Academia Caţavencu / noiembrie 2006
Borat!: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
Nu-l cheamă Borat, ci Sacha Baron Cohen. Nu e ziarist din Kazahstan, ci comic evreu din Marea Britanie. S-a lansat în Da Ali G Show şi, deoarece conceptul ăsta cu ziaristul cretin dintr-o ţară fostă comunistă a avut succes, anul acesta a scos şi un film.

La nivel de capturi.avi pe YouTube, Borat pare un film haios. Însă, dacă dai o sută de mii pe bilet şi-ţi pierzi două ore din viaţă să vezi filmul cap-coadă, vei observa că la alea două-trei poante haioase din trailer-uri se mai adaugă şi o grămadă de umplutură, numai bună pentru a face să se rîdă masele de spectatori americani de mîna a treia, care cred că Kazahstan este cel mult o lovitură la karate.

Borat Sagdiev, un jurnalist din Kazahstan (secvenţele sînt filmate la noi, în ţigănie), este trimis la New York pentru a face o serie de documentare cu privire la diferenţele culturale dintre SUA şi ţara sa. Ajuns în State, se îndrăgosteşte de Pamela Anderson din serialul Baywatch, lasă naibii orice fel de documentare şi vrea s-o găsească pe Pamela pentru a se însura cu ea. La o primă vedere, ţintele principale al glumelor lui Borat par a fi minorităţile. El ar vrea să facă mişto de prejudecăţile şi excesul de zel ale politically-corecţilor, însă din punctul meu de vedere, maniera în care o face suferă la capitolul subtilitate. Asta după ce ai văzut Seinfeld sau dacă urmăreşti serialul Little Britain, vineri noaptea pe TVR 2.

Glumele lui Borat sînt foarte groase, şi asta nu că aş fi eu cine ştie ce sensibil la drepturile minorităţilor. Tipul intră într-un club al feministelor din New York şi întreabă candid: "Se ştie că femeile au un creier mai mic. De ce în America ele au dreptul să conducă maşina?". Se opreşte lîngă o vitrină de pe Fifth Avenue şi se masturbează pe stradă, privind manechinele dintr-o vitrină. Borat nu ia avionul pentru că, citez: "nu cumva evreii să repete atentatul de pe 11 septembrie 2001". În metrou vrea să facă cunoştinţă cu toţi pasagerii şi să-i pupe pe faţă. În timpul acesta se împiedică, i se deschide servieta şi vagonul se umple de găini. Veţi rîde la poantele lui Borat doar dacă n-aţi văzut la vremea copilăriei un Nea Mărin miliardar mai cinstit. Sau, la vremea maturităţii, un Garcea şi oltenii.
Regia: Larry Charles Cu: Sacha Baron Cohen, Ken Davitian, Luenell

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus