O altă noutate inclusă în agenda ediției din 2024 a festivalului este un program tematic triangular creat în contextul unei colaborări curatoriale între BIEFF, Vienna Shorts și DokuFest. Inițiativa reunește trei programe de scurtmetraje care sondează realități sociale și politice contemporane prin raportare la contextul actual la nivel european și internațional, explorând totodată modele posibile de rezistență politică și schimbare socială.
Abonamentele BIEFF.14 și biletele la proiecțiile speciale au fost puse în vânzare și sunt disponibile pe eventbook.ro.
Incursiune curatorială inedită în fenomenul mediatic machinima
Structurat în cinci părți, programul focus Machinima: Gamepad Filmmaking își propune să familiarizeze spectatorii cu genul machinima, un fenomen mediatic care constă în utilizarea diferită, deturnată, a jocurilor video pentru a crea imagini în primul rând, mai degrabă decât a le juca ca atare. O formă de artă media care are în primul rând un scop critic, similar practicii situaționiste a détournement-ului, machinima oferă și un instrument valoros de cercetare în ceea ce privește comportamentul online, imaginile hiperrealiste și practicile de creare de lumi (worldbuilding).
Reunind o selecție de filme variată, care cuprinde atât scurtmetraje, cât și mediu-metraje și un lungmetraj, programul focus propus de BIEFF oferă o privire de ansamblu asupra acestui fenomen și aduce în atenția publicului bucureștean lucrări ale unor artiști reputați precum Phil Solomon, Harun Farocki sau Lawrence Lek, printre alții.
O surpriză a selecției de filme care compun acest program este un double bill conceput ca un omagiu adus lui Andy Warhol, intitulat sugestiv Desktop Warhol. Pornind de la observația că iconicele filme ale lui Andy Warhol Sleep și Empire nu au fost doar niște gesturi provocatoare, ci și niște reflecții moderniste asupra naturii cinemaului, cele două filme incluse în program, Sleep#2, în regia lui Radu Jude (prezentat în premieră internațională la Festivalul de film de la Locarno în 2024) și Empire, în regia lui Phil Solomon (2008-2012), re-imaginează în moduri creative operele omonime ale lui Warhol, folosindu-se de imagini captate cu ajutorul ecranului de calculator.
Primul dintre aceste programe, prezentat cu titlul Hijacked!, reunește lucrări care "sabotează" sau modifică lumile unor jocuri faimoase precum Grand Theft Auto, cum se întâmplă în Why Don't the Cops Fight Each Other, al artistului Grayson Earle, care reușește să investigheze relația dintre polițiștii care populează jocul prin modificarea codului sursă al jocului. How to Disappear, creat de colectivul artistic Total Refusal, un omagiu adus nesupunerii și dezertării - atât în războiul digital, cât și în cel fizic, real, caută posibilități ale păcii în cel mai improbabil loc, un joc online de război. The Grannies, creat de Marie Foulston, invită privitorul să tragă cu ochiul în spatele cortinei lumii virtuale și să se aventureze dincolo de harta jocului.
În program se va regăsi și Dance Voldo Dance, creat de Chris Brandt, unul dintre primele exemple de videoclipuri muzicale machinima, în care mișcările de luptă preexistente ale jucătorilor din Soulcalibur au fost sincronizate pe ritmurile unei melodii. Iar It's in the Game '17, creat de Sondra Perry, investighează un subiect din ce în ce mai controversat - modul în care companiile de jocuri video fură identități și corpuri reale și capitalizează simulările lor digitale.
This Is Not An Algorithm, cel de-al doilea program pe care spectatorii îl vor putea descoperi în cadrul focusului, reunește filme care pun în lumină influența crescândă a simulărilor hiperrealiste asupra percepției noastre despre lumea reală.
Publicul va avea ocazia să vadă Parallel I, operă video în care artistul german Harun Farocki a explorat evoluția rapidă a imaginilor digitale, care au ajuns să rivalizeze cu cinemaul tradițional în ceea ce privește reprezentarea realității. Nimic nu e ceea ce pare în This Water Gives Back No Images, al lui Aleksandar Radan, în care un peisaj tropical se dovedește a fi o lume distorsionată a unui avatar uman, iar în Cosecha mecánica / Mechanical Harvest, regizorul Felix Klee juxtapune personaje de origine latino din decorul unui joc și înregistrări audio reale de propagandă americană care laudă mâna de lucru mexicană ieftină. Programul este completat de alte două filme, Happy New Year, Jim, de Andrea Gatopoulos și Descent into Hell, al lui Jacky Connolly, ambele explorând vieți acaparate de universuri digitale.
Al treilea program de scurtmetraje inclus în acest focus, prezentat cu titlul Cyberian Mindscapes, întrunește filme care explorează subiecte variante, de la nostalgia față de dispozitive, console și jocuri ieșite din uz, până la rolul teritoriilor digitale, utopice și distopice, de a servi drept refugiu pentru cei depășiți de realitate, cât și o formă de terapie prin artă pe fundalul dezechilibrelor globale și al războaielor. În Punctured Sky, al canadianului Jon Rafman, doi prieteni investighează dispariția misterioasă a oricărei amprente digitale a jocului cu același nume. În Theta, regizat de Lawrence Lek, o mașină de poliție autonomă îți dezvăluie problemele existențiale unui terapeut AI, iar în Dreams about Putin, regizorii Nastia Korkia & Vlad Fishez aduc la viață și dau formă, folosind found footage și animație gaming 3D, celor peste 1.000 de vise cu Putin pe care locuitorii Ucrainei lovite de război au mărturisit că le-au avut, explorând totodată tema inconștientului colectiv în societate.
Un proiect de colaborare conceput la inițiativa Vienna Shorts pentru a veni în întâmpinarea publicului din mai multe teritorii culturale, politice și geografice, în contextul acestui an electoral cu mize istorice la nivel european, programul triangular itinerant Longing for Stability reunește trei programe de scurtmetraje care vor fi prezentate la București în cadrul BIEFF 2024, după două proiecții de succes la Viena, în mai 2024, în contextul Vienna Shorts și la Prizren, în august 2024, în contextul DokuFest.
Programul curatoriat de DokuFest Kosovo, intitulat Revealing Memories, oferă o privire asupra turbulentei istorii recente a Balcanilor. Prin intermediul imaginilor de arhivă și al unor narațiuni personale, scurtmetrajele incluse în program invită spectatorii să reflecteze asupra trecutului într-o încercare de a înțelege mai bine rădăcinile problemelor din prezent.
Ancorat în provocările prezentului, programul propus de Vienna Shorts, Four Walls For A Future, reunește patru scurtmetraje austriece care explorează insecuritățile resimțite de tinerele generații, fie că vorbim de anxietățile climatice, de provocările politice actuale sau de dificultățile condițiilor de trai într-o lume în criză.
În completare, programul conceput de BIEFF, Gestures of Resistence, propune o abordare militantă, care pune în centru scurtmetraje despre mișcări și acțiuni de protest individuale și colective inspirate de evenimente politice recente, corolarul optimist al programului fiind acela că fiecare gest de rezistență încapsulează promisiunea unei revoluții viitoare.
Programul triangular a fost curatoriat de Samir Karahoda (DokuFest), Doris Bauer (Vienna Shorts) și Oana Ghera (BIEFF).
*
Organizator: Asociația Culturală Manekino în parteneriat cu Printor Com
Finanțatori: Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei
Parteneri principali: Avanpost, LUNO, Institutul Francez din România, Goethe Institut, Institutul Italian de Cultură, Institutul Polonez București, Forumul Cultural Austriac, Porter Novelli Public Relations
Partener mobilitate: Black Cab
Partener hotelier: Moxy Bucharest Old Town
Hub gastronomic: J'ai Bistrot
Văzut de: Radio Guerrilla
Parteneri media: Agerpres, News.ro, Zile și Nopți, Scena9, Films in Frame, Acoperișul de Sticlă, GLAMOUR Romania, Mindcraft Stories, Revista Literară MATCA, LiterNet, Revista FILM, Ziarul Metropolis, Happ.ro, Observator Cultural, Revista Zeppelin, IQAds, MovieNews.ro, Cinefan.ro, Cinefilia.ro