octombrie 2024
Festivalul Național de Teatru, 2024
Festivalul Național de Teatru, ediția a 34-a, dedică lui Silviu Purcărete un modul prin care este marcată împlinirea a jumătate de secol de când apreciatul regizor face teatru.

 În modulul intitulat Silviu Purcărete. 50 de ani de creație sunt programate expoziții, lansări de carte, precum și spectacole ce îi poartă semnătura, create în stagiunea trecută.

Primul eveniment din cadrul modulului, la care este invitat publicul - vernisajul expoziției Silviu Purcărete - 50 de ani de teatru, are loc duminică, 20 octombrie 2024, ora 16,00, în spațiul "Amzei. Piața de Cultură", urmat imediat de lansarea albumului Silviu Purcărete. Infinite metamorfoze de Mihaela Marin.

Expoziția (inițiator și curator Adriana Moca, producător Asociația Culturală Vis-à-Vis, co-finanțare AFCN), este prezentată în FNT cu sprijinul Bienalei de Scenografie București, iar publicul o poate vedea în format video. 108 imagini și zece videoclipuri recompun, într-o instalație, universul spectacular marca Silviu Purcărete. Fotografiile au fost selectate din arhiva personală a regizorului și sunt semnate de Simon Annand (Royal Shakespeare Company), Mihaela Marin, Iulian Ursachi, Patrick Fabre, Dorian Delureanu, Sean Hudson, Pierre Borasci, Thilo Beu, Silviu Purcărete, Rareș Zaharia, Adi Bulboacă, Eöri-Szabó Zsolt, Helmut Stürmer, Peter Uhan, Aki Tanaka, Petru Cojocaru, Aoi Itoh, Nicu Cherciu.

 "În fiecare spectacol, Silviu Purcărete creează impresionante galerii de tablouri, din juxtapuneri de umbre și lumini. Maestru al clarobscurului și pictor al destinelor din tragedii antice sau comedii shakespeariene, pe care le (re)vizitează cu pasiune și curiozitate, el se aseamănă unui colecționar de frumusețe. Expoziția este, dincolo de recuperarea memoriei spectacolelor sale din acești 50 de ani de carieră, ocazia să redescoperim bucuria teatrului și generozitatea ludică a regizorului Silviu Purcărete." (Adriana Moca).

Expoziția aniversară consacrată teatrului de 50 de ani al lui Silviu Purcărete amintește că această carieră scenică însumează peste 120 de spectacole de teatru, operă, teatru de păpuși sau film. Vernisată la Craiova în mai 2024, la Centrul "Constantin Brâncuși" - Muzeul de Artă, expoziția a fost vizitată de peste 4.500 de persoane. În FNT, expoziția poate fi vizitată până pe data de 28 octombrie 2024.

Albumul Silviu Purcărete. Infinite metamorfoze (volum bilingv - română și engleză) al Mihaelei Marin, fotograf-artist care urmărește de mulți ani activitatea teatrală a renumitului regizor, include fotografii din 22 de spectacole create de Silviu Purcărete în România și străinătate. Printre acestea se numără Așteptându-l pe Godot, Faust, Lulu, Metamorfoze, O furtună, Macbeth, Regele moare, Lohengrin, Aleko și Francesca da Rimini, Antonin Artaud. Familia Cenci, Gertrude. De asemenea, este inclus și eseul Corpuri lucide - ce învăț din teatrul lui Silviu Purcărete, semnat de criticul Sebastian Vlad Popa.


Cele două spectacole, regizate de Silviu Purcărete, din modulul "Silviu Purcărete. 50 de ani de creație" sunt: Lexiconul amar și O tragedie veninoasă. Spectacolul Lexiconul amar de Sebastian-Vlad Popa și Laur Cavachi, după Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte de Petre Ispirescu, scenografia - Dragoș Buhagiar, muzica originală - Vasile Șirli a fost produs de Teatrul Odeon și poate fi văzut la Sala Majestic, pe 20 octombrie 2024, de la ora 18,00. Reprezentația durează două ore.


Spectacolul O tragedie veninoasă a fost creat după Women Beware Women de Thomas Middleton (Silviu Purcărete semnează atât regia, cât și traducerea și adaptarea scenică) la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Iași. Scenografia aparține lui Dragoș Buhagiar, iar muzica originală lui Vasile Șirli. Reprezentația va avea loc în FNT pe data de 21 octombrie 2024, ora 18,30, la Teatrul Național din București, Sala "Ion Caramitru". Durata este de două ore și 30 de minute.


Un alt eveniment înscris în modulul "Silviu Purcărete. 50 de ani de creație" va avea loc pe 21 octombrie 2024, de la ora 16,00, în spațiul "Amzei - Piața de Cultură": lansarea volumului bilingv TNC - Purcărete & Boroghină. Pelerini în marele teatru al lumii / NTC - Purcărete & Boroghină. Pilgrims of the Great Theatre of the World. (Editura Institutului Cultural Român). Autoarea albumului este criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu. Evenimentul va fi moderat de Călin Ciobotari, curator FNT. Participă: Ludmila Patlanjoglu, Emil Boroghină, Dragoș Buhagiar, Aura Corbeanu, Maria Zărnescu, Bogdan Căpîlnean, Cornel Huțanu și Dana Ionescu. Publicul este anunțat că va afla "Povestea unui timp de aur al dialogului teatrului românesc cu teatrul lumii".


Potrivit Editurii, monografia publicată în două versiuni - română și engleză - prezintă povestea unui timp de aur al dialogului teatrului românesc cu teatrul lumii. Eroii ei sunt Teatrul Național Craiova și doi maeștri: Silviu Purcărete și Emil Boroghină. Lucrarea, bogat ilustrată, cuprinde mărturii semnate de directori de festivaluri, critici de teatru, jurnaliști culturali.

"Ce superbă amintire îmi lasă Teatrul Național din Craiova! Aceea a mai multor spectacole magnifice semnate de Silviu Purcărete. Și, de asemenea, aceea a unei adevărate trupe, în care actorii și tehnicienii sunt uniți de aceeași pasiune pe care le-o insuflă însuși directorul Emil Boroghină - mai mult decât un director, un mare prieten al Teatrului și deci și al meu, al nostru." (Bernard Faivre d'Arcier, director al Festivalului de la Avignon, 1993 - 2003)

Legate de numele lui Silviu Purcărete, în FNT vor fi organizate, în foaierul Sălii "Ion Caramitru", între 24 și 28 octombrie, două expoziții gândite de neobositul Emil Boroghină, aduse de la Craiova: expoziția de fotografii Silviu Purcărete și Teatrul Național Craiova și expoziția de carte Cu și despre Silviu Purcărete. Emil Boroghină spune că prima conține imagini din cele nouă spectacole realizate de Silviu Purcărete la Teatrul Național din Craiova, în perioada 1989-2012. Acestea sunt: Piticul din grădina de vară, Ubu Rex cu scene din Macbeth, Titus Andronicus, Phaedra, Danaidele, Orestia, Cum doriți sau Noaptea de la spartul târgului, Măsură pentru măsură și O furtună, majoritatea prezentate la unele dintre cele mai mari festivaluri teatrale din lume și aducând teatrului românesc 12 premii internaționale.

Cea de-a doua expoziție include volume în care "protagonist" este Silviu Purcărete sau în care sunt menționate importantele realizări ale acestui mare creator de teatru, printre titluri numărându-se Enciclopedia Teatrului Universal (Editura Bordas, Paris), Dicționarul Enciclopedic Român, Istoria Teatrului Național din Craiova. Vor fi și volume dedicate lui Silviu Purcărete de către critici și istorici de teatru români.

Cele două expoziții au fost parte a manifestării Săptămâna Purcărete - 50 de ani de excelență în teatru, organizată de Teatrul Național din Craiova între 7 și 13 octombrie 2024. Și sunt aduse la București odată cu spectacolele Naționalului craiovean Anomalia și Hamlet, selectate în FNT, ediția a 34-a, la Sala "Ion Caramitru" a TNB.

Vă așteptăm la Festival!
www.fnt.ro/2024

Organizatori și parteneri ai Festivalului Național de Teatru, Ediția 2024

Producător: Asociația UNITER - Uniunea Teatrală din România
Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii
Coproducători: Primăria Municipiului București prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, Direcția de Cultură a Municipiului București, Societatea Română de Televiziune
Parteneri: Institutul Cultural Român, Teatrul Național "I.L. Caragiale" din București, ITI - Centrul Român al Institutului Internațional de Teatru
Partener principal: MOL România
Sponsori: KTN Tehnology, Domeniile Blaga, BORSEC
Partener media tradițional: RADIO ROMANIA, prin canalele: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internațional, Radio București și Teatrul Național Radiofonic
Partener media principal: Radio Guerrilla
Partener cultural: Radio RFI România
Parteneri instituționali: OISTAT România și Bienala de Scenografie București, Institutul Polonez, Culture Ireland, Muzeul Național de Artă al României, Forumul Cultural Austriac București, Goethe Institut, Institutul Cervantes, Muzeul Literaturii Române, Cărturești Modul, Centrul Național al Dansului București, Teatrul Excelsior, Teatrul Mic, Teatrul Bulandra București, Teatrul Metropolis, Teatrul Odeon București, Teatrelli, Teatrul Masca, Teatrul Nottara București, Teatrul de Animație Țăndărică, Teatrul Evreiesc de Stat, Opera Comică pentru Copii, Teatrul de Artă, Teatrul Ion Creangă București, Centrul de Teatru Educațional Replika, Teatrul ACT, Apollo 111, Teatrul Apropo București, Asociația Hearth / Casa Kerim, Point Art Hub, MINA Museum, Restaurant Urban DADA, Restaurant SAVART
Parteneri media: Ziarul Metropolis, happ.ro, LiterNet, Teatrul Azi, Zile și Nopți, Daily Magazine, Theatrescu.com, Modernism.ro, Mergem la teatru, bookhub.ro, Munteanu Recomandă, Phoenix Media
Partener de mobilitate: BLUE
Voluntari în FNT de la: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" - UNATC
Partener de monitorizare: MediaTRUST

0 comentarii

În programul cultural

diferite teatre
22.10.2024 seară
23.10.2024 seară
24.10.2024 seară
25.10.2024 seară
26.10.2024 seară
27.10.2024 seară

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus