Furie = stare de extremă iritare în care se pierde stăpînirea de sine, mînie nestăpînită, violenţă; dorinţă puternică, patimă, pornire nestăpînită (Dicţionarul Explicativ al Limbii Române)
Furia e un film care conţine, în ordine: o miză contra-timp pentru plata unei datorii (ca-n Lola rennt / Aleargă Lola aleargă sau Rounders), o intrigă cu "mafioţi", cîteva urmăriri cu maşini, o crimă, o secvenţă de sex, bătaie corp la corp, o coloană sonoră modernă, occidentală (dar scrisă în România) şi un final simplu care nu-ţi dă bătăi de cap.
"E furia unui tineret debusolat, fără repere puternice, pentru că părinţii au avut treabă. A unui tineret prins în vîrtejul unei istorii pe care nu o cunoaşte, pentru că părinţii refuză să şi-o asume. A unui tineret crescut pentru a ucide neintenţionat". (Dorina Chiriac, interpreta Monei)
Dar sunt mai multe furii în filmul asta.
Furia de pe ecran
Furia mafiotului - mîndru că e protectorul lui Adrian Copilul Minune - dar supărat că pierde bani la cursele de maşini pentru că doi puşti n-au vrut să piardă "de data asta".
Furia unor tineri (Dragoş Bucur şi Andrei Vasluianu), oarecum golănaşi, cărora nu le place să fie călcaţi pe coadă: "N-ai văzut, mă?! Mi-a rupt oglinda. N-am putut să-l las să cîştige!"
Furia timidă a copilei unor pitici (Dorina Chiriac) care de mică a ştiut că singura ei şansă de supravieţuire este "să facă pe actriţa" şi care trăieşte din slujbe ocazionale (spoturi, videoclipuri, mascotă la petrecerile copiilor): "Nu mai merg nicăieri. Sunt obosită şi mă simt rău. Uite, mîine mergem unde vrei tu, dar acum aş vrea să mă duci acasă." Tînăra care vrea să plece "dincolo" şi şi-a făcut ceva economii... "vreo 300 de dolari" - "Aş putea să te iau cu mine. Ai paşaport?".
Furia din afară ecranului
Furia regizorului tînăr (Radu Muntean) care şi-ar fi dorit să debuteze la 25 de ani, dar a reuşit abia la 31, regizor care a renunţat la "gărgăunii de student" şi nu mai vrea să facă doar filme de autor.
Furia Dorinei Chiriac care a învăţat să înoate pe platourile de filmare, fiind aruncată într-un bazin, pur şi simplu, pentru ca în cele din urmă să filmeze într-un lac împuţit şi îngheţat, dar de doar o jumătate de metru adîncime.
Furia regizorilor "bătrîni" care n-au reuşit să aibă sunet Dolby adevărat, dar a reuşit un debutant care - culmea! - nici nu face "artă" căci îşi cîştigă banii din publicitate. Regizor tînăr care se poate lăuda cu un parcurs ca "afară": filme de scurt metraj în şcoală, videoclipuri, spoturi publicitare şi, abia mai apoi- după ce "şi-a făcut mîna"-, film de lung metraj.
Furia scenariştilor cu state vechi de plată şi multe opere în sertar că un film poate fi bun şi fără să-ţi prezinte subiectul sub forma unei parabole/metafore întortocheate.
Furia autorităţilor: în România, tinerii trăiesc exact ca-n filmul ăsta şi, poate nu întîmplător, în scenariu nu există nici un poliţist.
Furia celor care seamănă cu personajele mafiote din film "cu Copilul Minune" pentru că vin la cinematograf ca să comenteze minereşte şi să fluiere birjăreşte, iar realitatea de pe ecran îi lasă muţi de uimire.
Furia spectatorilor pentru că abia găsesc bilete; mi s-a întîmplat mie, într-o sîmbătă seară, la Multiplex.
Furia, România, 2002, Durata: 90 min
Scenariul: Radu Muntean, Ileana Constantin, Mircea Stăiculescu
Imaginea: Vivi Drăgan Vasile
Muzica: Electric Brother, Vlaicu Golcea
Regia: Radu Muntean
Cu: Dragoş Bucur, Dorina Chiriac, Andrei Vasluianu, Andrei Tuli, Bogdan Uritescu, Adrian Copilu\' Minune