România Liberă / ianuarie 2007
CNC a dat ieri un comunicat ca reacţie la scandalul ultimului concurs de finanţare, provocat de ieşirea la rampă a regizorului Cristi Puiu. Totodată, criticii de film se solidarizează cu Cristi Puiu şi se pregătesc să lanseze Ministerului Culturii şi Cultelor o scrisoare deschisă.

Comunicatul CNC îşi propune să răspundă (în 18 puncte) acuzaţiilor făcute de Cristi Puiu. El precizează că toate etapele concursului s-au desfăşurat potrivit prevederilor Ordonanţei de Guvern nr.39 din 2005, aprobată cu modificări de Legea 328/2006 şi ale regulamentului de concurs, proiecte dezbătute anterior timp de şase luni. Comunicatul mai susţine şi că "Fondul Cinematografic nu e alimentat cu bani publici în sensul în care nu este alimentat cu bani de la buget", că nu există "nici în lege, nici în regulament" vreo prevedere potrivit căreia cei care au fost premiaţi la festivaluri să obţină credite fără a participa la concurs, şi nici ca alţii să fie excluşi de la finanţări "pe motive care ţin de controverse privind creaţia lor sau de orientare politică sau de vîrstă biologică".

Comunicatul explică desfăşurarea concursului şi confirmă faptul că o contestaţie nu poate viza jurizarea, ci procedura. "CNC observă că orice juriu e o entitate subiectivă(...), iar strategia lui cuprinde încurajarea, în mod egal, atît a proiectelor filmelor de autor, de stilistică specială, susceptibile de a continua succesele internaţionale importante repurtate de noul val de cineaşti români, cît şi a proiectelor filmelor de poveste mai tradiţionale în formă şi limbaj cinematografic, susceptibile de a readuce marele public în sălile de cinema", mai precizează comunicatul, făcînd o delimitare curioasă între filme. La ultimul punct el anunţă lansarea unei dezbateri ample, CNC aşteptînd propuneri şi venind chiar el cu una inedită şi discutabilă, aceea "ca două-trei posibilităţi de finanţare- în afară de concurs şi necontestabile-să fie acordate exclusiv Consiliului de Administraţie al CNC pentru creatori sau proiect considerate de CNC stringente sau strategice pentru promovarea culturii cinematografice româneşti." Să fie aceasta posibila (re)sursă de finanţare a proiectelor perdante, acuzate de noul scandal?


Juriul îi răspunde lui Cristi Puiu

Într-o scrisoare deschisă, juriul concursului de proiecte îl acuză pe Cristi Puiu că s-a folosit de concurs pentru a declanşa "o furibundă campanie mediatică" în folosul propriei imagini şi îi solicită acordul "pentru publicarea în presă şi pe internet a celor două proiecte (...) care au participat fără succes la competiţie."


Criticii se pregătesc să intervină

Criticii de film pregătesc o scrisoare deschisă pe care o vor adresa Ministrului Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, în care solicită în primul rînd numirea unei comisii de anchetă (din care să facă parte şi un tînăr cineast şi un critic) asupra modului de desfăşurare a concursului în urma căruia Eugen Şerbănescu a fost numit director general al CNC. Totodată, se mai cere desecretizarea dosarelor proiectelor de la concursul din decembrie şi numirea unei comisii extraordinare care să reevalueze proiectele şi să constate eventualele nereguli.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus