12 filme din 12 ţări se vor întrece anul acesta în Competiţia celei de-a şasea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) pentru a obţine Trofeul Transilvania.
Fie că e vorba despre un film mut în alb-negru (argentinianul Antena / La antena), fie că sunt filme de stare despre ieşirea din adolescenţă (suedezul Adio, Falkenberg!) sau dileme morale (sârbescul Capcana / Klopka), fie ca în rolul principal al unui film italian e un cunoscut coregraf roman, Eduard Gabia (Cover Boy), fie că prezintă relaţii turmentate, acide între părinţi şi copii (islandezul Copii / Börn; americanul Cum să-ţi recunoşti sfinţii / A Guide to Recognizing Your Saints), fie că sunt filme deja premiate (spaniolul Albastru închis aproape negru / Azul oscuro casi negro sau chilianul Familia sfântă / La sagrada familia), toate filmele Competiţiei TIFF sunt semnate de regizori aflaţi la debut sau la al doilea lungmetraj.
România e reprezentată în 2007 în Competiţia TIFF de acelaşi film care o reprezintă şi în cadrul Competiţiei oficiale de la Cannes - 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile. Regizorul Cristian Mungiu revine în Competiţia TIFF, după ce în prima ediţie a festivalului, în 2002, a câştigat Trofeul Transilvania cu debutul sau în lungmetraj, Occident.
Daneza Vibeke Windelov, producătoarea celebrului regizor Lars von Trier, este unul dintre cei cinci membri ai Juriului TIFF 2007. Producător de film de la jumătatea anilor '70 până în prezent, Windelov a fost colaboratoare de bază a regizorului Lars von Trier. Cei doi au format echipă producător-regizor de-a lungul a mai bine de 10 ani, filmografia lor comună incluzând titluri celebre precum The Boss of It All, Manderlay, Dogville, Idioterne, Breaking the Waves şi Dancer in the Dark - Palme d'Or la Festivalul de film de la Cannes în 2000.
Alături de Windelov, din juriul TIFF din acest an mai fac parte Claudia Landsberger (Olanda) - Preşedinte şi membru fondator al European Film Promotion, organizaţie ce a lucrat îndeaproape cu numeroase festivaluri de film pentru a promova imaginea cinematografiei europene în întreaga lume, Christine Bardsley (Anglia) - Film Programme Manager în departamentul Arte al British Council în peste 30 de ţări, printre care şi România, cât şi doi reprezentanţi de seamă ai cinematografiei româneşti: actorul Răzvan Vasilescu, a cărui filmografie cuprinde nenumărate titluri importante precum Niki Ardelean, colonel în rezervă, Terminus paradis, Prea tîrziu, O vară de neuitat, Balanţa, De ce trag clopotele, Mitică? ale regizorului Lucian Pintilie, Marfa şi banii de Cristi Puiu, dar şi California Dreamin' (nesfîrşit) al regizorului Cristian Nemescu şi Offset în regia lui Didi Danquart, ambele în premieră la TIFF anul acesta, şi directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, care a semnat imaginea a peste 50 de filme româneşti, printre care Moromeţii (prezentat anul acesta într-o proiecţie specială în festival, la 20 de ani de la premieră), Filantropica, Furia (Premiul pentru imagine la TIFF 2003), Occident.
Juriul TIFF vă acordă Trofeul "Transilvania" (10.000 euro, oferit de Vodafone), pentru Cel mai bun film din Competiţie, Premiul de regie (5.000 euro, oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei), Premiul pentru cea mai bună interpretare (2.000 euro, oferit de Vitrina Advertising) şi Premiul pentru imagine oferit de Kodak Cinelabs România.