Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Articole diverse

Cinematografia sârbă vs. cinematografia iugoslavă


Arhitext Design, august 2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Puţini sunt regizorii care au obţinut de două ori premiul cel mare la Cannes - Palme d'Or, iar Emir Kusturica e unul dintre aceştia, premiat în 1985 pentru Tata a plecat în călătorie de afaceri şi în 1995 pentru Underground.

Emir Kusturica a fost foarte multă vreme văzut ca un simbol al cinematografului iugoslav, balcanic în accepţiunea lui largă. Motivele din filmele lui sunt considerate o chintesenţă a spiritului balcanic - amestec de haos, umor negru, inventivitate, suferinţă, iubire pătimaşă... Neputinţa lui Kusturica de a se înnoi face ca rolul lui de simbol al filmului balcanic să se estompeze încet-încet. Asta în ciuda faptului că (aproape) toate filmele regizorului sunt selecţionate în continuare în Competiţia Oficială a Festivalului de Film de la Cannes, ceea ce e mai mult o inerţie a organizatorilor, decât o recunoaştere a valorii.

Destul de înrudit cu stilul lui Emir Kusturica e Goran Paskaliević - celălalt nume foarte cunoscut al filmului iugoslav, apoi sârbesc. Filmele lui Paskaliević sunt totuşi ceva mai sobre, dar imaginaţia regizorului nu e mai prejos decât a lui Kusturica. Cei doi sunt exponenţii unei perioade în care cinematografia iugoslavă era una dintre cele mai dinamice şi incitante din Europa de Est.

Noile generaţii ale filmului sârb, afirmate în anii 1990, sunt preocupate de cu totul alte probleme decât "spiritul balcanic". Războiul care a sfâşiat Iugoslavia e în prim-planul preocupărilor regizorilor din aceasta perioadă: Kordon (2002), de Goran Marković; Pretty Village, Pretty Flame (1996), de Srdjan Dragojević; Camionul roşu-gri (2004), de Srdjan Koljević...

Nu lipsesc însă nici filmele bazate pe subiecte sociale: Capcana (2007), de Srdjan Golubović sau Profesionistul (2002), de Dušan Kovačević, acesta din urmă ecranizare foarte reuşită a propriei piese de teatru. Ele se înscriu în tendinţa cinematografiilor tranziţiei din Europa de Est, cu teme desprinse din schimbările sociale, economice şi mental-psihice din această zonă.

Specific cinematografului sârbesc e desprinderea, pe de o parte, şi coexistenţa, pe de altă parte, de / cu cinematografiile nou apărute în fostul spaţiu iugoslav: Macedonia, Bosnia-Herţegovina, Slovenia, Croaţia.

Coproducţiile între ţările fost iugoslave sunt numeroase, iar uneori e greu să faci diferenţa între o ţară sau alta ca producător principal. Ele continuă să vorbească despre lucruri comune, într-un limbaj comun.

În sfârşit, o trăsătură aparte e naşterea unei noi cinematografii - cea kosovară. În 2005 era salutat la Veneţia primul film kosovar (lung metraj de ficţiune) - Kukumi, al lui Isa Qosja, coprodus cu Croaţia. Filmele kosovare sunt, evident, vorbite în albaneză şi tind, mai mult decât filmele din celelalte ţări fost iugoslave, să-şi afirme o independenţă aproape ostentativă.

Mental şi lingvistic, ţările fostei Iugoslavii păstrează încă asemănări foarte mari. Chiar şi Slovenia intră în acest joc, cu toată integrarea ei europeană. De aceea sunt încă importante asemănările dintre cinematografiile lor. Prin urmare, e încă imposibil de disociat cinematografia sârbă de cele vecine, ca şi fiecare din cinematografiile ţărilor fost iugoslave în parte, de cele din spaţiul respectiv. Şi probabil că această caracteristică va exista încă multă vreme. Toate articolele despre Articole diverse


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Laurenţiu Brătan


Alte articole

 La ce filme ne uităm de Paşti? Life of Brian, Jesus of Nazareth and more, Anca Mureşan
 Rezidenţa de scenaristică Pustnik şi-a ales primii invitaţi pentru 2019, Comunicat de presă
 Înscrieri la Rezidenţa internaţională de scenaristică Pustnik, 2019 , Comunicat de presă
 Espacio femenino - Proiecţii de filme la Instituto Cervantes Bucureşti , Comunicat de presă
 Filme clasice ale cinematografiei argentiniene la Institutul Cervantes din Bucureşti, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Articole diverse


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer