noiembrie 2024
Articole diverse
Joi, 14 noiembrie, ora 19, la sediul Yorick Studio din Bastonul Măcelarilor din Tg. Mureș va avea loc premiera spectacolului Alaszka / Alaska de Elise Wilk, în regia lui Sebestyén Aba.

La volanul unei Dacii 1300, Victoria, însoțită de entitatea Alaska, pornește într-un road-trip prin timp și retrăiește momente cheie din propria viață, dar și din viețile mamei și fiicei ei, traversând perioada comunismului, trecând prin haoticii ani '90 și vremurile incerte de după schimbarea regimului și ajungând până în zilele noastre. Prin intermediul a trei destine feminine - bunică, mamă și fiică -, piesa investighează urmele pe care le-a lăsat în noi trecutul comunist.


Alaska, cea mai recentă piesă a Elisei Wilk, a fost comisionată de Studioul Yorick și a fost tradusă în limba maghiară de Albert Mária. Cele patru actrițe B. Fülöp Erzsébet, Berekméri Katalin, Nagy Dorottya și Gecse Ramóna vor interpreta toate cele 13 personaje - inclusiv cele masculine. Muzica live la pian este interpretată de Cári Tibor.

Cu ocazia premierei spectacolului Alaszka / Alaska, dramaturga Elise Wilk a susținut un workshop de dramaturgie pe tema trecutului recent cu elevii liceului Bolyai Farkas.

Spectacolul se joacă în limba maghiară cu supratitrare în limba română.

Următoarea reprezentație va avea loc marți, 10 decembrie 2024, la Teatrul Național Târgu-Mureș, compania Tompa Miklós.

Alaszka / Alaska de Elise Wilk
Traducerea în limba maghiară: Albert Mária
Regia: Sebestyén Aba
Muzica: Cári Tibor
Costume: Dobre-Kóthay Judit / Decor: Sós Beáta
Distribuție: B. Fülöp Erzsébet, Berekméri Katalin, Nagy Dorottya, Gecse Ramóna / Pianist: Cári Tibor
Asistent regie: Brok Bernardette

Studioul Yorick
Studioul Yorick a fost înființat în 2004 de actorul și regizorul Sebestyén Aba, având ca sediu subsolul Bastionului Măcelarilor din Cetatea târgumureșeană. În acest spațiu neconvențional, fără actori angajați, Yorick funcționează ca teatru de proiecte, oferind artiștilor și publicului din Târgu-Mureș o alternativă la repertoriul teatrelor de stat.
Studioul Yorick produce constant spectacole pe texte noi ale autorilor contemporani români și maghiari cu scopul de a provoca, a lansa și a menține un dialog interetnic și intercultural prin mijloacele teatrului contemporan.
În cadrul proiectului Dialog intercultural prin prisma teatrului contemporan au fost produse de-a lungul anilor spectacole importante, multipremiatele 20/20 în regia Gianinei Cărbunariu, Flori de mină și Orb de mină de Szekely Csaba în regia lui Sebestyén Aba, sau MaRo de Szekely Csaba în regia lui Andi Gherghe, Dispariții de Elise Wilk în regia lui Sebestyén Aba, Voiam să mă revolt cu voi (dramatizare de Barabás Olga după romanul lui Bódi Attila) fiind doar câteva dintre ele.

Proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și de Primăria Municipiului Tîrgu Mureș.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național și/sau poziția Primăriei Municipiului Târgu Mureș și a Consiliului local. AFCN, Primăria Municipiului Târgu Mureș și Consiliul local și nu sunt responsabile de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus