noiembrie 2024
Les Films de Cannes à Bucarest, 2024
Premiul Publicului în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest ediția XV a fost câștigat de către TATA, scris și regizat de Lina Vdovîi și Radu Ciorniciuc. Filmul a putut fi votat de către public în cadrul Avanpremierele Toamnei, singura secțiune competitivă din festival, organizată cu sprijinul Groupama.  
TATA, singurul documentar românesc selectat la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, este o poveste puternică și emoționantă despre lupta unei fiice pentru a rupe ciclul de violență din familia sa și de a vindeca rănile trecutului, atât pentru ea și generațiile viitoare, cât și pentru cel care a rănit-o. Alte șase filme semnate de regizorii români au putut fi urmărite și votate în cadrul Avanpremierele Toamnei, înainte de lansarea lor oficială în cinematografele din țară.

Au fost aleși câștigătorii la secțiunea Works in Progress din cadrul festivalului, destinată filmelor care vor fi gata în 2025. Aici, premiile oferite de Avanpost în materie de servicii post-producție au fost acordate filmelor Sorella di Clausura în regia Ivana Mladenovic și De capul lor de Tudor Cristian Jurgiu, iar premiul pentru servicii de post-producție oferit de Abator a fost câștigat de filmul The Soldier's Journey semnat de Helena Maksyom.

Juriul secțiunii Works in Progress a fost format la ediția 2024 din Elad Samorzik - membru al comitetului de selecție pentru Berlinale International Film Festival, Caroline Maleville - membră a comitetului de selecție pentru Quinzaines des Cinéastes - Cannes, Lorenzo Esposito - Associate Programmer la Karlovy Vary Film Festival, Paolo Bertolin membru al comitetului de selecție pentru Venice International Film Festival.

Premiile Write a Screenplay For... Crime Drama

În cadrul galei de închidere a ediției XV Les Films de Cannes à Bucarest, ce a avut loc duminică, 3 noiembrie 2024, la Cinema Muzeul Țăranului, s-au anunțat și câștigătorii Write a Screenplay for..., concursul de scenarii și pitch-uri de film organizat de Asociația Cinemascop cu sprijinul PRO TV. Tema acestei ediții a concursului a fost "Write a Screenplay for Crime Drama". Plecând de la temă, la categoria lungmetraj, câștigători au fost aleși Inna Cebotari și Volker Schmidt cu proiectul Lumea ta (Deine Welt), iar Abisul se uită și el în tine de Daniel Oltean a câștigat la categoria miniserie TV. Fiecare dintre ei a primit câte un premiu în valoare de 6.000 de euro, oferit de PRO TV. Proiectul câștigător la miniserie TV va încheia un contract de dezvoltare cu PRO TV. Proiectul câștigător la lungmetraj va intra în următoarea etapă de dezvoltare cu sprijinul Asociației Cinemascop. Păstrând tradiția de la precedenta ediție a concursului, toți finaliștii vor beneficia de o opțiune simplă pentru un an de zile semnată cu PROTV, în valoare de 1.000 euro fiecare.

Premiul "De la carte la film" a fost câștigat la concursul Book to Screen de Lavinia Braniște

Lavinia Braniște, reprezentată de Editura Arthur, a fost aleasă câștigătoarea la noua ediție a concursului Book to Screen, organizat Matca Literară în parteneriat cu PRO TV și Asociația Cinemascop. Premiul "De la carte la film" i-a fost oferit pentru romanul Sora lui Colăcel. Premiul constă într-un contract pentru dezvoltarea episodului pilot al viitorului serial bazat pe cartea sa și suma de 5.000 de euro, ambele din partea PRO TV. Aflat la a doua ediție, evenimentul Book to Screen s-a desfășurat în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, 75 de autori români înscriindu-se la șansa de a câștiga premiul acordat de PRO TV. Juriul a fost format din Gabriela Iacob, Head of Scripted Content Development PRO TV, și George Cornilă, redactor Matca Literară și editor coordonator Curtea Veche Publishing.

Actori selectați pentru filmul Amintiri din Epoca de Aur 3, în regia Ioanei Uricaru

Aproape 400 de actori s-au înscris la castingul organizat în cadrul programului Managing Talents, pentru filmul Amintiri din Epoca de Aur 3, regizat de Ioana Uricaru, ce va fi turnat în 2025. Dintre aceștia, actorii reținuți pentru rolurile principale din film sunt Janir Izdrailă, Ana Maria Cojocaru, Vlad Brumaru și Ana Bodea.

În acest an, programul Managing Talents, dedicat susținerii și dezvoltării comunității actorilor din România, a avut două ediții unice: una în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest și alta în cadrul Les Films de Cannes à Timișoara. Cei înscriși au luat parte la workshopuri dedicate cu regizorul Cristian Mungiu, actorii Gheorghe Ifrim și Monica Bîrlădeanu, cu trainerul de actorie Julien Javions și leaderi din lumea de casting: David Zitzlsperger, Lana Veenker, Domnica Cîrciumaru.

Les Films de Cannes à Bucarest continuă săptămâna aceasta în țară, cu o nouă ediție locală organizată la Cluj. Festivalul revine la Cinema Victoria și Cinema Arta în perioada 7-10 noiembrie 2024. 11 dintre filmele aclamate la Cannes și Berlinale 2024, printre care Anora, The Substance și Ursul de Aur -Dahomey vor fi proiectate la Cluj.

***
Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este un eveniment fondat în 2010 de către Cristian Mungiu și este organizat de către Asociația Cinemascop, Voodoo Films și Vent D'Est.
Festivalul este realizat în parteneriat cu UniCredit Bank și cu sprijinul Adrem, Catena, Groupama, Lidl, Alesto, Apanova, Pepsi, McDonald's, Auchan Titan, Freshful.
Proiect cultural finanțat de către Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Ambasada Franței și Institutul Francez din România, SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, La Copie Privée, Dacin Sara, Institutul Italian de Cultură, Ambasada Spaniei în România, Goethe-Institut, Ambasada Portugaliei în România.
Parteneri: Jidvei, Mercure Hotel, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" București, Avanpost, Abator, Eventbook, Europa Cinemas, mk2, Cărturești, Ototo, Unika.
Partener cultural: Radio RFI România.
Parteneri media: Pro TV, Radio Guerilla, Agerpres, Scena9, Libertatea, Elle România, Biz, Haute Culture Magazine, Cultura la Dubă, LiterNet, Films in Frame, Revista FILM, Igloo, Cinefilia, Zile și Nopți, Creatif.
Partener de monitorizare: MediaTrust.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus