Transilvania Film şi-a obişnuit publicul cu filme independente din toata lumea, în demersul de a aduce în cinematografele româneşti acele filme de care publicul din România se simte în general lipsit. Anul acesta însă Transilvania Film şi-a propus mai mult. Şi anume să aducă în cinematografe filme independente mari, cu actori şi regizori faimoşi, pe care veţi avea ocazia să îi vedeţi în proiecte de suflet, sau pelicule premiate la cele mai prestigioase festivaluri de film din lume.
Iată câteva dintre cele mai importante titluri, care se vor vedea în premieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi care vor avea premiera în cinematografe în acest an.
El Camino de los ingleses / Summer Rain
Al doilea film al lui Antonio Banderas în scaunul de regizor, e un film spaniol răsplătit cu un premiu la festivalul de la Berlin şi cu două nominalizări la Premiile Goya pentru interpretare. O poveste romantic-luxuriantă, despre maturizarea a trei tineri prieteni în Spania anilor '70, filmul e o adaptare după romanul lui Antonio Soler, însă una realizată cu toată libertatea şi delicateţea de care regizorul Antonio Banderas nu pare să ducă lipsă. Rezultatul e un film care pulsează sexualitate, muzică şi nostalgie, o reverie erotică care te întoarce în acel trecut în care totul era posibil.
Black Book
Regizorul olandez Paul Verhoeven, cel care şi-a pus amprenta inconfundabilă asupra cinematografului european prin filme precum Turkish Delight, Soldier of Orange sau The Fourth Man, şi care, în acelaşi timp, a semnat unele dintre cele mai răsunătoare blockbustere hollywoodiene ca Robocop, Total Recall sau filme cult precum Basic Instinct şi Starship Troopers, se întoarce pe scena cinematografică europeană cu cel mai recent film al său, Black Book, peliculă premiată la Veneţia, şi răsplătită cu alte nouă premii în festivaluri din toata lumea. Despre Black Book s-a spus că este unul dintre cele mai reuşite thrillere de război, un film debordând de acţiune în stilul lui Verhoeven şi care te urmăreşte mult timp după ce ai ieşit din sală. El prezintă povestea unei tinere evreice interpretate de Carice van Houten, care se alătură Rezistenţei olandeze după ce scapă dintr-un masacru nazist în care asistă la asasinarea brutală a familiei sale.
Still Life
Vechiul oraş Fengjie este înecat de ape, iar noua aşezare nu este terminată. Sunt lucruri care trebuie salvate şi lucruri care trebuie lăsate în urmă... Han Sanming e un miner care călătoreşte la Fengjie pentru a-şi căuta soţia pe care n-a mai văzut-o de 16 ani. Întâlnindu-se pe malul fluviului Yangtze, cei doi se hotărăsc să se recăsătorească. Shen Hong e o asistentă medicală care pleacă la Fengjie pentru a-şi găsi soţul care nu s-a mai întors de doi ani acasă. Cei doi se îmbrăţişează în faţa Barajului Celor Trei Defileuri, însă, trişti, se hotărăsc să divorţeze. Filmului chinezului Jia Zhang-ke a fost câştigătorul de anul acesta al Leului de Aur la Veneţia, reuşind să fure trofeul unor filme precum Black Dahlia sau The Queen.
The Bothersome Man
Comedia încărcată de mister a norvegianului Jens Lien a fost premiată la Cannes anul trecut. În ea Andreas (42 ani) se trezeşte într-un autobuz, fără nici o amintire despre cum a ajuns acolo. Curând ajunge într-un oraş, unde i se dă o slujbă, o locuinţă - chiar şi o soţie. Însa nu trece multa vreme până când Andreas realizează că ceva nu e în regulă. El va încerca să fugă din oraş, însa va descoperi că nu are unde. Apoi îl cunoaşte pe Hugo, care a descoperit, din întâmplare, o spărtură în pivniţa locuinţei sale. O muzică minunată se aude prin crăpătură. Poate că duce către "cealaltă parte"? Pelicula lui Jens Lien a primit alte 8 premii în festivaluri prestigioase, înscriindu-se printre cele mai bune filme ale anului trecut.
I Really Hate My Job
După ce a jucat alături de Clive Owen în Children of Men, avem şansa de a o revedea pe Oana Pellea într-un nou film internaţional, o comedie britanică semnata de Oliver Parker, în care joacă alături de Neve Campbell (Scream 3, The Company), dar şi de o altă actriţă de origine română cunoscută pe plan internaţional, Alexandra Maria Lara. Cinci femei, un restaurant, o noapte, o depresie. Motto-ul lor este: "Fiecare zi este o altă zi, şi ne aduce tot mai aproape de ziua în care nu va mai trebui să facem chestia asta". Apoi sună telefonul. Iar la cină se anunţă un actor celebru...
Irina Palm
Maggie e o văduvă de 50 de ani, rămasă credincioasă soţului defunct, care are nevoie disperată de nişte bani pentru a plăti tratamentele fiului ei bolnav. După câteva încercări nereuşite de a-şi găsi de lucru, hoinărind pe străzile din Soho, intră fără sa se gândească prea mult întru-un magazin pe care scrie "Sexy World" şi la intrarea căruia e anunţul: "Se caută hostesă". Prea disperată ca să mai stea pe gânduri, Maggie se prezintă patronului care la început se simte jenat, însă apoi, intrigat de ceva greu de definit la Maggie, o angajează. Sub pseudonimul Irina Palm, Maggie se avântă cu curaj în întâlnirea cu primii ei clienţi anonimi. Iar Micky se simte tot mai fascinate: când Maggie face ceva, se străduieşte să facă perfect.
Filmul lui Sam Garbavski a făcut parte în acest an din selecţia oficială a Festivalului de la Berlin, fiind una dintre cele mai iubite pelicule de către public. Maggie este nimeni alta decât Marianne Faithfull, fosta iubită a lui Mick Jagger, cu care acesta a înregistrat, în 1964, piesa As Tears Go By, şi pe care VH1 a aşezat-o pe locul 25 în topul celor mai celebre femei ale Rock'n'Roll-ului.