iunie 2007
Festivalul TIFF 2007
Pentru trei zile, producţiile româneşti vor fi reginele Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Zilele Filmului Românesc, care încep mâine la TIFF, sunt cele care închid festivalul. Joi, vineri şi sâmbăta, cinefilii vor putea vedea 6 lungmetraje (dintre care 5 în premieră absoluta) şi 24 de scurt şi mediu metraje.

La capitolul lungmetraje, una dintre premierele absolute programate mâine este Îngerul necesar, debutul în lungmetraj al regizorului Gheorghe Preda. Atât regizorul cât şi echipa sa se vor întâlni cu publicul clujean la proiecţia filmului programată pentru ora 18.00, la cinema Republica. Filmul este povestea Anei, o jună compozitoare de succes, care suferă de astm şi trăieşte singură, refuzându-şi contactul cu oamenii. Până într-o zi, când un necunoscut îi trimite de la distanţă dovezi din ce în ce mai agresive de dragoste.

Tot joi, publicul clujean are privilegiul de a se întâlni cu celebra actriţă Irina Petrescu, omagiată la TIFF 2007 cu Premiul pentru întreaga carieră. Irina Petrescu va fi prezentă atât la proiecţia de la Cluj a filmului Răutăciosul adolescent (joi, ora 17.30 la cinema Victoria), cât şi la cea din Sibiu din data de vineri, 8 iunie (ora 18.00, la Pavilionul CCE).


Joi e şi Ziua Cinemax la TIFF

Peste 20 de filme de marcă, semnate de regizori consacraţi şi premiate în festivaluri internaţionale! Aceasta este "oferta" Zilei Cinemax la TIFF 2007. Joi, 7 iunie 2007, a fost decretată Ziua Cinemax atât la Cluj, cât şi la Sibiu.

Canalul Cinemax prezintă în acest an cele peste 20 de titluri ale secţiunii Supernova. Pe parcursul întregii zile de mâine, cinefilii vor putea viziona în diferitele locaţii ale festivalului preponderent filme premiate sau prezentate în mari festivaluri internaţionale, semnate de regizori celebri.

Cinefilii clujeni vor putea vedea mâine, dintre proiecţiile incluse în Supernova, filme ca Red Road (ora 13.00, cinema Republica), Noaptea florii soarelui (ora 10.00, cinema Victoria) sau Amanţii obişnuiţi (ora 21.00, cinema Arta). Sibienii sunt şi ei răsfăţaţi în Ziua Cinemax. Mâine, la Cinema Arta din Sibiu, toate cele cinci proiecţii fac parte din secţiunea Supernova. Este vorba despre filmele Cînd se lăsa întunericul, Buenos Aires, 1977, Euforia, Totul pe gratis şi Toţi oamenii regelui. În Piaţa Mică, sibienii vor putea vedea de la ora 22.00 filmul Ploaie de vară, în regia lui Antonio Banderas.

Canalul Cinemax pune accentul pe filme de înaltă ţinută bazate pe subiecte interesante şi având distribuţii impresionante, filme clasice iubite de audienţă, filme cult, filme premiate din toate colţurile lumii şi filme-vedetă ale festivalurilor de film, în premieră.

Anul acesta, în cadrul Galei de închidere a festivalului, Cinemax - canal premium de filme promovat de HBO România, va oferi premiul Best Romanian Act pentru lungmetraj prezentat în cadrul Zilelor Filmului Românesc, în valoare de 2.000 euro.


Peste 18.000 de spectatori în primele 5 zile de TIFF

TIFF-ul atrage cinefilii ca un adevărat magnet! În cinci zile de festival, de vineri, 1 iunie şi până marţi, 5 iunie 2007 inclusiv, 18.050 de spectatori au venit să vadă la cinematografele Republica, Victoria şi Arta, precum şi la Echinox (proiecţii în aer liber) şi la Salonul de Urgenţă proiecţiile din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. În acest an, în premieră, TIFF se desfăşoară în două oraşe, Cluj şi Sibiu.


Master Class susţinut joi la TIFF de producătoarea daneză Vibeke Windelov

Daneza Vibeke Windelov, producătoarea celebrului regizor Lars von Trier, va susţine joi un Master Class pe tema relaţiei regizor / producător. Evenimentul va avea loc joi, 7 iunie 2007, ora 18.00, la Casa Matei din Cluj Napoca. Moderator va fi criticul de film Alex. Leo Şerban.

Vibeke Windelov va povesti despre colaborarea sa cu Lars von Trier la filme celebre, ca The Kingdom, The Idiots, Dancer in the Dark, Dogville sau Manderlay. Producătoarea lui Lars von Trier este în acest an unul din cei cinci membri ai Juriului TIFF 2007.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus