Suplimentul de cultură / aprilie 2007
Elizaveta Bam, în regia lui Alexandru Tocilescu, pus în scenă la Teatrul "L.S. Bulandra", a fost desemnat cel mai bun spectacol al anului 2006, la Gala Premiilor UNITER. Premiul a fost acordat la ora 1 noaptea, la finalul unui show maraton prezentat de Ion Caramitru la Sibiu - Capitală Culturală Europeană, pe 23 aprilie 2007. Gala Premiilor UNITER a fost spectacolul de cea mai mare amploare desfăşurat vreodată în Sibiu şi cu cea mai mare densitate de vedete. Cortul s-a dovedit, astfel, măcar din punctul de vedere al locurilor oferite, o achiziţie bună pentru oraşul unde sălile de mare capacitate lipsesc.

În plus, săptămîna în care tehnicienii TVR au lucrat la amenajare a dat rezultate bune: Pavilionul 2007 a fost bine încălzit, luminat, cu mochetă pe jos şi chiar şi covor roşu pe culoarul starurilor, iar scaunele de plastic au fost îmbrăcate cu huse moi, purtînd sigla Sibiu 2007. În cele trei gradene au luat loc o mie de spectatori, însă numai cea din mijloc, a marilor vedete şi a oficialităţilor, a fost vizibilă la televizor. Cea mai caldă primire au avut-o Regele Mihai şi Regina Ana, însoţiţi de Principesa Margareta şi Principele Radu. În urma familiei regale s-a strecurat modest, scăpînd de luminile camerelor graţie acestei sincronizări, regizorul Lucian Pintilie.

Seara a început cu o prezentare video în memoria celor care au lucrat în teatru şi au murit în anul care s-a scurs. Zeci de fotografii şi nume, într-o linişte deplină, iar la final aplauze pentru Virgil Flonda, cel care a fost director al Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu şi care s-a stins vara trecută.


Trei teatre premiante

Marile premii ale serii s-au împărţit între teatrele Bulandra, Odeon şi cel din Cluj. Spectacolele Elizaveta Bam, joi.megaJoy şi Purificare şi-au adjudecat cîte două premii, în timp ce Iubirea Fedrei nu a luat nici unul. Un moment emoţionant a fost acela al acordării premiului pentru întreaga activitate actriţei Valeria Seciu. Moment precedat însă de un show de un gust îndoielnic al lui Florin Piersic, al cărui rol era doar acela de a înmîna premiul. Acesta a preferat, în stilul său cunoscut, să ia la rînd premianţii serii, să îi facă "sonaţi" pe cei care vin în blugi şi pulover - cum ar fi Radu Afrim, cîştigător la Cel mai bun regizor. Nu a scăpat de tirul verbal al lui Piersic nici primarul Johannis, căruia actorul i-a spus: "Domnule, dacă nu apăreai, eu eram cel mai frumos din această seară!".

Casetă:

Marina Constantinescu, critic de teatru: "În calitatea mea de membru al senatului UNITER, recunosc că am votat împotriva deplasării galei de la Bucureşti la Sibiu, pentru că eu cred că tradiţia trebuie păstrată. Ce se întîmplă în seara asta aici îmi contrazice votul - e o mare sărbătoare (...) După părerea mea, recuzarea lui Vlad Ivanov, absolut întemeiată, pentru mine e o suferinţă. Aş fi aşteptat ca Vlad Ivanov să fie nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal. Cum o suferinţă enormă o reprezintă şi recuzarea celor trei nominalizaţi de la Cel mai bun critic al anului şi cred că aici breasla are nevoie de o discuţie serioasă, cu argumente. Pentru mine e foarte grav şi trist. A fost fără discuţie cea mai contestată gală. Toate nominalizările sînt contestate, ca anul acesta nu a fost niciodată. Cred că valoarea unui juriu se impune şi în diminuarea marjei de eroare. Marja de eroare anul acesta a fost mare".

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus