martie 2007
Festivalul TIFF 2007
"Concursul Naţional de Scenarii" se află deja la jcea de-a VII-a ediţie.

HBO România va organiza şi în acest an Concursul în parteneriat cu APFR (Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc), organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), continuând colaborarea începută în 2005.

HBO şi-a clădit reputaţia de cel mai mare canal de film din lume şi a reuşit să fie în România o prezenţă concretă, dincolo de micul ecran.

"Concursul Naţional de Scenarii" este unul din proiectele semnificative ale HBO România, devenind deja o tradiţie. Tot o tradiţie reprezintă şi organizarea lui în parteneriat cu cel mai credibil eveniment de film din România. O parte dintre câştigătorii ediţiilor anterioare ale concursului s-au afirmat în scurt timp nu numai la nivel naţional, ci şi în afara graniţelor ţării noastre, demonstrând seriozitatea şi autenticitatea Concursului.

Iniţiat la Cluj în urmă cu 6 ani, TIFF şi-a câştigat o bine-meritată reputaţie naţională şi internaţională, fiind identificat ca cel mai important eveniment de film din ţara noastră. În acest context, motivele asocierii pentru "Concursul Naţional de Scenarii" sunt evidente: este vorba de două proiecte curajoase, prin care organizatorii îşi propun să provoace şi susţină schimbarea într-un domeniu care o merită din plin: filmul. Mai mult, HBO România are convingerea că TIFF va asigura o bună expunere tinerilor finalişti.


Înscrierea

Anul acesta am iniţiat un proiect mai facil şi mai sigur pentru înscrierea scenariilor, punând la dispoziţia participanţilor un site dedicat acestui concurs: www.hbo.ro/concursscenarii. Toate înscrierile la Concursul Naţional de Scenarii - ediţia 2007 se vor face exclusiv prin intermediul acestui site.


Premiile

Premiile oferite de către HBO România în cadrul Concursului Naţional de Scenarii sunt următoarele:

"Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de lung metraj" este în valoare de 2.000 USD. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărţit în mod egal între aceştia.

"Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de scurt metraj" este în valoare de 1.000 USD. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărţit în mod egal între aceştia.

"Premiul HBO - 3 zile la TIFF" este un premiul care a apărut anul trecut şi pe care dorim să-l oferim şi anul acesta: el va fi pus la dispoziţia celor 6 (sase) finalişti ai celor două categorii şi constă în următoarele: 3 zile de festival al căror cost va fi acoperit integral (pe lângă cazare şi transport acest pachet include şi accesul gratuit al finaliştilor la toate proiecţiile şi invitaţii VIP la evenimentele speciale ce vor avea loc în aceste zile - detalii despre aceste evenimente puteţi găsi pe site-ul www.tiff.ro, începând cu data de 25 mai 2007).

NOTĂ IMPORTANTĂ! Depunerea scenariilor se poate realiza numai prin intermediul website-ului www.hbo.ro/concursscenarii.


Juriul

Juriul care va citi şi selecta scenariile câştigătoare este alcătuit din următorii membri:

Cristina Corciovescu - Critic de film
Andrei Creţulescu - Senior Writer / Producer HBO / Critic de film
Mihai Chirilov - Director TIFF / Critic de film
Constantin Popescu - Regizor / Scenarist
Dragoş Bucurenci - Scriitor.Condiţii de participare la Concurs

Pentru a putea participa la Concursul Naţional de Scenarii - ediţia 2007, scenariile înscrise vor trebui sa îndeplinească următoarele condiţii (cumulate):
să fie scrise în limba română
să respecte regulile generale de concepere, scriere şi editare aplicabile în cazul oricărui scenariu. În acest sens nu vor fi admise în concurs povestiri, scurte scene umoristice (sketch-uri), povestiri care să conţină numai elemente de dialog fără a avea elemente descriptive ale acţiunii respective, scrisori etc.
să fie originale. Nu se pot înscrie în concurs scenarii care sunt fie adaptări, fie preluări ale altor scenarii.
să fie complete
să aibă lungimea maximă de 125 (o sută douăzeci şi cinci) pagini în cazul scenariilor de lung metraj şi maxim de 40 (patruzeci) de pagini în cazul scenariilor de scurt metraj.
să conţină o prezentare a subiectului de maxim o pagină
NU conţină nici un indiciu / referire cu privire la autorul scenariului.

Pentru mai multe informaţii despre regulamentul de participare, vizitaţi www.hbo.ro/concursscenarii.


Perioada de desfăşurare a Concursului

Înscrierile pentru Concursul Naţional de Scenarii- ediţia 2007 urmează a se desfăşura în perioada 01 martie 2007 - 15 aprilie 2007, urmând ca în data de 21 mai 2007 sa fie anunţaţi cei trei finalişti ai următoarelor categorii:
categoria scenariu de lung metraj
categoria scenariu de scurt metraj

Depunerea scenariilor pentru ambele secţiuni (scurt şi lung metraj) se va putea realiza în perioada 1 martie 2007 - 15 aprilie 2007. Ora 24 a zilei de 15 aprilie 2007 este ultima dată exactă la care un scenariu se poate înscrie la Concursul Naţional de Scenarii - ediţia 2007.

Anunţarea câştigătorilor se va face în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania care urmează a se desfăşura la Cluj în perioada 1 iunie 2007 - 10 iunie 2007.

Ca şi anul trecut toţi finaliştii pot avea scenariul publicat de Editura LiterNet printr-un acord ce va fi dat prin intermediului unui checkbox pe parcursul înscrierii în concurs.

Din finaliştii anului trecut, 5 şi-au dat acordul pentru publicarea pe LiterNet volumele rezultate fiind următoarele:

Să iubeşti şi să tragi apa de Dan Mihu - câştigător lung metraj.

Trenul către Bucureşti pleacă de la linia 3 de Augustin Cupşa - câştigător scurt metraj.

America de Florin Şerban - finalist lung metraj.

Comitetul Helsinki / Amatorul de Nicolae Alexandru Virastău, Radu Ioan Toderici / Gabriel Andronache - finalişti scurt metraj.


Notă finală

Protecţia datelor personale: În conformitate cu prevederile Legii 677/2001 privind protecţia datelor personale, organizatorul îşi asumă obligaţia de a nu face disponibile în nici un fel datele personale ale participanţilor fără acceptul acestora, dat în condiţiile legii.

Numele participanţilor nu vor fi făcute publice, cu excepţia numelor celor 6 (şase) finalişti.

Organizatorii nu răspund pentru informaţiile oferite de către candidaţi în vederea înscrierii în concurs decât în limitele verificărilor cu bună credinţă ce le revin spre buna organizare şi desfăşurare a concursului şi spre asigurarea egalităţii în drepturi a participanţilor. Depistarea până la momentul decernării premiilor sau chiar ulterior acesteia, a oricăror încălcări, de către orice participanţi, a condiţiilor de înscriere la concurs, dă dreptul organizatorilor să revoce premiul acordat

Organizatorii garantează respectarea de către organizatori a legislaţiei în vigoare cu privire la drepturile de autor şi drepturile conexe precum şi cu privire la orice alte drepturi cuvenite candidaţilor, în condiţiile stabilite pentru înscrierea şi participarea la concurs.

4 comentarii

 • Intrebare-ntrebatoare
  [membru], 21.03.2007, 09:15

  Bun. Am si eu o mare intrebare. Oare-mi poate raspunde cineva? Daca un pusti de 17 ani (sau chiar mai putin) vrea sa participe la concurs, scenariul este acceptat? Sau, hm, trebuie sa ai cel putin varsta majoratului? In rest, felicitari si... sa ne auzim si la anul!

 • RE: Intrebare-ntrebatoare
  [membru], 21.03.2007, 09:55

  Salut,

  Din cîte am văzut eu, regulamentul nu zice nimic de vârsta scenaristului:

  "II.PARTICIPANTI

  Pot participa la acest concurs toate persoanele fizice cetateni romani, autori de scenarii de scurt si lung metraj de fictiune, care nu au mai creat, pana la data limita de inscriere in cadrul acestui concurs, scenarii in baza carora sa se fi realizat vreun film de lung sau scurt metraj de fictiune sau care sa fi fost declarate castigatoare ale vreunui concurs cu tematica similara."

  Cu prietenie,
  Răzvan Penescu
  http://www.liternet.ro

 • Gata!
  [membru], 16.04.2007, 07:04

  Gata, doamnelor, domnisoarelor si domnilor! Concursul de scenarii s-a terminat. Asteptam rezultatele...

 • 210...
  [membru], 24.04.2007, 07:11

  Dupa cum bine stim, pe data de 15 aprilie, la ora 24 s-au incheiat inscrierile la Concursul National de Scenarii organizat de HBO Romania in parteneriat cu TIFF. Numarul de scenarii inscrise anul acesta a crescut considerabil, ne informeaza Cinemagia. Daca anul trecut erau inscrise 156 de scenarii, anul acesta au intrat in concurs 210, impartite astfel: 57 de scenarii de lung metraj si 153 de scenarii de scurt metraj.

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus