noiembrie 2006
Scopul declarat al selecţionerului FNT, criticul de teatru Marina Constantinescu, a fost de a plasa în centrul Festivalului regizorul. Însă ca o subliniere a rolului pe care îl are fiecare persoană implicată în producerea actului teatral, festivalul cuprinde momente care aduc în prim plan, pe rând, munca actorului, a scenografului, coregrafului, dramaturgului sau teoreticianului de teatru. Şi, pentru prima dată, a traducătorului de teatru. Modulul Traduceri şi traducători cuprinde întâlniri ale specialiştilor din România cu Christiane Botbol responsabila pentru Europa a Chartreuse Villneuve lez Avignon şi Laurent Mulheisen traducător, director al centrului "Antoine Vitez" şi secretar literar la Comedia Franceză.

La Chartreuse realizează sinteza între un monument de arhitectură şi un proiect artistic ambiţios, conjugând două obiective majore ale culturii: salvarea patrimoniului şi dezvoltarea culturală. Constituită în 1973 ca Centru Internaţional de Cercetare, Creaţie şi Dezvoltare, se transformă în 1991 în Centrul Naţional al Scrierilor de Teatru şi devine spaţiu de rezidenţă pentru scriitorii şi traducătorii de teatru şi centru de promovare a dramaturgiei contemporane.

Maison "Antoine Vitez" a fost creată pentru a face cunoscută dramaturgia contemporană peste tot în lume. Înfiinţată în urmă cu 13 ani, asociaţia numără mai bine de 150 de membri - traducători, profesori, cercetători, editori, regizori, secretari literari şi actori - cu toţii preocupaţi de traducerea textului dramatic, convinşi că această "meserie" nu implică doar competenţa lingvistică şi arta traducerii necesară textului literar, dar şi o cunoaştere profundă a actului teatral şi o grijă constantă pentru realităţile scenei şi pentru jocul actoricesc. Casa "Antoine Vitez" a devenit de-a lungul timpului un centru internaţional extrem de activ, care face să circule în lume cele mai valoroase texte ale dramaturgiilor naţionale. Activitatea sa constă însă şi în organizarea de spectacole - lectură, seminarii şi ateliere de lucru, necesare perfecţionării membrilor asociaţiei.

Modulul Spectacole prezintă marţi, 7 noiembrie trei regizori extrem de diferiţi: Cătălina Buzoianu, Radu Afrim şi Vlad Massaci.

Cum gândeşte Amy este un discurs despre arta teatrului în contextul invaziei mass-media, schimbărilor sociale şi conflictului dintre generaţii. Această confesiune a Cătălinei Buzoianu despre de ce-ul actului său artistic, capătă greutate prin prezenţa în spectacol a Valeriei Seciu, actriţă care i-a fost alături pe tot parcursul carierei sale.

Radu Afrim aduce în festival două spectacole cu valenţe tragi-comice: Plastilina realizat la Teatrul "Toma Caragiu" din Ploieşti şi joi.megaJoy, producţie a Teatrului Odeon. Regizorul se concentrează, ca întotdeauna, pe studiul unor lumi dureros de reale. Iar privirea lui este crudă, însă plină de candoare, cinică şi amuzantă.


Marţi, 7.11.2006

11.00 Teatrul ACT
"Victor Parhon. Cronici teatrale", ediţie îngrijită de către Ion Parhon; Fundaţia "Camil Petrescu" - Revista "Teatrul azi", 2006
Modul LANSĂRI DE CARTE şi CD-URI

11.00 - 17.00 Institutul Francez
Modul TRADUCERI ŞI TRADUCĂTORI, participă Christiane Botbol de la Chartreuse Villneuve les Avignon şi Laurent Mulheisen de la Maison "Antoine Vitez" / În parteneriat cu Ambasada Franţei în România

15.00 - 18.30 Centrul Naţional al Dansului, Spaţiul de proiecţie "Scoica"
"Vidéo Danse", proiecţii de filme de dans oferite de TVR Cultural.
Eveniment organizat de către Centrul Naţional al Dansului, în colaborare cu Institutul Francez din Bucureşti.
15.00 Despre Dorian Gray Răzvan Mazilu / 2005
15.30 Performance de mişcare şi forme de dans Perjovski vs Pelmuş / 2005
16.00 Atelier Breaza Mihalcea&Bandlien / 2005
16.30 Explore Dance Festival (episodul 1) Pirici & Căpitănescu / 2005
17.00 Debut de coregraf Elena Zamfirescu / 2006
17.30 Corp şi suflet Valentina De Piante / 2006
18.00 Visa Game Manolescu&Allio / 2006
18.30 L'oubli / 2006

18.00 Teatrul Mic
Cum gândeşte Amy de David Hare, regia Cătălina Buzoianu; Teatrul Mic, Bucureşti (2h 45min., cu pauză)
Modul SPECTACOLE

19.00 / 22.00 Teatrul Odeon
Plastilina de Vasili Sigarev, regia Radu Afrim; Teatrul "Toma Caragiu", Ploieşti (1h 50min.)
Modul SPECTACOLE

19.00 Teatrul "Nottara", Sala "Horia Lovinescu"
Billy Şchiopul de Martin McDonagh, regia Vlad Massaci; Teatrul "Nottara" (2h 30min., cu pauză)
Modul SPECTACOLE

22.00 Teatrul Naţional "I.L. Caragiale", Sala Atelier
Stars High in Amnesia's Sky
, direcţia de scenă Mihai Mihalcea, Centrul Naţional al Dansului (50min.)
Modul DANS

22.00 Teatrul "Nottara", Sala "George Constantin"
Profu' de Jean Pierre Dopagne, recital Răzvan Vasilescu (1h 05min.)
Modul ONE MAN SHOW / ONE WOMAN SHOW

22.00 Teatrul LUNI de la Green Hours
Şapte zile din viaţa lui Simon Labrosse de C. Fréchette, regia Dan Tudor; Teatrul LUNI de la Green Hours (50min.)
Modul INDIE

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus