Revista HBO / ianuarie 2007
Sau ce aşteptăm de la anul cinematografic 2007. Fiindcă, oricum, vom avea parte de al cincilea Harry Potter, episodul 4 din Jurassic Park, Resident Evil şi Die Hard, a treia Rush Hour şi Shrek 3, ultimul Piraţii din Caraibe, HA Scanneostel II, un nou Michael Bay şi tot aşa. Hai să uităm de ele, ca şi de blockbusterele istorice...

Dacă tot am început amintind continuări, trebuie spus că şi în prea-abuzata zonă a sequel-urilor şi remake-urilor există lucruri promiţătoare. Strict subiectiv, zic că una dintre cele mai aşteptate premiere va fi al nouălea Halloween, din seria tot mai terciuită de mai bine de două decenii; şi asta pentru că la cârma proiectului se află Rob Zombie, unul dintre numele de vârf ale noului val horror sanglant şi ultrarealist, care a primit binecuvântarea de la însuşi maestrul Carpenter. Pe de altă parte, Romero îşi continuă saga morţilor vii cu Diary of the Dead, unde urmăreşte tineri studenţi la film care dau în cursul "muncii" peste nişte zombi adevăraţi... Tot în zona horror (asta e, e una dintre cele mai vii!), Tim Burton e la a şasea colaborare cu Johnny Depp, pentru propria versiune la musical-ul cât se poate de negru Sweeney Todd. Iar combo-ul Tarantino / Rodriguez, acesta din urmă până la Sin City 2, promite cel mai sângeros, debil şi fascinant omagiu adus slasher-elor şaptezeciste, în Grindhouse - oricine a văzut trailerul cred că va fi de acord. Mai există şi 2 remake-uri la 2 filme cultissime - The Hitcher şi, respectiv, Hairspray (după musical-ul bazat pe demenţa lui Waters). David Cronenberg filmează o poveste sumbru / sordidă despre traficul de carne vie pe fundal londonez, Eastern Promises, din nou cu Viggo Mortensen în rol principal. Iar Brian De Palma lucrează, până la prequelul la Incoruptibilii, un nou thriller ce sună al naibii de înspăimântător/ psihotic, Toyer.

Schimbând registrul, extrem de strania biografie a lui Bob Dylan pe care Todd Haynes o tot face de câţiva ani va fi pare-se gata anul acesta, la timp ca să ne lămurească exact cum e cu actorii de diverse vârste, culori şi sexe (între care Cate Blanchett şi Heath Ledger) care-l interpretează pe deja legendarul cântăreţ. Cu totul alt gen de biografie încearcă Forman cu Goya's Ghosts, amestecând viaţa celui mai faimos pictor de coşmaruri cu un love story damnat şi ororile Inchiziţiei. Altă revenire de consemnat e a lui David Fincher, cu mult amânata istorie a misteriosului criminal Zodiac şi, posibil, şi cu Benjamin Button, adaptarea nuvelei lui Scott Fizgerald despre omul care începe brusc să întinerească. Temă care ne aduce la Coppola şi al său Youth without Youth, după Eliade şi filmat chiar pe meleaguri mioritice. Tot la thrillere intră şi American Gangster (Ridley Scott, din nou cu Russell Crowe), plasat în milieuul traficului de droguri din Harlem pe vremea războiului din Vietnam.

Trecând la alţi "demoni" de exorcizat prin cinema, celebrul documentarist Erol Morris, sprijinit de tot mai prezenta Participant Pictures a tandemului Soderbergh / Clooney, pregăteşte un film bazat pe scandalul Abu Ghraib şi sunt toate motivele să sperăm că nu va fi un alt Michael Moore. Apropo de Soderbergh, e de aşteptat şi al său The Good German (cu Clooney în rol principal) ce ajunge pe ecranele europene abia în 2007 şi e considerat printre favoriţi la sezonul de premii. Şi dacă tot am pomenit de filme care s-au văzut deja prin alte părţi (America), aşteptăm Babel al lui Iñárritu, El Laberinto del Fauno al lui Del Toro (pe cât de hipnotic, pe atât de trist), A Scanner Darkly a lui Linklater, The Good Shepherd (De Niro) şi Inland Empire-ul lui Lynch, chit că mulţi s-au plâns - dar ce-i nou în asta?! - că e neinteligibil.

Cu regrete pentru toate cele omise, cred că stăm bine.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus