octombrie 2024
Les Films de Cannes à Bucarest, 2024
Marin Karmitz, unul dintre cei mai influenți producători, regizori și distribuitori de film din Europa, va fi invitatul de onoare la cea de-a 15-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest. El va fi prezent la festival în perioada 27-29 octombrie 2024, împreună cu cei doi fii ai săi, Nathanaël și Elisha Karmitz, și va participa la proiecții și sesiuni Q&A în sala de cinema.

Les Films de Cannes à Bucarest îi dedică o retrospectivă pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a mk2, una dintre cele mai mari și importante companii de producție, distribuție și operare de cinematografe. Fondată de Marin Karmitz în 1974 și condusă acum de cei doi fii ai săi, mk2 se remarcă atât prin rolul său în producția și distribuția (în Franța și la nivel internațional, ca agenție de vânzări) de filme de autor, cât și prin vasta sa rețea de cinematografe, inclusiv unele dintre cele mai populare săli de cinema din Paris (cum ar fi mk2 Bibliothèque și mk2 Quai de Seine) și din Spania.

 Născut la București în octombrie 1938, Marin Karmitz este recunoscut în mod deosebit pentru contribuțiile sale semnificative la cinematografia de autor. Pentru filmele pe care le-a regizat sau produs, Marin Karmitz a primit peste 150 de premii și nominalizări la marile festivaluri de film din lume. A câștigat cinci Palme d'Or, trei premii Leul de Aur, un Urs de Aur, a avut trei nominalizări la Oscar și 25 de premii César.

Retrospectiva 50 de ani mk2

La cea de-a 15-a ediție a festivalului vor fi proiectate două lungmetraje regizate de Marin Karmitz - Camarades (1970) și Coup pour Coup (1972), precum și două scurtmetraje regizate de el: Nuit, Noire Calcutta (1964), după un scenariu de Marguerite Duras, și Comédie (1966), co-regizat cu Samuel Beckett, într-o versiune restaurată recent în 4K.

Documentarul Souviens toi du futur!, regizat de Romain Goupil, un portret intim al lui Marin Karmitz prin prisma pasiunii sale pentru fotografie, va fi prezentat în premieră în România, ca parte din retrospectivă. Filmul va fi proiectat cu puțin timp înainte de Les Films de Cannes à Bucarest și la Institutul Lumière din Lyon.

Mai multe alte filme emblematice din catalogul mk2 vor completa retrospectiva. Quatre nuits d'un rêveur (regizat de Robert Bresson), recent restaurat în 4K și prezentat în secțiunea Cannes Classics în 2024, restaurarea în 4K a filmului Taste of Cherry (regizat de Abbas Kiarostami), produs de Marin Karmitz și câștigător al Palme d'Or în 1997 sau O vară de neuitat (regizat de Lucian Pintilie), de asemenea produs de Marin Karmitz.

Filmele prezentate la Cannes 2024 și vândute internațional de mk2 vor fi, de asemenea, proiectate ca parte a retrospectivei. Printre acestea se numără Caught by the Tides de Jia Zhang-Ke (Competiție), Marcello Mio de Christophe Honoré (Competiție) și Les Fantômes, de Jonathan Millet (film de deschidere - secțiunea Semaine de la Critique), toate trei foarte bine primite la Cannes în 2024. Les Fantômes, de Jonathan Millet, va fi proiectat în premieră națională în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest.

Proiecțiile din cadrul retrospectivei 50 de ani mk2 sunt programate începând cu 27 octombrie 2024 și până la finalul ediției de festival.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest revine între 25 octombrie și 3 noiembrie 2024. În București, proiecțiile vor avea loc la Cinema Elvire Popesco, Cineplexx Băneasa, Cinema Muzeul Țăranului și la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României. În țară, festivalul va avea ediții locale în Timișoara, Cluj, Iași și Arad. Programul complet, informații despre filme, evenimente conexe și invitați vor fi disponibile pe www.filmedefestival.ro și pe conturile de Facebook și Instagram. Biletele vor fi puse în vânzare prin rețeaua Eventbook.

Filmele Caught by the Tides și Marcello Mio sunt distribuite în România de Independența Film. Les Fantômes / Fantomele din Umbră va fi distribuit de Transilvania Films.

***
Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este un eveniment fondat în 2010 de către Cristian Mungiu și este organizat de către Asociația Cinemascop, Voodoo Films și Vent D'Est.
Festivalul este realizat în parteneriat cu UniCredit Bank și cu sprijinul Adrem, Catena, Groupama, Apanova, Pepsi, McDonald's, Auchan Titan, Freshful.
Proiect cultural finanțat de către Centrul Național al Cinematografiei, Ambasada Franței și Institutul Francez din România, Dacin Sara, Institutul Italian de Cultură, Ambasada Spaniei în România, Goethe-Institut.
Parteneri: Jidvei, Mercure Hotel, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" București, Avanpost, Abator, Eventbook, Europa Cinemas, mk2, Cărturești, Ototo
Partener cultural: Radio RFI România.
Parteneri media: Pro TV, Agerpres, Scena9, Libertatea, Elle România, Biz, Haute Culture Magazine, Cultura la Dubă, LiterNet, Films in Frame, Revista FILM, Igloo, Cinefilia, Zile și Nopți.
Partener de monitorizare: MediaTrust.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus