Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul TIFF 2007

Monstrul Coreean - TIFF 2007


Situl TIFF, martie 2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Unul dintre filmele-eveniment ale celei de-a şasea ediţii a TIFF-ului se numeşte Monstrul / Gwoemul şi este inclus în secţiunea Umbre, dedicată filmelor fantastice şi de groază. Gwoemul este cel de-al treilea film al regizorului coreean Bong Joon-ho, cunoscut deja publicului de festival graţie policierului Memories of Murder, arătat în trecut într-o secţiune specială dedicată noului val coreean.

Premiera oficială a filmului a fost în 2006, la Cannes, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, dar adevărata bombă a venit odată cu lansarea în patria-mamă: acasă, Gwoemul a spart toate recordurile de box-office, înregistrînd peste 13 milioane de spectatori şi devenind astfel cel mai de succes film coreean din toate timpurile. Ideal pentru secţiunea Umbre, Gwoemul e o combinaţie aproape schizofrenică de genuri: în esenţa, e un monster movie, dar e loc pentru melodramă de familie, umor negru, thriller ecologic şi satiră politica. Declicul e, îndeobşte, cel practicat de filmele cu monştri: în urma unor experimente chimice în care, printre altele fie spus, sînt implicate şi oficialităţile americane, ia naştere o creatură ciudată care arată ca un mix între un peşte uriaş modificat genetic şi monstrul din Alien. Primele 15 minute, cele în care creatura terorizează oraşul şi răpeşte o fetiţă, sînt demne de antologie, iar ceea ce urmează e încercarea disperată a familiei disfuncţionale a victimei de a o salva, în special a tatălui cam dus cu capul şi a surorii campione la tir cu arcul. Incapabil să rezolve criza, guvernul coreean decretează că noua creatură e, de fapt, "gazda" unui virus periculos şi pregăteşte distrugerea ei, ignorînd faptul că fetiţa e încă în viaţă. Mai multe nu spun, mergeţi să-l vedeţi. Nu vă gîndiţi însă că ar fi un film "monstru" comercial şi atît: în topul celor mai bune filme de anul trecut realizat de revista Cahiers du Cinema, Gwoemul a ieşit pe locul III.

Două noi titluri confirmate pentru competiţia TIFF, rezervată regizorilor tineri aflaţi la debut sau la al doilea film, respectiv Supernova sînt: Klopka / Capcana (Serbia, r. Srdan Golubovic), o dramă neagră despre un om forţat să ucidă pentru a-şi salva copilul, foarte reminiscentă Decalogului dilematic-moral semnat de Kieslowski, şi Eyforiya (Rusia, r. Ivan Vyrypayev), o poveste stranie de adulter şi răzbunare în care natura joacă un rol foarte important, care sigur va plăcea celor seduşi acum cîţiva ani de un alt film rusesc prezentat la TIFF, Întoarcerea.

Din păcate, David Lynch nu va putea fi alături de noi pentru a-şi prezenta ultimul său film, Inland Empire, dar a trimis deja cele mai bune urări festivalului şi publicului, sperînd într-o proiecţie extrem de reuşită. Toate articolele despre Festivalul TIFF 2007


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Mihai Chirilov


Alte articole

 Aventuri în irealitatea imediată - TIFF 2007, Iulia David
 Manipularea controversei - Manufacturing Dissent: Uncovering Michael Moore, Carmen Mezincescu
 Suspans pe monitor - Red Road, Carmen Mezincescu
 Ex Drummer la TIFF 2007, Carmen Mezincescu
 Palme d'Or în deschidere la TIFF, Carmen Mezincescu
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2007


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer