Re:publik / decembrie 2006
Borat!: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
"Jagshemesh! My name Borat. I journalist for Kazakhstan. My goverment send me to US and A to make a moviefilm. Please, come see my film. If it not success, I will be execute." Genial nu mi se pare neapărat că idioţi de mărimi şi religii felurite au muşcat momeala cu poftă, genial mi se pare că aceiaşi idioţi au comentat ipocrit că vai, Borat n-are milă de kazahi, uzbeki ("motherfuckers!"), femei sau evrei, realizînd mult prea tîrziu că, de fapt, filmul şterge pe jos cu noi toţi, în general, cu americanii, în special, şi cu americanii din sud, în particular. Borat nu este numai cel mai delirant film al anului, îndrăznesc să spun că este unul din cele mai importante, un must-see, mai ales dacă-l priveşti nu neapărat ca pe un road-mockumentary (de la Moroieni la Los Angeles!) ci ca pe o satiră social-politică jubilator / usturătoare, infinit mai inteligentă decît pamfletele grosier / forţate semnate de alde Michael Moore.

Nu vă lăsaţi înşelaţi de avalanşa de înjurături (în româneşte, no less!), improvizaţii, vulgarităţi, ofense (unele înduioşător de nevinovate) sau organe genitale, expuse păros / generos - în spatele perdelei media / isterizante cu care comicul britanic (&evreu) Sacha Baron Cohen se înfăşoară încă de la avanpremiera canneză se ascunde (la vedere!) o dinamită cinematografică detonată repetat şi tenace: "We support your war of terror!". Veţi rîde cu lacrimi, dar veţi fi văzut o tragedie. Tragedia unei naţiuni ridicole, adică.
Regia: Larry Charles Cu: Sacha Baron Cohen, Ken Davitian, Luenell

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus