august 2024
Concursul International George Enescu, 2024
Cea de a XIX-a ediție a Concursului Internațional George Enescu debutează pe 31 august 2024, la București, iar publicul meloman va beneficia de acces gratuit la etapele eliminatorii și semifinalele competițiilor.

Anul acesta s-a înregistrat un record istoric de înscrieri la Concursul Enescu - 555 de tineri din 27 de țări au aplicat pentru cele 3 secțiuni ale concursului - vioară, violoncel, pian. Dintre aceștia, doar 149 au fost selecționați pentru a participa la prima etapă a concursului.

Fiecare secțiune a concursului va avea 2 etape eliminatorii, semifinala și finala, iar organizatorii concursului vor oferi acces gratuit la etapele eliminatorii și semifinalele competiției, nefiind necesară o rezervare prealabilă.

Primele două etape ale fiecărei secțiuni vor avea loc la Universitatea Națională de Muzică din București (Strada Știrbei Vodă Nr. 33), în timp ce semifinalele și finalele sunt programate la Ateneul Român.

Concursul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

 Concursul debutează cu Secțiunea Violoncel, la care vor participa, în prima etapă, 49 de concurenți din țări precum Coreea de Sud, China, S.U.A. România, Taiwan, Rusia, Germania, Franța, Canada, Luxemburg, Austria, Italia, Spania, Japonia, Suedia, Slovenia și Hong Kong.

Prima etapă a concursului se va desfășura între 1 și 3 septembrie 2024, cea de a doua etapă, între 5-6 septembrie 2024, semifinala va avea loc în 8 septembrie 2024, iar finala în 10 septembrie 2024.

Evoluțiile participanților vor fi analizate de către un juriu internațional format din mari muzicieni de calibru: David Geringas (Președinte al Juriului), Leonid Gorokhov, Meehae Ryo, Valentin Răduțiu, Marin Cazacu, Enrico Dindo, Arto Noras, cărora li se vor alătura, pentru semifinală și finală, managerii internaționali Charlotte Lee și Raimund Trenkler.

Concursul Internațional George Enescu va continua cu Secțiunea Vioară, care va debuta în 7 septembrie. Pentru această secțiune au fost selectați 50 de concurenți din 18 țări: Coreea de Sud, China, S.U.A., Taiwan, Rusia, Germania, Franța, Africa de Sud, Polonia, Ucraina, Canada, Austria, Italia, Belgia, Japonia, Suedia, Slovenia și Elveția.

Prima etapă a concursului se va desfășura între 7 și 9 septembrie 2024, cea de a doua etapă va avea loc între 11 și 12 septembrie 2024, semifinala în 14 septembrie 2024, iar finala este programată pentru data de 16 septembrie 2024.

Juriul Secțiunii Vioară este format din marii artiști Dmitry Sitkovetsky (Președinte al Juriului), Mihaela Martin, Liviu Prunaru, Silvia Marcovici, Shlomo Mintz, Boris Garlitsky, David Halen, cărora li se alătură, pentru finală, managerii internaționali Doug Sheldon și Didier de Cottignies.

În data de 13 septembrie 2024, juriul de specialitate se va reuni la București pentru prima etapă a concursului de pian. Cei 50 de concurenți care au fost selectați pentru prima etapă a concursului au vârste cuprinse între 15 și 35 de ani și provin din Coreea de Sud, China, S.U.A. România, Rusia, Germania, Olanda, Marea Britanie, Albania, Polonia, Japonia, Georgia, Slovenia și Hong Kong.

Prima etapă a concursului de pian se va desfășura între 13 și 15 septembrie 2024, cea de a doua etapă va fi între 17-18 septembrie 2024, semifinala va avea loc în 20 septembrie 2024, iar finala este programată pentru data de 22 septembrie 2024.

Juriul acestei secțiuni este format din mari pianiști de renume internațional: Lilya Zilberstein (Președinta Juriului), Dana Borșan, Andrei Pisarev, Vovka Ashkenazy, Luiza Borac, Alexander Shtarkman, Sina Kloke, cărora li se vor alătura, pentru semifinală și finală, managerul Martin Campbell-White și pianistul Simon Trpčeski.

Listele concurenților care au fost selectați să intre în prima etapă a secțiunilor instrumentale sunt disponibile pe site-ul oficial al Concursului Enescu și pot fi accesate la acest link: concurs.festivalenescu.ro/ro/rezultatele-preselectiei-concursului-enescu.

Pentru finalele concursurilor, biletele sunt deja puse în vânzare pe platforma Eventim.ro: www.cts.eventim.ro/eventseries/concurs-international-george-enescu-2024. De asemenea, biletele se pot achiziționa și în format fizic, din Librăriile Cărturești, Librăriile Humanitas, magazinele Carrefour și Good2Go.
La ediția din 2024 a Concursului Internațional George Enescu, se pot achiziționa atât bilete individuale, pentru fiecare concert în parte, cât și 3 tipuri de abonamente, prețurile pornind de la 60 de lei.

Abonamentul pentru concerte simfonice (5 concerte)
Categoria 1 - 800 de lei
Categoria a 2-a - 640 de lei

Abonamentul pentru recitaluri (6 recitaluri)
Categoria 1 - 720 de lei
Categoria a 2-a - 576 de lei

Abonamentul General pentru recitaluri și concerte simfonice (11 evenimente)
Categoria 1 - 1370 de lei
Categoria a 2-a - 1100 de lei
Categoria a 2-a cu reducere 50% pentru elevi, studenți, pensionari - 550 de lei

Bilete individuale pentru concerte simfonice (preț/concert)
Categoria 1 - 200 de lei
Categoria a 2-a - 160 de lei
Categoria a 2-a cu reducere 50% pentru elevi, studenți, pensionari - 80 de lei

Studenții, elevii și profesorii școlilor și universităților de muzică din toată țara beneficiază de acces gratuit în baza legitimației școlare și de serviciu, în limita locurilor disponibile.

De asemenea, persoanele cu handicap alături de însoțitorii lor beneficiază de acces gratuit în limita locurilor disponibile, conform legii.

Organizatorii nu își asumă responsabilitatea pentru biletele și abonamentele achiziționate de pe alte platforme de ticketing neoficiale.

Concursul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.
Organizator: ARTEXIM
Co-organizator: Fundația ArtProduction
Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului București - ARCUB
Partener principal: Rompetrol
Parteneri: Purcari, ONE, SANADOR, Mobexpert, Senia Music, La Mama, Althaus, RetuRo, Nazzuro Aqua, L'Or, Electrecord, Fundația Motivation România, Fundația Special Olympics, Climb Again
Parteneri instituționali: Filarmonica "George Enescu", Universitatea Națională de Muzică din București, Institutul Cultural Român, Muzeul Național "George Enescu", Centrul Național de Artă Tinerimea Română, Institutul Italian de Cultură București, Institutul Francez București, Filarmonica Arad, Filarmonica "Mihail Jora" din Bacău, Filarmonica "Lyra - George Cavadia" Brăila, Filarmonica de Stat Transilvania, Filarmonica Oltenia din Craiova, Filarmonica Moldova din Iași, Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica Pitești, Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploiești, Filarmonica "Ion Dumitrescu" din Râmnicu Vâlcea, Filarmonica de Stat "Dinu Lipatti" din Satu Mare, Filarmonica Banatul din Timișoara, Palatul Culturii "Teodor Costescu" Drobeta - Turnu Severin, Romanian Chamber Orchestra
Partener servicii juridice: Țuca Zbârcea și Asociații
Partener de mobilitate: Blue
Cu sprijinul: Asociația Artiștilor Lutieri din România, Paradigma Film, Compania Națională Aeroporturi București, Casa de flori
Partener de monitorizare: MediaTrust

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus