iulie 2024
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2024
Cezara Petredeanu este unul dintre alumni Ideo Ideis.

Este actriță și lucrează de 4 ani la Academia Studiourilor Buftea cu copii și adolescenți.

La Festivalul Ideo Ideis #19 Cezara va susține atelierul Lume, lume, lume.


TMF Junior este în premieră la Festivalul Ideo Ideis. Adolescenții din Brăila sunt coordonați de Dragoș loniță și vor participa la festival cu spectacolul Bună seara, domnule Wilde!, după un text de Eugen Mirea.


Vanessa Buga: Mulți dintre cei care au trecut prin Ideo Ideis de-a lungul anilor spun că această experiență i-a schimbat, că a fost un catalizator pentru viața lor ulterioară, profesională sau personală, indiferent de traseul pe care l-au ales ulterior. Care a fost prima ta întâlnire cu Ideo Ideis și cum a fost ea?
Cezara Petredeanu: Am ajuns la Ideo prima dată în 2016, la finalul clasei a 9-a. Țin minte că abia așteptam să ajung pentru că cei din trupă ne povestiseră că e cel mai tare festival de teatru.
Mi-aduc aminte prima festivitate de deschidere de la Casa de Cultură unde pe lângă că eram foarte emoționată că în sfârșit se întâmplă, "suntem la IDEO", eram și foarte entuziasmată să cunosc lumea asta, a festivalului. Din primul an m-am îndrăgostit iremediabil, normal!
M-a cucerit cu simplul fapt că lucram zilnic câte 6 ore și învățăm constant lucruri noi și aveam șansa de a cunoaște atâta lume din industrie. Iar seara, la spectacole, la filme, la petreceri? E sentimentul ăla când faci ceva pentru tine și viitorul tău, deci ceva util, dar nu-l simți ca pe o 'treabă', ci ca pe o joacă. Asta cred că trebuie să rămână o constantă, mai ales în meseria noastră.
Sper să nu greșesc, dar cred că în anul ăla am avut atelierul opțional cu Andrea Gavriliu unde am descoperit că am degete la mâini, că le pot folosi în dans... atât de insane a fost pentru mine...:)).

V.B.: Ideo Ideis este un festival care îi face pe mulți să se întoarcă an de an la Alexandria, fie ca participant, voluntar, trainer sau spectator. Pe tine ce te determină să revii în festival și cum s-au schimbat motivele și așteptările tale legate de Ideo pe parcursul timpului?
C.P.: Întotdeauna Ideo a fost festivalul în care te simțeai cel mai acasă pentru că aveai libertatea să fii tu, ăla autentic. Cred că asta e lucrul care mă atrage și acum foarte tare.
Când veneam ca participant îmi doream tare mult să cunosc oameni noi, să învăț lucruri, să mă distrez, să am o experiență pe care n-o voi uita. Acum, din postura de trainer, îmi doresc ca eu să ofer asta, cum mi s-a oferit și mie când eram în festival.
Eu lucrez cu copii și în București, dar energia cu care copiii din trupe vin la festival e cu totul alta față de un curs de teatru obișnuit. Sperăm din suflet să se păstreze acest lucru și am fost super plăcut surprinsă să văd că energia e aceeași. Sper ca și anul ăsta va fi la fel!

V.B.: De-a lungul anilor petrecuți în festival, am luat parte la mai multe ateliere de teatru tânăr. Am văzut astfel că se fac mai puțin exerciții de actorie propriu-zisă și mai mult exerciții pentru pregătire scenică (adică exerciții de concentrare, atenție, spirit de echipă, care să servească unei ulterioare dinamici scenice). Cum îi ajută aceste exerciții pe tinerii care nu vor fi actori?
C.P.: Eu cred că genul ăsta de ateliere au la bază mai degrabă dezvoltarea personală, decât dezvoltarea tehnicii actoricești. Nici n-aș numi-o pregătire scenică. Prin urmare, cred că oricui i-ar prinde bine un astfel de atelier. Ce? Atunci când conduci nu-ți trebuie atenție distributivă? Ea se poate antrena prin jocurile pe care le faci la un atelier de teatru. Sau atunci când te cerți cu cineva sau ai emoții că urmează o discuție dificilă, nu ți dorești să ai control asupra emoțiilor tale? Alt lucru pe care îl înveți la ateliere și pe care îl integrezi cu ușurință în viața de zi cu zi. Sunt multe exemple de genul ăsta. Eu sfătuiesc pe toată lumea să se bucure de orice lucru util pe care îl pot 'fura' din exercițiile astea, să le pune într-un sertar și când o să aibă nevoie de ele, să le scoată de acolo, indiferent de meseria pe care și-o aleg.

V.B.: M-a fascinat dintotdeauna să privesc cum Ideo Ideis își pune amprenta diferit în viața fiecărui om implicat și uneori chiar îi ajută pe aceștia să își descopere vocația - artistică sau nu. Pe tine te-a influențat festivalul în decizia de a studia arta actorului și la facultate, sau a fost doar o confirmare în plus pentru o hotărâre deja luată?
C.P.: A fost încă o confirmare puternică că asta vreau să fac. Luasem deja decizia din prima săptămână în care am intrat în trupa de teatru. Iar când am ajuns la Ideo și am observat oamenii și mediul ăsta în care îmi doream să intru, n-a mai fost niciun dubiu.

V.B.: Am admirat întotdeauna de pe margine viața celor care urcă pe scenă. Mi se pare grea, dar și plină de proiecte care trec dincolo de rutina unui serviciu de la 9 la 17. Te rog să îmi spui despre trei dintre lucrurile pe care le-ai făcut în prima jumătate a anului 2024 și încă un lucru important încă în pregătire pentru lunile care urmează din 2024.
C,P.: În prima parte a anului am filmat un episod pilot pentru un serial, am fost la un workshop de dans super intens și mi-am redescoperit pasiunea pentru dans și am dat multe castinguri. De pe 7 august 2024 încep un proiect cu Radu Iacoban.

V.B.: Dacă privești în urma către anii în care tu erai la primele experiențe în festivalul Ideo Ideis, cum ți se pare că s-a schimbat atmosfera de la Ideo Ideis? Ce s-a câștigat, ce s-a pierdut?
C.P.: Atmosfera e aceeași, la fel de cool și de primitoare ca întotdeauna. Sper doar ca generațiile care vin, care de multe ori sunt mult mai prinse în tehnologie și mai desprinse de partea cu interacțiunea umană, să se bucure și să ia din plin experiența pe care o trăiesc aici, așa, ca o gură de aer.

V.B.: Mai am o ultimă întrebare despre trecutul și prezentul Ideo Ideis. Se vorbește mult că tinerii din ziua de azi nu mai sunt la fel ca tinerii din ziua de ieri. Ce unește și ce deosebește generațiile noi de tineri participanți la Ideo Ideis de generația ta?
C.P.: Cred că ne unește iubirea pentru teatru, acolo cred eu că e nucleul festivalului / participanților / trupelor.
Ce ne deosebește am scris mai sus, fără să fi citit înainte întrebarea asta. Cred că pot să mai vorbesc de asta și în timpul sau după festival.

V.B.: Vă mulțumesc frumos pentru răspunsuri, sper să ne și cunoaștem personal la Ideo.
C.P.: Mulțumesc mult și eu! Abia aștept să mai stăm de vorbă.



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus