Temă de casă pe căldură mare, cum scrii o cronică la Transformers - The Movie / războiul lor în lumea noastră? Plot mai debil cu greu se putea, film mai exagerat aşişderea.
Titlul cronicii vine de la Armageddon, da, e şi un album Julian Cope. Un zvon timpuriu menţiona acesta ca fiind cel mai important film al verii şi singura nouă franciză deschisă, nu vă temeţi, Transformers 2 e pe drum, vine în 2009. Azi se fac filme după jocuri, dar transformers-ii vin din jucării produse de Hasbro, au apărut în anii '80, când cineva a avut ideea genială să facă un robot care să se transforme într-o maşină, sau invers, sau ambele. Apoi japonezii au făcut un serial de desene animate, s-a creat povestea şi un mit. "Before time began, there was... the cube." Ce a fost mai întâi, în afară de cub şi atot-făclia (the allspark)... Respect pentru Optimus Prime şi teamă pentru Megatron. Nu vă miraţi, până şi Orson Welles a făcut voce pentru filmul animat din 1986, dar el a făcut asta şi pentru albumele Manowar...
Filmul e o combinaţie de forţe din industrie, dezvoltat de Don Murphy, concesionat lui Spielberg şi comandat lui Michael "shoot for edit" Bay. O producţie Spielbay TM, cum e glumiţa pe internet. Deşi colaborarea lor anterioară, SF-ul cu clone The Island (2005) a fost un eşec, Spielberg, fan de transformers, l-a convins pe nervosul "bum bum slo-mo" să facă un film despre faimoasele jucărele. Fanii au luat pastile, computerele au consumat mai mult curent cât bugetul României din întreaga Epocă de aur, internetul a zbîrnîit la maxim. Şi ce a ieşit? Aş putea zice ca e cel mai OK Michael Bay de până acum (cu un soft spot pentru The Rock), un Gremlins pentru generaţia xbox cu elemente de Terminator. Cum urlă un puşti pe ecran, "This is easily a hundred times cooler than Armageddon," ceea ce nici nu e greu. Sau e. Cu aluzii sexuale, cu tot. Megan Fox e foxy, Shia LaBeouf e amuzant şi se vede influenţa lui Spielberg în relaţia de familie, unele glumiţe sunt chiar reuşite. Mai ales dacă te aştepţi la ceva cumplit; poate e mai fresh decât celelalte filme no brain ale verii, pentru că e proaspăt stors, faţă de treimi şi pătrimi de francize răsuflate.
Washington Post denumeşte filmul: "toy porn for overgrown boys (not that there's anything wrong with that)". Bay-smele sunt la maxim, la fel ca Tony Scott-ismele la Top Gun, scenele din deşert şi de comando sunt filmate ca un video-clip pentru înrolarea în armată. Michael Bay îmbină obsesia sa milităroasă şi erecţia "servim patria" de clipuri şi ralantiuri, cu autoboţii şi decepticonii, care sigur îi vor ajuta pe americani să învingă inamicul din Irak. Dar faza cu Hoover Dam e amuzantă, la fel ca un shoot-out à la John Woo pe peyote!!!
Cadrul meu preferat, cel în care un model cu sînii siliconaţi, urlă speriat pe muzică (zgomot de fundal pentru Bay, dată tot timpul la volumul 11), în timp ce o misilă trece razant prin cadru şi în fundal explozii peste tot. Suprarealist, dar am fost avertizaţi, "nu există victorie fără sacrificii" şi mai mult, "Freedom is the right of all sentient beings."