august 2024
Articole diverse
Probabil nu ați auzit (încă) de Festivalul Internațional de Scurtmetraje "Cinema Paradiso" dar cel mai probabil ați auzit de filmul lui Giuseppe Tornatore, căruia i-am împrumutat titlu pentru festivalul nostru. Pentru cei care nu vă mai amintiți de el, foarte pe scurt este un film despre bucuria de a vedea filme și despre comunitatea unui sat din Sicilia care își petrece serile la cinematograful Cinema Paradiso. Cam asta ne propunem și noi cu acest festival al nostru, să adunăm comunitatea de pasionați de filme, în două cinematografe clujene, Cinema Dacia și Cinema Mărăști. Asemenea lui Salvatore, eu (Sara Pongrac) și Andrei (Mărgineanu) obișnuiam să ne petrecem serile la cinema. Așa că acum câteva luni ne-am decis să organizăm Festivalul Internațional de Scurtmetraje "Cinema Paradiso". În Cluj.

Festivalul s-a născut în primul rând din dorința de a oferi tinerilor șansa de a-și vedea scurtmetrajele pe marele ecran. Și de aceea am creat două categorii: Scurtmetraje Românești și Scurtmetraje Internaționale, care vor fi însoțite de proiecții speciale în afara competiției. De asemenea, Festivalul va avea loc în cartierele Mărăști și Mănăștur din Cluj-Napoca, cele mai populate cartiere ale orașului, dar care nu au parte de activități culturale sau proiecții de filme de artă. Cum majoritatea evenimentelor din oraș sunt condensate în centru, acest festival va fi diferit, anume unul dedicat și comunității din cele două cartiere (fără a exclude însă restul cartierelor).

Am aflat recent că înainte de anul 1990 existau în România 430 de săli de cinema, iar după anul 2022 au rămas doar 95. Numărul cinematografelor care proiectează filme de artă este infim, majoritatea fiind cinematografe din mall-uri care se axează pe filme comerciale. Și de aceea consider că festivalurile sunt ceva necesar mai ales dacă acestea aleg ca spații de proiecție săli de cinema scoase din funcțiune sau care nu se află în centrul orașelor.


Festivalul Internațional de Scurtmetraje "Cinema Paradiso" va avea loc în perioada 23-27 octombrie 2024 și va fi găzduit de Cinema Dacia și Cinema Mărăști. Am lansat recent un Open Call pentru scurtmetraje, care conține două formulare: Open Call pentru Scurtmetraje Românești (https://forms.gle/FU44jpa58Hg5JauF6) și Open Call pentru Scurtmetraje Internaționale (https://forms.gle/KvBZswrQqtfkKrvB6). Important de reținut e că DEADLINEUL e 30 septembrie 2024, după care începem procesul de jurizare și îi anunțăm pe cei selectați, facem programul și... vă așteptăm la festival.

Ne propunem ca acest festival să fie în strânsă legătură cu comunitatea așa că dacă aveți orice propunere, idee, întrebare sau dorință de a ne ajuta, ne puteți contacta oricând printr-un mesaj pe una dintre paginile noastre de social media: Facebook, Instagram sau printr-un mail la [email protected].

Îmi doresc ca această joacă de-a festivalul să prindă rădăcini și să devină ceva recurent, cum s-ar spune, avem planuri mari.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus