Un film-maraton de aproape 8 ore, plus alte producţii ungureşti extrem de interesante! Miercuri, 6 iunie, la Cluj, la TIFF 2007 este Ziua Filmului Maghiar. De-a lungul întregii zile, cinefilii sunt aşteptaţi la cinematografele Arta şi Republica, unde pot opta, printre altele, pentru producţii ca Aer curat (ora 18.00, cinema Republica), Campionul din Balcani (ora 12.00, cinema Arta) sau A mea şi numai ale mele (ora 22.00, cinema Arta).
Dacă anul trecut surpriza maraton a festivalului a fost filmul Kingdom al lui Lars von Trier, anul acesta la Salonul de Urgenţă, mâine de la ora 12.00, va fi proiectat filmul-maraton Satantago al regizorului Bela Tarr, producţie a anului 1994, cu o durată de aproape 8 ore. Satantago este o saga deosebit de complicată, plasată într-o uzină părăsită de maşini agricole, dintr-un orăşel în ruină din Ungaria post-comunistă, făcută de maestrul incontestabil al filmului maghiar.
884 de spectatori la proiecţia dedicată campaniei "Împreună pentru Muzeu"
Sute de clujeni au fost sensibilizaţi de campania "Împreună pentru Muzeu", iniţiată pentru restaurarea Palatului Bánffy. Luni seara, 884 de spectatori au cumpărat bilete la filmul Ploaie de vară / El camino de los ingleses (regia Antonio Banderas) contribuind astfel la salvarea unei adevărate bijuterii arhitecturale. Toate fondurile încasate din vânzarea biletelor la acest film vor fi donate pentru salvarea clădirii care găzduieşte Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Preţul unui bilet a fost de 5 lei.
Campania "Ïmpreună pentru Muzeu" se desfăşoară până în data de 10 iunie 2007 şi este organizată de către Festivalul Internaţional de Film Transilvania, MOSAIC Events & Travel, ImagineTACT cu sprijinul Consiliului Judeţean Cluj.
Start oficial la TIFF-ul sibian!
Festivalul Internaţional de Film Transilvania a debutat luni seară în Capitala Culturală Europeană. Proiecţiile Cocoşul decapitat, în regia lui Radu Gabrea şi I Really Hate My Job, în regia lui Oliver Parker au făcut furori printre sibieni, care au avut şansa de a se întâlni cu echipele ambelor filme.
Filmul care a deschis oficial TIFF-ul sibian, Cocoşul decapitat, a adunat la Pavilionul CCE aproape 900 de spectatori, printre care s-a aflat şi primarul Sibiului, Klaus Johannis. "Le doresc sibienilor să petreacă clipe cât mai frumoase în aceste şapte zile" a declarat primarul Johannis. Echipa realizatoare a filmului a fost aplaudată minute în şir de publicul care a vibrat puternic la pelicula turnată chiar la ei în oraş. Un moment extrem de emoţionant a fost apariţia pe scenă a câtorva zeci de copii care au şi jucat în Cocoşul decapitat.
Seara de debut a TIFF-ului sibian a continuat cu o altă proiecţie eveniment. În Piaţa Mică, circa 1.000 de persoane, din care circa 200 au stat în picioare, au venit să vadă I Really Hate My Job, filmul britanicului Oliver Parker. În ciuda unor mici probleme tehnice ivite înainte de difuzare, pelicula a fost extrem de apreciată de către cinefilii care au stat până la miezul nopţii în Piaţa Mică din Sibiu. "Este pentru prima dată când urmăresc filmul alături de un public atât de numeros" a declarat regizorul Oliver Parker, care a urcat pe scenă alături de actriţele Oana Pellea şi Alexandra Maria Lara, scenarista Jennifer Higgie şi producătorul Andrew Higgie. Impresionată de reacţia spectatorilor, echipa filmului a răspuns câtorva întrebări şi a povestit detalii inedite legate de tot ce a însemnat realizarea acestui film.
Ziua de luni, 4 iunie, a fost plină de evenimente şi la Cluj. Unul dintre invitaţii speciali ai TIFF 2007, regizorul Nicolas Roeg a primit Premiul Lifetime Achievement. Extrem de emoţionat de premiul care a fost pentru el o surpriză, britanicul a mărturisit că e foarte fericit că a putut participa la Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Britanicul este unul din cei trei regizori omagiaţi în secţiunea veterană a festivalului 3X3. Cel mai recent film al său, Puffball, cu Miranda Richardson şi Donald Sutherland în rolurile principale, a fost prezentat la TIFF 2007 în premieră mondială.
La Sibiu, a treia zi a TIFF, miercuri, 6 iunie 2007, va răsuna de ritmurile alerte ale muzicii din Balcani. La 21.30, sibienii sunt aşteptaţi în Piaţa Mică pentru un concert incendiar susţinut de Fanfara Ciocârlia şi de Regina muzicii balcanice, celebra macedoneancă Esma Redzepova.