Observator Cultural / ianuarie 2007
Pe MTV există o emisiune, Boiling Points se numeşte, al cărei principiu e simplu: cei care-şi păstrează calmul în situaţii absurde sau conflictuale de 5, 7 până la 15 minute primesc 100 de dolari.

Cristi Puiu nu şi-a păstrat calmul şi a spus că renunţă la banii CNC-ului. E dreptul lui. Dar e datoria noastră să spunem că simpla absenţă a numelui său de pe lista de câştigători ai concursului CNC e absurdă şi conflictuală cu bunul-simţ. E datoria noastră să protestăm că, din banii CNC-ului, se vor produce - în continuare - gunoaie! E o situaţie care nu durează de 5, 7 sau 15 minute; durează de ani de zile. Doar ca acum s-a spart - în fine - buboiul. S-a ajuns la "boiling point".

Dincolo de orice anomalie procedurală (de la desemnarea juriului la secretizarea proiectelor) şi de orice scuză invocată de CNC (gen: "nu-ţi poţi da seama de potenţialitatea unui proiect din 3 pagini de sinopsis" - al lui Puiu; bine că şi-au dat seama de "potenţialitatea" lui Radu Aneste!), rămân rezultatele acestui concurs. Iar rezultatele sunt nule şi neavenite, pentru că nimeni cu capul întreg nu poate susţine că o listă de câştigători de pe care lipsesc Cristi Puiu, Radu Jude, Dumitru Budrala, Thomas Ciulei şi Ileana Stănculescu şi pe care se regăsesc nume ca Sergiu Nicolaescu, Marius Th. Barna, Antoniu Berenyi sau Adrian Popovici e OK! E o chestiune de bun-simţ. CNC-ul (care a personalizat pervers întregul scandal, de parcă ar fi fost la mijloc doar "cazul Puiu", regizorul premiat la Cannes supărat că nu primeşte cei 7.000 de euro (!) primă de dezvoltare) nu înţelege că nu este vorba "doar" de faptul că Puiu, Jude, Budrala, Ciulei etc. trebuie să facă film cu bani de la CNC; este vorba de faptul că Nicolaescu, Barna, Berenyi, Popovici etc. nu trebuie să mai facă! Poate că pe aceştia nu-i deranjează faptul că nimeni nu vrea să le vadă filmele. Dar pe noi ne deranjează! Şi este un blând eufemism să spui că aceştia fac filme "mediocre": ar fi bine să facă filme mediocre, filme "de gen", "care să aducă publicul în sală", cum vrea preşedintele CNC, dl Eugen Şerbănescu... Nu: toţi aceştia fac filme sub-mediocre, care murdăresc ecranul! Care nu aduc public în sală şi nici nu provoacă entuziasme critice (decât dacă te cheamă, Doamne fereşte, Grid Modorcea)... Despre asta este vorba, dle Şerbănescu, în caz că (încă) n-aţi înţeles! Şi degeaba îmi spuneţi că nu e vorba de banul public - pentru că-l gestionaţi dvs., care sunteţi instituţie publică şi aveţi datoria să daţi socoteala de ce se întâmplă cu el.

De fapt, CNC-ul este ca Vama Giurgiu: un loc în care se iau decizii provinciale şi proaste, "stat în stat" - chipurile "european" - care opreşte maşinile de curse aşteptate pe pistele de la Monza şi Monte Carlo, în schimb lăsa să treacă fără probleme ditamai TIR-urile poluante pe care nu le aşteaptă nimeni şi care-s interzise în Europa. Ba, chiar, le mai dă şi primă... Păi, la câte noxe au băgat şoferii ăstora, eu zic că mai bine le-am da bani să nu mai facă filme! Pe bune - iată o propunere responsabilă, dragă Cătălin Mitulescu: ai fi de acord (şi tu, şi ceilalţi ca tine, care staţi pe muchie) să se dea bani ca să nu...? Că, după cum vezi, că să "da" nu putem să mai suportăm pentru că ne sufocăm. Şi noxa ca noxa, da' filmele...!

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus