septembrie 2024
Anul Nou care n-a fost
Filmul Anul Nou care n-a fost al lui Bogdan Mureșanu este primul lungmetraj românesc de debut care a câștigat patru premii în istoria festivalului!

Regizorului Bogdan Mureșanu i-a fost înmânat în seara de 7 septembrie 2024 premiul pentru Cel mai bun film din secțiunea Orizzonti în cadrul Ceremoniei de Închidere a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, Biennale Cinema, ediția 81.

"Dedic acest premiu întregii echipe care a lucrat la acest amplu film, cu peste 40 de actori minunați.
De asemenea, pentru că acest film amintește și despre viața sub un regim dictatorial, îl dedic tuturor oamenilor din lume aflați încă în această situație, care caută demnitate, libertate și umanitate. Sper să aveți un An Nou așa cum am avut și noi." - a spus regizorul Bogdan Mureșanu.

 Din juriul secțiunii Orizzonti, prezidat de regizoarea și scenarista americană Debra Granik (Președinta Juriului), au făcut parte: scenaristul, regizorul și producătorul iranian Ali Asgari; regizorul și scenaristul sirian Soudade Kaadan; regizorul, scenaristul și producătorul grec Christos Nikou; actrița și regizoarea suedeză Tuva Novotny; cineastul maghiar Gábor Reisz; scenarista și regizoarea italiană Valia Santella.

Anul Nou care n-a fost, primul lungmetraj de ficțiune semnat de Bogdan Mureșanu, cu Adrian Văncică, Nicoleta Hâncu, Mihai Călin, Andrei Miercure, Emilia Dobrin, Iulian Postelnicu în rolurile principale, revine în România cu patru premii câștigate la acest prestigios festival internațional, o performanță unică pentru un film românesc.

Filmul a fost apreciat și de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film pentru regia ambițioasă, echilibrul artistic și al poveștii, viziunea sa și castingul excepțional, fiind distins cu Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din secțiunea Orizzonti și secțiunile paralele. Este o remarcabilă recunoaștere pentru lungmetrajul produs de Kinotopia, realizat în coproducție cu SRTV (Societatea Română de Televiziune), All Inclusive Films (Serbia) și în asociere cu Chainsaw Europe.

"Dintre filmele eligibile - lungmetraje de debut din secțiunile Orizzonti și Settimana Internazionale della Critica - am ales să premiem un film care se evidențiază prin regia ambițioasă și remarcabilă. Cele șase povești distincte, aparent independente inițial, se interconectează gradual într-un rar echilibru al firelor narative. Filmul culminează într-o profundă explorare a comportamentului uman, influențat de frica represiunii politice, împărtășită de multe generații care au trăit sub un regim autoritar. Apreciem acest film pentru viziunea sa politică atentă, povestirea sofisticată și antrenantă, echilibrul artistic al tonurilor și castingul excepțional.", notează membrii juriului FIPRESCI - Jean-Philippe Guerand (Franța), Martin Horyana (Republica Cehă), Hanna Pilarczyk (Germania), Gaia Simionati (Italia), Alissa Simon (SUA), Simone Soranna (Italia).

"Facem filme cu dorința secretă de a fi pe plac publicului, dar și apreciate de cei care scriu despre cinema, în egală măsură. Un astfel de premiu important reprezintă pentru mine mai mult decât o apreciere a filmului. Este un semn al dialogului dincolo de granițe. Nu e nimic mai presus de asta. Vă mulțumesc în numele întregii noastre echipe.", a declarat Bogdan Mureșanu.

Bogdan Mureșanu a fost recompensat pe 6 septembrie 2024 cu premiul Bisato d'Oro 2024 pentru Cel mai bun scenariu, din partea reprezentanților criticilor independenți prezenți la ediția 81 a festivalului, în cadrul unui eveniment special.
Juriul format din Paolo De Cesare (Președinte), Violeta Bava, Maria Giovanna Vagenas, Rüdiger Suchsland, Erfan Rashid și Giovanni Bogani au apreciat că "Scenariul lui Bogdan Mureșanu ilustrează cu sensibilitate un momentul crucial pentru istoria României, intercalând într-un mod excepțional destinele unor personaje distincte și puternice, oferindu-ne, în același timp, o poveste emoționantă și un studiu unic al sufletului, o adevărată comedie umană."

Boróka Biró, directoarea de imagine a filmului, a fost recompensată cu mențiunea specială pentru imagine Premio Autrici under 40 "Valentina Pedicini", distincție ce recunoaște talentul unei autoare sub 40 de ani, pentru o performanță remarcabilă în regie, scenariu, montaj, imagine, într-un film prezentat în secțiunile Orizzonti, Orizzonti Extra, Giornate degli Autori și Settimana Internazionale della Critica. Boróka este prima directoare de imagine care primește acest premiu, aflat la a patra ediție, sub egida "Venezia a Napoli. Il Cinema Esteso" (eveniment ajuns la ediția cu numărul 17, care va avea loc anul acesta în perioada 22-27 octombrie 2024, la Napoli).

"Sunt onorată și recunoscătoare pentru acest premiu. Mă consider cu adevărat norocoasă pentru că Bogdan a avut încredere în mine, pentru că am avut șansa de a porni de la un scenariu și o bază foarte bună și pentru că am avut lucrat cu o echipă specială, care mi-a fost alături cu profesionalism, pasiune și cu susținere totală, atât în momentele pline de incertitudini, cât și în cele mai friguroase nopți de filmare în exterior.", a declarat Boróka Biró.
"Menținând limbajul cinematografic al scurtmetrajului Cadoul de Crăciun, regizat de Bogdan Mureșanu și filmat de directorul de imagine Tudor Platon, am introdus stiluri vizuale diferite pentru fiecare personaj - unele idilice, unele frenetice, altele mai elegante, pentru a sugera mai multe despre stilurile lor de viață. Cea mai mare parte din film a fost realizată în formatul 4:3, specific epocii, însă, finalul adoptă un ton diferit, făcând o tranziție la formatul 16:9. În acest proiect am avut parte de o echipă extraordinară și sunt recunoscătoare tuturor celor cu care am colaborat la realizarea acestui lui.", a menționat Boróka Biró pentru IndieWire.

Anul Nou care n-a fost, regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu a fost primit cu multe emoții și aplauze la toate proiecțiile de la Veneția, beneficiind de atenția și aprecierea publicului, precum și a criticii internaționale.

Cronica The Film Verdict apreciază că "estetica epocii e tratată cu respect", regizorul "realizează un caleidoscop al haosului controlat care pune în evidență realizările comune ale celor doi directori de imagine - Boróka Biró și Tudor Platon - și ale întregii distribuții care își găsește perechea în scenariul precis și inteligent al lui Mureșanu", iar satira sa ascuțită garantează faptul că "subiectul va transforma filmul într-o atracție în rândul iubitorilor cinema-ului de artă, în timp ce tonul ironic are potențial să stârnească interes și să devină mult mai popular pentru un public larg".

Screen Daily remarcă faptul că "Viziunea lui Mureșanu asupra imaginii este evidentă", iar formatul 4:3 subliniază "lipsa aerului și condițiile opresive ale regimului", "filmarea din mână sporește nervozitatea atmosferei", și arată că "personajele sunt obișnuite să fie spionate". E remarcată, de asemenea și cromatica filmului în ton cu perioada.

Criticul de film Magda Mihăilescu apreciază că povestea din scurtmetrajul Cadoul de Crăciun a fost inclusă "într-o construcție corală, în care fiecare componentă bine definită a întregului pare a se chema una pe alta, a transformat-o într-o perlă a coroanei. Dovada cea mai bună este chiar reacția unei săli încântate. (...). Au simțit tristețea umorului, dar și intensitatea fricii, a temerilor care unesc destinele a șase personaje surprinse în zilele ultime ale dictaturii, a spaimelor care le distorsionează viața. Se poate scrie mult despre energia cu care autorul controlează vărsarea micilor istorii purtate de fiecare personaj în albia unui fluviu narativ devenit filmul ce ne va purta cu el în plină retrăire - sau, pentru unii, descoperire - a emoțiilor unui timp înfrigurat."

La Veneția, Anul Nou care n-a fost a fost achiziționat de prestigioasa companie Memento Distribution pentru a fi distribuit în Franța, în martie 2025.
"Regia lui Bogdan Mureșanu și construcția poveștii sunt impresionante. Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim publicului francez această realizare cinematografică", a spus fondatorul Memento Distribution, Alexandre Mallet-Guy. În opinia sa, "acest titlu românesc nu este doar un important film politic și istoric, ci și o tragicomedie în care poți asista la căderea regimului comunist și a lui Ceaușescu, prin ochii oamenilor obișnuiți care încă nu știu că urmează un moment extraordinar."

Din distribuția filmului fac parte: Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Mihai Călin, Nicoleta Hâncu, Andrei Miercure, Manuela Hărăbor, Ioana Flora, Ada Galeș, Victoria Răileanu, Elvira Deatcu, Marian Râlea, Vasile Muraru, Ion Sapdaru, Mircea Andreescu, Radu Gabriel, Vlad Ionuț Popescu, Theodor Șoptelea, Răzvan Vasilescu, Ioan Paraschiv, Doru Cătănescu, Gabriel Spahiu, Angel Popescu, Nicodim Ungureanu, Ilinca Hărnuț, Sorin Cociș, Marius Damian, Marian Adochiței, Dana Voicu, Afrodita Androne, Virgil Aioanei, Luca Toma și mulți alții.

Anul Nou care n-a fost va fi proiectat, în prezența unor reprezentanți ai echipei, pe 13 septembrie 2024 la TIFF Sibiu (Cinema Gold) și în cadrul evenimentului "Noaptea Albă a Filmului Românesc" (Cinema Elvire Popesco).

Publicul bucureștean va putea urmări filmul și în cadrul BIFF - Bucharest International Film Festival (19 septembrie 2024, Cinema Muzeul Țăranului; 25 septembrie 2024, Cinema Union).
O parte din echipa filmului va fi prezentă și la TIFF Oradea (la Teatrul de Stat), iar regizorul Bogdan Mureșanu va participa la proiecția specială din cadrul evenimentului Zilele Filmului Românesc la Chișinău.

Anul Nou care n-a fost va rula în cinematografele din România și Republica Moldova din 24 septembrie, distribuit de Forum Film România.

Imaginea filmului Anul Nou care n-a fost este semnată de Boróka Biró și Tudor Platon, iar Vanja Kovacevic și Mircea Lăcătuș au realizat montajul. De sunet s-au ocupat: Alex Dragomir, Iolanda Gârleanu; de montaj, design & mixaj sunet: Sebastian Zsemlye/Raza Studio. Iulia și Victor Fulicea semnează scenografia, iar Dana Anghel, Iulia Roșeanu și Domnica Bodogan au realizat costumele, machiajul, respectiv coafura.

Ada Solomon, Viorel Chesaru (Chainsaw Europe), Vanja Kovacevic (All Inclusive, Serbia), sunt coproducătorii filmului, iar Irina Enea, Bogdan Luca și Adriana Bumbeș sunt producătorii executivi ai filmului. Producători asociați: Theo Nissim, Claudia Nedelcu Duca, Dan Burlac, Adrian Văncică.

Mai multe detalii pe canalele social media: Facebook - Instagram

O producție Kinotopia, România, lungmetrajul Anul Nou care n-a fost a fost realizat în co-producție cu: SRTV (Societatea Română de Televiziune), All Inclusive Films (Serbia) și în asociere cu Chainsaw Europe.
Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică, DACIN SARA, UCIN.
Realizat cu sprijinul: Creative Europe Media
Parteneri: Conceptual Lab by Theo Nissim, NORD, Grupul Medical Provita, Cros Construct, BDG, Liliac, Cinema City, NOSTALGIA, Emergency Medical Home, Fan Courier, Happy Cinema.
Mulțumiri: Electrecord, Universitatea Politehnică București, Compania Municipală Parking, Fundația 9 BRD, Teatrul Nottara.
Partener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri media: Cărturești; Zile și Nopți; Cinemap; Cinepub; Psychologies; Like 5; Weekend Adevărul; Pagina de media; News.ro; Cinefan; Cinefilia; Daily Magazine; Filmecărți; Gen, știri; IQads; Smark; Happening, Happy Fish; Haute Culture; LiterNet; Movienews; Observator Cultural; Playtech; Revista FILM; Revista Golan; Urban.ro, Ziarul Metropolis; Bookhub, Bumper.Club, Bazar de muzică; Aarc.
***
Participarea la Veneția a fost susținută de Conceptual Lab by Theo Nissim, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică, DACIN SARA, UCIN.




Regia: Bogdan Mureșanu Cu: Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Mihai Călin, Nicoleta Hâncu, Andrei Miercure, Manuela Hărăbor, Ioana Flora, Ada Galeș, Victoria Răileanu, Elvira Deatcu, Marian Râlea, Vasile Muraru, Ion Sapdaru, Mircea Andreescu, Radu Gabriel, Vlad Ionuț Popescu, Theodor Șoptelea, Răzvan Vasilescu, Ioan Paraschiv, Doru Cătănescu, Gabriel Spahiu, Angel Popescu, Nicodim Ungureanu, Ilinca Hărnuț, Sorin Cociș, Marius Damian, Marian Adochiței, Dana Voicu, Afrodita Androne, Virgil Aioanei, Luca Toma

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus