august 2024
Gala Tânărului Actor HOP 2024
Mihai Mocanu, vârsta: 23 ani, născut în Brăila, rezidență actuală: Sibiu

Studii: Licență, Artele Spectacolului, Actorie, Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, Facultatea de Litere și Arte, (Septembrie 2020 - Iulie 2023) / Master, Tehnici Interpretative în Artele Spectacolului, Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, Facultatea de Litere și Arte (Septembrie 2023 - în curs)

Participă la Gala HOP 2024, la secțiunea Individual cu momentul Sufleorul Fricii de Matei Vișniec.

Oana Balaci: Cum te vezi tu? Cum crezi că te văd ceilalți?
Mihai Mocanu: Nu am un interes față de opiniile celorlalți despre mine. Evident că aplec urechea acolo unde este ceva relevant, spus de o persoană relevantă pentru mine, dar în rest nu prea sunt interesat de părerile celorlalți. Pe de altă parte este greu de definit cum mă vad eu, mă vad în multe feluri și moduri și nu pot să mă încadrez într-un anumit tipar sau definiție.

O.B.: A fost vreun moment în copilăria ta în care se putea prevesti că vei ajunge artist?
M.M: Da.

O.B.: Cum te ajută (sau încurcă) actoria în viața de zi cu zi?
M.M: Pur și simplu că sunt actor.

O.B.: Care este atmosfera ideală de lucru pentru tine?
M.M: Eu nu cred că există o regulă sau un mijloc concret de manifestare a lucrului în sine. Atmosfera ideală poate să fie oricând, oriunde, dar depinde de cum mă simt, cum vreau să mă simt și mai ales nevoia de lucru pe care o am în acel moment. Atmosfera ideală nu este neapărat un loc, este mai degrabă o stare de spirit care se poate manifesta acolo unde găsește plăcerea și pasiunea.

O.B.: Povestește o întâmplare importantă de la o repetiție.
M.M: Nu pot să menționez doar un singur moment, la fiecare proiect la care am lucrat au existat momente importante și elemente care m-au ajutat să mă dezvolt. Fiecare regizor a venit cu amprenta lui, fiecare a adus câte ceva de la el și a creat momente memorabile, ca să găsesc doar unul ar trebui sa vorbesc de fiecare proiect în parte.

O.B.: Cum te pregătești pentru un rol?
M.M: Nu am o regulă și nu cred ca există o regulă. Fiind desigur foarte personală aceasta întrebare, nu voi întra în detalii, dar voi oferi un simplu răspuns, MUNCA.

O.B.: Povestește despre un rol care a rămas cu tine mult timp după ce l-ai jucat.
M.M: Îmi vine imediat în minte rolul lui Mercutio pe care l-am avut în Romeo și Julieta în regia lui Andriy Zholdak. Era amuzant prin faptul că deseori mergeam pe stradă cu colegii din distribuție și aveam tendința permanentă să vorbesc și să mă comport / îmbrac ca personajul în cauza. Desigur pe fiecare rol l-am luat cu mine, dar acesta a fost primul care mi-a venit în minte.

O.B.: Poate că nu ai încă luxul de a alege în ce spectacole joci sau ce roluri accepți. Dar ce cauți într-un spectacol și într-un rol? Care sunt criteriile după care ai ales / vei alege să intri într-o echipă creativă?
M.M: Provocarea. Să fie interesant. Să mă intrige, să îmi ofere mult de jucat, multe situații, să îmi acapareze timpul, să mă facă să fiu trup și suflet acolo.

O.B.: Gurile rele spun că "se moare de foame din actorie". Cum răspunzi?
M.M: Dacă îți alegi o meserie pentru bani și pentru a-ți satisface nevoile fiziologice da! Poți să gândești așa. Dacă alegi o vocație care te duce mult mai departe și te ajută să cauți în tine altfel de resurse și să descoperi lucruri despre tine / realitate într-un mod total diferit, atunci nici nu contează altceva. Lucrurile vin de la sine, toate au parcursul lor, bani, fericire, familie, realizări, toate se vor îndeplini oricum, dar problema este când te vei trezi dimineața, să vezi dacă te uiți cu scârbă în oglindă că mergi la munca sau cu un zâmbet, atunci ai reușit să trăiești prin pasiunea ta.

O.B.: Ce carieră ai fi urmat dacă nu ai fi urmat actoria?
M.M: În copilărie voiam să devin preot, gând care a mai rulat prin capul meu și prin liceu, la început de clasa a nouă am vrut să urmez cariera miliară, fapt pentru care m-am și înscris la liceul militar, doar că nu am suportat concepțiile de acolo și înainte de începerea anului, am renunțat și m-am transferat în clasa a zecea la Liceul de artă. Am vrut să practic multe meserii, am fost la tribunal de multe ori să asist cum se desfășoară diferite procese, am mers alături de cei din Crucea Roșie, am vrut să descopăr, să văd cum arată aceste meserii, dar nu am empatizat cu niciuna dintre ele, am vrut altceva.

O.B.: Ce te atrage la film și ce te atrage la teatru?
M.M: Teatrul se întâmplă aici și acum. Exiști, trăiești, te descurci fix în momentul în care se întâmplă, nu există cale de întoarcere. Este superb să exiști cu totul în acel moment și câteva ore să te proiectezi și să fii în acel spațiu cu toată ființa ta. Pe de altă parte, filmul îți oferă oportunitatea de a experimenta lucruri diferite, atât trăiri, cât și modalități de joc actoricesc. Filmul și Teatrul te pun în valoare diferit, în ambele se pot accentua caracteristici cât mai diverse și diferite.

O.B.: Alege o carte, un film și o melodie care te-au marcat și explică într-un rând de ce.
M.M: Carte: Gânduri către sine însuși - Marcus Aurelius (Stoicismul prezentat ca o practică de zi cu zi)
Film: Once Upon a Time in... Hollywood, regia: Quentin Tarantino (Personajele, contextul, povestea)
Muzică: Tom Jones & Mousse T - Sexbomb (Interpretez aceasta piesa într un spectacol foarte drag mie)


O.B.: Ce faci când nu ești artist? Ai și hobby-uri care nu au legătură cu arta?
M.M: Îmi place să mă bucur de orice se întâmplă în jurul meu și de orice experiența pe care o am. De câțiva ani fac iluzionism, încă de atâția ani cânt la chitara, fac sport în timpul liber, basket, fotbal, kick-box, tenis, de fapt îmi place să îmi umplu timpul permanent cu ceva interesant.

O.B.: Ce te-a determinat să te înscrii la Gala HOP 2024? Ce așteptări ai de la această competiție?
M.M: Nu am așteptări în general de la lucrurile din viața mea, le las să se întâmple pur și simplu. Știu cine sunt, știu ce pot și sunt aici ca să fac ceea ce îmi place cel mai mult.

O.B.: Cât de relevantă ți se pare tema ediției 2024 (Identitatea actorului autentic - amprenta unicității sale) pentru tine și pentru artiștii de azi?
M.M: Extrem de relevantă, autenticitatea este miezul acestei meserii.

O.B.: Mulțumesc frumos, baftă la HOP și dincolo de HOP.



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus