august 2024
Concursul International George Enescu, 2024
La 30 august 2022, în preziua concertului de deschidere a Concursului Internațional George Enescu, 2024, s-a desfășurat la sala Le Diplomate a Hotelului Athenée Palace din București, o Conferință de Presă la care au participat [1]: - în prezidiu, maestrul Cristian Măcelaru- Directorul Artistic al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, Cristina Uruc, Manager ARTEXIM - organizatorul Festivalului și Concursului, Carla Tompea, Director Direcția TV a Societății Române de Televiziune, co-producător, Cristina Comandașu, Manager Radio România Muzical, co-producător, Delyana Lazarova, dirijoarea concertului de deschidere a Concursului, cei trei câștigători ai ediției 2022 - pianista Alexandra Segal, violonista Maria Marica și violoncelistul Benjamin Kruithof. În sală au mai fost prezenți Directorul General al Filarmonicii George Enescu, domnul Marin Cazacu, compozitorul Dan Dediu, Președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, compozitorul Shin Kim, câștigător al ediției trecute a Concursului Enescu și mulți reprezentanți ai presei.


Concursul Enescu se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Director Artistic al concursului este Cristian Măcelaru, iar Președinte de Onoare Zubin Mehta.

A fost o Conferință de Presă excelent pregătită și utilă pentru informare despre ediția actuală a Concursului George Enescu.

Doamna Cristina Uruc a dat cuvântul, pe rând, celor de la masa prezidiului și în final a mulțumit echipei sale ARTEXIM, partenerilor, co-producătorilor - Televiziunea Română, Radio România Muzical - Filarmonicii George Enescu, Universității Naționale de Muzică, Muzeului George Enescu, sponsorilor hotelului Athenée Palace și tuturor reprezentanților presei.

S-a menționat faptul îmbucurător, că numărul participanților la Concursul 2024 a crescut de șase ori față de ediția anterioară. Printre noutăți se află masterclass-ul susținut de maestrul Cristian Măcelaru, inclusiv unul pentru foarte tineri muzicieni (în vârstă de 12, 13, 14 ani), și aceasta, pentru a urma generozitatea maestrului George Enescu, cel care a ascultat și a încurajat pe calea muzicii mulți tineri dornici de a învăța despre arta sunetelor. De asemenea, o altă noutate: componența juriului - în care vor intra de acum și manageri, agenți de la cele mai mari case de impresariat artistic din Europa și SUA. și directori de edituri internaționale. O altă știre recentă este că în etapa a II-a a Concursului au fost impuse trei lucrări, compuse special pentru această ediție (Diana Rotaru - pian; Vlad Maistorovici - vioară și Sebastian Androne - violoncel). Se lansează tot acum, Revista Festivalului Enescu, într-un nou format, proiect derulat de ARTEXIM, sub coordonarea muzicologului Prof.univ.dr. Valentina Sandu-Dediu, ca redactor șef. Totodată, Universitatea Națională de Muzică din București va organiza o expoziție de instrumente ale lutierilor români. Pentru persoanele cu deficiențe de vedere se vor tipări programe de sală, în limbaj Braille.

Premii Speciale: pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de George Enescu, vor fi acordate fiecărei secțiuni, ca distincții omagiale: Premiul Radu Lupu - pentru secțiunea pian, Premiul Valentin și Ștefan Gheorghiu - pentru vioară, Premiul Serafim Andropov - pentru violoncel și Premiul Fundației Culturale Erbiceanu - pian. Se vor acorda de asemenea: Premiul Publicului, Premiul pentru cea mai bună interpretare a lucrării impuse, Premiul pentru originalitatea compoziției, Premiul pentru cel mai bun clasat concurent din Republica Moldova (Crama Purcari). Casa de discuri Electrecord va realiza un disc cu înregistrări ale laureaților Concursului Enescu.

Maestrul Cristian Măcelaru, în cuvântul său - foarte aplaudat de cei prezenți - a spus: "Conceptul concursului nu se axează numai pe ideea de a câștiga un premiu, ci se axează, și am pus acest accent în tot parcursul promovării concursului, pe ideea că de fapt călătoria către un premiu este lucrul cel mai important la un concurs, nu acel premiu în sine. Deoarece e important ca toți cei care participă la concurs să aibă înțelegerea și mulțumirea că au câștigat deja prin faptul că au participat".


Doamna Carla Tompea, Director Direcția TV a Societății Române de Televiziune a accentuat ideea de generozitate a lui George Enescu, cea care ne 'bântuie' și postum, datorită Televiziunii Naționale, prin emisiunile sale culturale deosebite.

Doamna Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical, a arătat că de 66 de ani (4 septembrie 1958), Radioul este alături de Festivalul și Concursul Internațional George Enescu. Sunetul transmisiunilor, înregistrărilor și interviurilor din actuala ediție sunt asigurat de Radio România Muzical. A fost menționată buna colaborare a ARTEXIM cu Radio România Muzical, în proiectul Moștenitorii României Muzicale, în promovarea laureaților Concursului Enescu (recitaluri și CD-uri, seminarii de autografe). De asemenea, s-a evidențiat colaborarea cu European Broadcasting Union - EBU (Uniunea Europeană de Radio și Televiziune).

Dirijoarea Delyana Lazarova a spus despre concertul de deschidere că programul va prezenta "trei lucrări fantastice, din diferite lumi. Începem cu minunata Simfonie a lui Shin Kim. Trebuie să vă spun că, din momentul in care am primit pe mail și am văzut partitura, am descoperit o cu totul altă muzică, un altfel de sunet. Acum, împreună cu Orchestra Națională Radio, o vom asculta cu toții. Este o lucrare emoționantă, sunt puțin geloasă că veți trece prin aceeași experiență ca și mine. Vom continua cu minunatul Concert triplu al lui Paul Constantinescu. Trebuie să vă spun că este ca o piatră prețioasă ascunsă. Împreună cu soliștii ne-am gândit unde am mai putea cânta această minunată lucrare. Cu toții știm Triplul concert scris de Ludwig van Beethoven, dar iată că există și Triplul concert scris de Paul Constantinescu. Și vom încheia concertul cu Poema Română a lui Enescu. Am ascultat această lucrare acum câțiva ani, și visam să o lucrez și să o dirijez. Și iată că visul mi se împlinește acum. Este o lucrare plină de imaginație, scrisă la doar 16 ani, a fost prima lucrare publicată. Îi și vedem geniul componistic".

Pianista laureată Alexandra Segal a spus: "Sunt fericită să fiu aici; au fost doi ani intenși de la concurs, cu multe și noi oportunități. Mă bucur că am revăzut Ateneul, aici mă simt ca acasă. Vă așteptăm la concert.", în 31 august 2024, la Ateneu.


Violonista Maria Marica a spus "Cred că, în urma câștigării concursului, am făcut câțiva pași înainte. După cum zicea maestrul Cristian Măcelaru, înveți să te cunoști. Nu doar că am lucrat Sonata lui Enescu, dar înveți și să îți întreci limitele. Mulțumesc pentru oportunitățile avute." Ea și-a arătat bucuria de a cânta în concertul de deschidere pe vioara lui George Enescu - Guarneri del Gesù. "Astfel, putem cunoaște 'glasul' lui Enescu, prin vioara sa".

Violoncelistul Benjamin Kruithof a vorbit despre reușita sa la concursul precedent, a spus că o consideră o mare victorie.

Doamna Cristina Uruc a amintit și despre parteneriatul pentru incluziune și pentru sustenabilitate.

La sfârșitul conferinței, câțiva reprezentanți ai presei au pus întrebări, la care membrii prezidiului au răspuns lămuritor. Una dintre interogații a fost despre posibilitatea reintroducerii unei secțiuni de CANTO în concurs. Din păcate, nu se are în vedere acest lucru. La o întrebare provocare despre egalitatea de gen, maestrul Măcelaru a spus că nu este un criteriu al concursului, fiindcă doar VALOAREA concurenților este determinantă, iar în glumă a arătat spre persoanele din prezidiul, în care dânsul era minoritar, ca bărbat. Cristina Uruc a răspuns că se va lucra la o aplicație pentru mobil, care să permită vizionarea online a concursului, însă dânsa recomandă audierea în direct, în sala de concurs a competitorilor. Răspunzând la întrebarea cuantumului bugetului acestei ediții a Concursului Enescu, doamna Cristina Uruc a spus că acesta a fost în valoare de 9 milioane de lei, din care 1 milion pentru pregătirea viitorului Festival Enescu, ediția 2025 (contribuția Ministerului Culturi și a vechilor sponsori). Despre extinderea vârstei concurenților înscriși la 35 de ani s-a spus că este recomandarea Federației Mondiale a Concursurilor de Muzică.


Dorim mult succes actualei ediții a Concursului Imternațional George Enescu!

NOTE
[1] Doamna Ministru al Culturii, Raluca Turcan, va organiza în data de 2 septembrie 2024, o altă conferință de presă, la care vor fi date detalii importante despre ediția 2024 a concursului, precum și informații despre colaborările instituționale care contribuie la succesul acestui eveniment cultural major. De asemenea, se vor disemina informații relevante despre cum acest concurs continuă să inspire și să susțină generațiile viitoare de muzicieni, din întreaga lume. La întâlnirea de la Ministerul Culturii vor fi prezenți alături de doamna Ministru al Culturii, Raluca Turcan și Cristina Uruc, Manager ARTEXIM, organizator al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, precum și domnul Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial.

0 comentarii

În programul cultural

Ateneul Român
16.09.2024 19,00
19.09.2024 19,00

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus