție: Primăria Municipiului Alexandria și Consiliul Județean Teleorman prin Centrul Județean de Conservare și
Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman
Proiect finanțat de Ministerul Culturii
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național*
Parteneri: UNATC, Centrul Multifuncțional Pentru Tineri Alexandria, Institutul Cultural Român, Fundatia Friends for Friends, Teatrul Național București, Teatrul Excelsior, Circul Metropolitan București, Galeria Galateca, Greenpeace
Parteneri locații: ROMFRA, Muzeul Județean Teleorman, Grupul Școlar Tehnic Alexandria, Școala Gimnazială "Mihai Viteazul" Alexandria, Liceul Tehnologic "Nicolae Bălcescu", Școala Gimnazială "Ștefan cel Mare" Alexandria, Școala Gimnazială nr. 7 Alexandria, Liceul Teoretic "Alexandru Ghica" Alexandria.
Parteneri media: RFI, Radio România Cultural, Agerpres, Adevărul, Zile și Nopți, Revista BIZ, Haute Culture, Liternet, IQads, Ziarul Metropolis, Happ.ro.
Partener de monitorizare: mediaTRUST
* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus