Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul TIFF 2007

Ziua Filmului Maghiar de la TIFF


AperiTIFF, iunie 2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Chiar dacă numărul de filme proiectate e mic, în comparaţie cu producţia maghiară din fiecare an, Ziua Filmului Maghiar de la TIFF are cel puţin un merit major: acela de a ne face conştienţi de deosebirile încă foarte mari dintre cinematografiile română şi maghiară. Asta pentru că, în ciuda succeselor internaţionale ale filmului românesc din ultimii ani şi a incontestabilei schimbări în bine din peisajul cinematografic românesc, Ungaria stă, în continuare, mult mai bine la capitolul producţie onorabilă, adică film de nivel mediu-bun, care nu neapărat să obţină Palme, Urşi sau Lei, ci să meargă pentru consumul intern, la care să nu-ţi fie jenă să te uiţi.

În România există, în general, vârfuri (filme foarte bune, premiate la o groază de festivaluri internaţionale) şi filme jenante, de neprivit. Şi-n Ungaria există filme foarte proaste şi filme de excepţie (aşa cum a fost Taxidermia, anul trecut), adică extreme.

În afară de acestea însă, Ungaria produce şi multe filme de nivel mediu sau bun-spre foarte bun, aşa cum au fost Friss levegő, de Kocsis Ágnes, sau mai ales foarte proaspătul Egyetleneim, de Nemes Gyula. Ele sunt mult mai numeroase decât cele prezentate la TIFF (cine are ocazia să meargă la Magyar Filmszemle / Zilele Filmului Maghiar de la Budapesta, la fiecare sfârşit de ianuarie, îşi poate face o idee mult mai completă) , inclusiv filme foarte comerciale, bine făcute. Chiar şi aşa însă, cu 2-3 filme pe an, Ziua Filmului Maghiar de la TIFF îţi oferă o imagine despre diferenţele încă mari dintre cinematografiile noastre. Şi, poate, o concluzie de tras. Toate articolele despre Festivalul TIFF 2007


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Laurenţiu Brătan


Alte articole

 Aventuri în irealitatea imediată - TIFF 2007, Iulia David
 Manipularea controversei - Manufacturing Dissent: Uncovering Michael Moore, Carmen Mezincescu
 Suspans pe monitor - Red Road, Carmen Mezincescu
 Ex Drummer la TIFF 2007, Carmen Mezincescu
 Palme d'Or în deschidere la TIFF, Carmen Mezincescu
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2007


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer