Celebrul regizor de teatru, operă şi film, Patrice Chéreau, va fi prezent la Bucureşti, în perioada 4-6 noiembrie 2006, la cea de-a XVI-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru.
A doua zi a festivalului îi este dedicată prin două evenimente distincte. Prima întâlnire a publicului român cu regizorul francez va avea loc duminică dimineaţa, la Institutul Francez, unde va fi proiectat documentarul Une Autre Solitude. Filmul prezintă relaţia profesională dintre Chéreau şi actorul Pascal Greggory pe parcursul realizării spectacolului La solitude des champs de coton de Bernard-Marie Koltès. Admiratorii îşi vor putea satisface curizităţile legate de maniera de lucru a regizorului. Imediat după proiecţie va avea loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri.
Seara zilei de duminică îl are, de asemenea, ca protagonist, de data aceasta pe scena Teatrului Bulandra, sala "Toma Caragiu", unde regizorul Chéreau se va transforma în actorul Chéreau, dând viaţă unuia dintre personajele lui F.M. Dostoievski în spectacolul lectură La Légende du Grand Inquisiteur. Legenda Marelui Inchizitor este un capitol din Fraţii Karamazov şi prezintă povestea spusă de Ivan fratelui său, Alioşa, despre întoarcerea lui Cristos pe pământ, într-o zi, în Sevilia secolului XVI.
De-a lungul carierei sale artistice, Patrice Chéreau a pendulat cu succes între regia de teatru, de operă şi de film. Şi-a impus însă şi calităţile manageriale ca director al Teatrului din Sartrouville timp de 22 de ani şi în cel de co-director al Teatrului Naţional din Paris timp de alţi şapte ani. A trecut prin aceeaşi funcţie de conducere şi prin Teatrul Naţional Popular din Lyon-Villeurbaine şi Théâtre des Amandiers din Nanterre.
A pus în scenă piese semnate de Marlowe, Marivaux, Wenzel, Ibsen, Bernard-Marie Koltès sau Jean Genet. A debutat în regia de operă cu L'Italienne à Alger a lui Rossini, montând apoi un număr impresionant de opere, precum Tetralogia lui Wagner sub conducerea lui Pierre Boulez, versiunea integrală a operei Lulu de Berg la Opera din Paris, Lucio Silla de Mozart şi, câţiva ani mai târziu, Don Giovanni la Salzburg.
Filmografia sa cuprinde pelicule importante şi multi premiate în marile festivaluri ale lumii: La reine Margot (Premiul Juriului, Cannes '94), Intimacy (Ursul de Aur şi Ursul de Argint, Berlin 2001), Son Frére (Ursul de Argint, Berlin 2003).
Chéreau a cochetat în tot acest timp cu actoria, având multiple apariţii atât pe scenă cât şi în film. Pasiunea lui pentru actor şi arta acestuia fiind şlefuită recent în spectacolele lectură cu care impresionează publicul, dând viaţă unor texte din opere literare celebre semnate de scriitori precum Hervé Guibert sau Fiodor Dostoievski.
Modulul Spectacole debutează cu regizorul Tompa Gábor şi producţia teatrului "Tamási Áron" din Sfântu Gheorghe, Aşteptându-l pe Godot. O prezenţă inedită în acest modul, Alexandru Dabija şi Aventurile lui Habarnam, un spectacol aparent pentru copii, care ne incită să redescoperim copilul din noi.
Modulul Indie merge mai departe cu spectacolele Gianinei Cărbunariu şi Emanuel Pârvu, Terorism respectiv Sectorul S. Coregrafa Ioana Popovici, de origine română, stabilită în Cehia, este creatoarea spectacolului Remote Edens pe care l-a realizat alături de trupa cehească a Teatrului Ponec - singura participare internaţională în cadrul Modulului Dans.
Duminică, 5.11.2006
11.00 Institutul Francez, Sala "Elvira Popescu"
Proiecţia filmului Une autre solitude, film prezentat de Patrice Chéreau (78min.) / În parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti
11.00 Teatrul Odeon
Aventurile lui Habarnam de Nikolai Nosov, regia Alexandru Dabija; Teatrul Odeon, Bucureşti (2h 30min., cu pauză)
Modul SPECTACOLE
17.00/21.00 Teatrul "Nottara", Sala "George Constantin"
Amalia respiră adânc de Alina Nelega, regia Gavril Cadariu; recital Monica Ristea, Teatrul Ariel, Târgu Mureş (1h 5min.)
Modul ONE MAN SHOW / ONE WOMAN SHOW
18.00 Teatrul "Bulandra", Sala Izvor
Aşteptându-l pe Godot de Samuel Beckett, regia Tompa Gábor; Teatrul "Tamási Áron", Sfântu Gheorghe
(2h 20min., cu pauză)
Modul SPECTACOLE
21.00 Teatrul "Bulandra", Sala "Toma Caragiu"
La Légende du Grand Inquisiteur, spectacol de Patrice Chéreau, după un text de F.M. Dostoievski (1h 30min.)
Modul PARTICIPARE INTERNAŢIONALĂ - SPECTACOLE ŞI PERSONALITĂŢI / În parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti
22.00 Teatrul Foarte Mic
Terorism de Oleg şi Vladimir Presniakov, regia Gianina Cărbunariu, un proiect al Teatrului fără Frontiere realizat în coproducţie cu Teatrul Foarte Mic şi ArCuB (1h 50 min.)
Modul INDIE
22.00 Teatrul LUNI de la Green Hours
Sectorul S autor, regizor şi producător Emanuel Pârvu, spectacol găzduit de Teatrul LUNI de la Green Hours (1h)
Modul INDIE
22.00 Teatrul Naţional "I.L. Caragiale", Sala Atelier
Remote Edens, coregrafia Ioana Popovici; Prague 3 District, Tanec Praha şi Teatrul Ponec, Praga (50min.)
Modul DANS