Echinox / iunie 2007
Festivalul TIFF 2007
Ieri nu prea doream să văd în mod special vreun film în afara lui INLAND EMPIRE. Însă Ioana a văzut că rulează înaintea lui Lynch La Sagrada Familia, aşa că mi-am spus că numai bine îmi fac încălzirea şi că o să pot ocupa locuri bune pentru filmul aşteptat de mine. Şi uite că istoria a făcut să îmi placă mai mult propunerea lui Sebastian Campos decît cea a lui Lynch. Cu toate că, de fapt, Campos nu prea aduce nimic nou pe ecran, reuşeşte să spune o poveste convingătoare. Filmul e realizat în stil Dogma, iar regizorul chilian, prezent în sală, a spus că filmul a fost turnat în trei zile, pornind de la un scenariu de douăsprezece pagini, cu bani foarte puţini.

Istoria lui e ţesută în jurul a trei personaje, tată, fiu şi iubită a fiului, a poveştii de dragoste existentă acolo, dar intră şi într-o relaţie amoroasă homosexuală, pentru a demonstra, pe undeva, că dragostea, trădarea, suferinţa şi înţelegerea amoroasă au aceeaşi faţă. Un film cald, mijloace de realizare infime, o reuşită meritată. Trofeul Transilvania.

Premiul de regie l-a luat Ragnar Bragason, autorul unui film care, după cum spuneam şi în scrierea despre a doua zi de festival, cînd am văzut Börn, proiectul său, însumează elemente de Tarantino şi Ritchie, le oferă un final ironic, un fel de răspuns parodic la Disney, presărînd pe parcurs tot felul de referinţe autoironice.

Premiul pentru imagine l-a primit Cristian Cottet pentru Antena. Filmul argentinian a fost bijuteria festivalului. O istorie a filmului, un proiect asemănător ca miză cu Fast Film al lui Virgil Widrich, însă de o altă factură. Filmul nu aduce pe ecran secvenţe din alte filme, ci aduce omagii, lui Fritz Lang, Georges Méliès, Orson Welles, totul într-o atmosferă Quay.

Radu Jude (Lampa cu căciulă) şi Cristian Mungiu (4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile) au primit premiile Zilelor Filmului Românesc, pentru scurt şi lungmetraj.

Cam atît am văzut eu din ceea e a devenit palmaresul ediţiei TIFF 2007. Celelalte decizii ale juriului, sau ale publicului au hotărît că:

Premiul de interpretare va fi al lui Luca Lionello, pentru rolul din Cover boy. Premiul FIPRESCI l-a primit Ein suse Heimat, filmul austriac al lui Gerald Igor Hauzenberger, iar premiul publicului a fost primit de AzulOscuroCasiNero, film care a primit şi o menţiune din partea juriului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus