decembrie 2024
Articole diverse
Proiectul Routes to solidarity / Drumuri spre solidaritate, care se desfășoară până la finalul lunii februarie 2025, își propune consolidarea cooperării dintre Reactor și Para Film & Teater prin explorarea artistică a două concepte largi - comunitate și solidaritate, în orașele Cluj-Napoca și Oslo. Aceasta este a doua colaborare dintre Reactor și organizația norvegiană, după cea din proiectul Fágaș, care s-a desfășurat între 2022-2024.

Para Film & Teater este un laborator artistic cu mulți ani de experiență în producția de teatru și film din Norvegia și Europa. Colaborarea cu artiști din culturi și medii diferite contribuie la o abordare unică și diversificată a procesului lor de producție, iar angajamentul lor social îi face o forță a schimbării pozitive în societate.

În cadrul proiectului vor avea loc două schimburi de experiență, din România în Norvegia și viceversa, cu focus pe metodele și procedurile de management cultural din cele două țări. Trei lucrători culturali din România și doi din Norvegia vor beneficia de networking și un program cultural în țara partenerului, în cadrul căruia vor avea ocazia să înțeleagă mai bine cadrele de producție respective, să acumuleze informații despre bune practice care pot fi replicate, cât și să-și creeze contacte cu posibili viitori parteneri sau colaboratori.

Proiectul include de asemenea un schimb artistic: doi artiști din România invitați în Oslo și trei din Norvegia invitați la Cluj-Napoca vor crea, în urma unei rezidențe la care vor participa artiști din spațiile-gazdă, câte un eveniment performativ, prezentat public la finalul rezidenței. Cele două cercetări artistice vor urmări tema largă a proiectului: comunitate și solidaritate.

Un showcase cuprinzând spectacole reprezentative din repertoriul Reactor va fi organizat la finalul perioadei de proiect, între 10 și 13 februarie 2025, având ca invitați partenerii norvegieni, dar și un număr de alți artiști și producători din România sau străinătate. În cadrul showcase-ului vor fi prezentate cele mai recente și reprezentative producții Reactor, alături de discuții în cadrul cărora se vor dezbate temele proiectului în raport cu spectacolele din program și cu producția artistică în România și în Europa.

Spectacolele incluse în showcase aduc în discuție ideea de solidaritate sau lipsa ei, respectiv formele pe care aceasta le poate lua în funcție de apartenența la o comunitate:

 Wonders of Transylvania (premiera februarie 2024) este un spectacol trilingv regizat de regizorul Martin Boross (Ungaria), pe un text de Alexa Băcanu. Gândit ca un mockumentary despre o companie de teatru româno-maghiară, spectacolul imaginează tensiunile latente care se pot activa atunci când două comunități sunt forțate să coexiste în contexte dificile.

 r.e.g.e.n.e.r.a.r.e. (premiera iunie 2024) este primul spectacol de dans creat la Reactor, pe un concept și coregrafie de Maria Beatrice Tudor, cu o dramaturgie semnată de Petro Ionescu. Spectacolul explorează povești despre corpuri în diferite etape ale vieții sau contexte sociale, bazate pe experiențele performerilor.

 Orizontul evenimentelor (premiera iunie 2024), pe un text de Ioana Hogman și în regia lui Mihai Păcurar, este o producție site-specific dedicată aniversării de 10 ani a Reactorului, care imaginează un viitor distopic al comunității de artiști ce activează în spațiu.

 Armageddon Rebranded (premiera noiembrie 2024) a fost produs în cadrul rezidenței de dramaturgie Drama 5. Spectacolul, regizat de Irisz Kovacs pe un text de Alex Gorghe, vorbește despre singurătate și nevoia de apartenență a unei generații foarte tinere, care poate alege ca variantă salvatoare un sfârșit catastrofal.

 Partea 1. Iubirea (premiera martie 2022) este primul episod al trilogiei Solidarității, proiectul regizoral al lui Petro Ionescu, cu o dramaturgie semnată de Cosmin Stănilă și Petro Ionescu, care plasează iubirea ca nucleu al relaționărilor dintre oameni, cu scopul unui bine comun, implicând valori ca grija și devotamentul.

 Visul, un spectacol de teatru muzical regizat de Dragoș Mușoiu, pe un text de Alexa Băcanu, vorbește despre intima comunitate a unei clase de actorie și solidaritatea care se construiește sau nu între colegi atunci când o figură cu autoritate asupra tuturor abuzează de această putere.

***
Routes to solidarity este finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul de inițiative bilaterale Cooperare bilaterală pentru dezvoltarea artei contemporane și are o valoare nerambursabilă de 598.010,66 lei (120.181,41 euro).

Inițiativă bilaterală implementată de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, în parteneriat cu Artă și Cultură din Norvegia, în calitate de partener de Program, și finanțată cu sprijinul Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021 prin Fondul Național Bilateral, gestionat de Punctul Național de Contact din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliard Euro între 1994 și 2014 și 1,55 miliarde Euro pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

Mai multe informații despre programul Reactor puteți găsi pe site-ul www.reactor-cluj.com, pe www.facebook.com/ReactorCluj sau www.instagram.com/reactor.cluj.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus