România Liberă / ianuarie 2007
"Nu mi-am imaginat că o să mă simt a lor, deşi paradoxal am fost aşa de fericită că am luat un premiu pentru România", a mărturisit Luminiţa Gheorghiu, încă emoţionată şi proaspăt întoarsă din Statele Unite, unde pe 14 ianuarie 2007 a participat la decernarea premiilor Asociaţiei Criticilor de Film din Los Angeles, primind pentru rolul din Moartea domnului Lăzărescu Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin. "A fost extraordinar. Nu mi-am imaginat că o să vină atîţia oameni la mine să-mi spună ce minunat e filmul, ce minunat e rolul, să fiu atît de ţinută în braţe! Să fiu în aceeaşi sală cu Steven Spielberg, Helen Mirren sau Clint Eastwood! Să vorbesc cu nişte oameni care să fie cu tot sufletul pe buze!"


"Pe covorul roşu n-am avut emoţii. Mi-am făcut meseria"

Luminiţa Gheorghiu s-a pregătit din ţară pentru selecta ceremonie de la Hotelul Park Hyatt din Los Angeles. Şi-a conceput un speech care să nu fie lung (l-a şi cronometrat), a luat aparatul de fotografiat în bagaj (pe care l-a uitat apoi în camera de hotel - "soţul mi-a făcut scandal că am ratat un eveniment unic în viaţă"), a luat-o pe fiica sa, Alexandra, să-i servească drept translator. La Los Angeles s-a întîlnit şi cu o prietenă care locuieşte acolo de 14 ani. "Ea îmi spunea cînd eram pe covorul roşu «zîmbeşte, zîmbeşte», dar cred că zîmbeam mai mult de oboseală. Dar n-am avut emoţii, şi ştiţi de ce?, pentru că în momentul în care am călcat pe covorul roşu, mi-am spus că asta mi-e meseria. Iar cînd am urcat pe scenă, pur şi simplu am uitat că Steven Spielberg şi Clint Eastwood erau chiar în faţă, la o masă."

Discursul Luminiţei Gheorghiu a fost scurt şi la obiect, dar a impresionat asistenţa. Actriţa a spus că premiul e în cea mai mare măsură premiul lui Cristi Puiu ("să fie foarte clar!") şi a mulţumit regizorului şi producătorilor. "Dar cînd am spus că am visat acest premiu de cînd eram copil şi că Dumnezeu şi ei, cei din sală, m-au ajutat să-mi văd acest vis împlinit, mi s-a pus un nod în gît şi am simţit că s-au emoţionat şi ei." Henry Sheen, preşedintele Asociaţiei Criticilor de Film din Los Angeles, a întrebat-o pe Alexandra Gheorghiu care-i sunt planurile de viitor, dar cînd a aflat că vrea să devină regizor de film a spus că, după acest premiu, mama sa a devenit foarte scumpă şi că trebuie să trebuie să fie conştientă de asta.


"Toţi mă întrebau ce face Cristi, dar nu puteam spune adevărul"

Bineînţeles că Luminiţa Gheorghiu a fost întrebată de Cristi Puiu. Ce face, ce lucrează? Moartea domnului Lăzărescu a avut în Statele Unite un succes fără precedent, fiind primul film românesc băgat atîta în seamă (şi în topuri) de către cei mai apreciaţi critici de specialitate. "Am înghiţit şi n-am putut să le zic ce se-ntîmplă. Ce să fac? Să mă plîng că un olimpic cu 44 de olimpiade cîştigate a rămas corigent la el acasă? Le-am spus că lucrează, că se pregăteşte de următorul film. Oricum nu cred că ar fi înţeles."

Asociaţia Criticilor de Film din Los Angeles s-a înfiinţat în 1975 şi în fiecare an recompensează cele mai notabile performanţe de pe marile ecrane. La actuala ediţie, premiile au recompensat aceleaşi filme care au fost acum cîteva zile distinse şi cu Globuri de Aur (oferite de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood): cel mai bun film al anului - Letters from Iwo Jima de Clint Eastwood, cel mai bun regizor - Paul Greengrass pentru United 93, cea mai bună actriţă în rol principal - Helen Mirren (pentru The Queen), cel mai bun actor în rol principal- Forest Whitaker şi Sacha Baron Cohen, cel mai bun actor în rol secundar masculin - Michael Sheen (The Queen) şi altele. Printre micile excepţii s-a numărat şi filmul lui Cristi Puiu. În preferinţele criticilor din Los Angeles, Luminiţa Gheorghiu a devansat-o pe favorita numărul doi, Jennifer Hudson, care a primit Globul de Aur pentru Dreamgirls.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus