Ultimele două zile ale Festivalului Naţional de Teatru vor fi marcate de prezenţa la Bucureşti a renumitului regizor rus Lev Dodin. Spectacolul Cevengur, realizat la Malîi Teatr din Sankt Petersburg, va încheia într-o manieră fastuoasă cea de-a XVI-a ediţie a festivalului. Unul dintre cele mai proeminente nume ale teatrului mondial actual şi o trupă cunoscută pe toate meridianele vor oferi publicului bucureştean un spectacol jucat deja pe unele dintre cele mai apreciate scene ale lumii: Teatro dei Ruderi, Piccolo Teatro di Milano, Teatro di Roma.
Lev Dodin revine în România după ce, în urmă cu 10 ani, publicul iubitor de teatru i-a aplaudat în delir două spectacole memorabile, Gaudeamus şi Stele în lumina dimineţii, la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa, organizat de Teatrul Bulandra din Bucureşti. Pentru spectatorii bucureşteni, Lev Dodin este cunoscut şi ca profesor al regizorului Yuriy Kordonskiy, al cărui maestru a fost. Relaţia celor doi a fost şi una de actor-regizor, Kordonskiy făcând parte din distribuţia unor spectacole precum Gaudeamus şi Cevengur.
Dodin s-a născut în Siberia în 1944. Încă din tinereţe colaborează cu Teatrul de Artă din Moscova şi Teatrul Balşoi din Sankt Petersburg. A regizat spectacole emblematice pentru teatrul rus - Demonii, Gaudeamus, Stele în lumina dimineţii, Fraţi şi surori, Unchiul Vanea - care l-au propulsat şi la nivel internaţional. Din 1983, Lev Dodin este director la Malîi Teatr. În acelaşi timp, predă cursuri de actorie şi regie la Institutul de Teatru din Sankt Petersburg.
Regizorul îşi găseşte cu precădere subiectele în literatura rusă. Ostrovski, Rasputin, Dostoievski, Cehov, Turgheniev sunt autori ale căror opere i-au însoţit cariera. Preocuparea pentru lumea sovietică şi comunism este evidentă şi în spectacolul Cevengur, adaptare a romanului lui Andrei Platonov, povestea unui orăşel de provincie, care ar putea exista oricând şi oriunde. Unicul ţel al locuitorilor săi este să îl transforme într-un mic stat comunist. Regizorul este preocupat tocmai de această naştere a proiectului utopic, de la apariţia ideii, până la distrugerea sa inevitabilă.
"Simt că tema romanului lui Platonov atinge probleme universale de care ne ciocnim astăzi. Cele mai cumplite lucruri sunt săvârşite nu atât din ură, ci din prea multă dragoste, din dorinţa de a face bine... Omenirea, dorind să aducă paradisul pe pământ, sfârşeşte prin a crea un infern pentru cei din jur şi pentru sine." (Lev Dodin)
Cevengur a avut premiera în urmă cu 15 ani, longevitatea fiind una dintre caracteristicile unei producţii marca Dodin şi Malîi Teatr.
La Bucureşti spectacolul va avea două reprezentaţii la Sala Mare a Teatrului Naţional: marţi, 14 noiembrie 2006, ora 21:00 şi miercuri, 15 noiembrie 2006, ora 19:00.