4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile
Liga pentru drepturile omului (LDH) cere ministrului francez al Educaţiei, Xavier Darcos, "să revină" asupra deciziei sale de a "cenzura editarea" unui DVD cu filmul lui Cristian Mungiu, 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile, destinat şcolilor şi liceelor din Franţa. Într-o scrisoare deschisă dată publicităţii marţi, 10 iulie 2007, Agnes Tricoire, delegat al "Observatorului pentru libertarea de expresie în materie de creaţie" din cadrul LDH, este de părere că această "cenzură" este "de neînţeles", mai ales că o singură organizaţie s-a declarat împotriva difuzării filmului în şcoli, asociaţia anti-avort "Choisir la vie" (Alege viaţa).

Vinerea trecută, Xavier Darcos a anunţat că refuză editarea de DVD-uri cu filmul lui Mungiu pentru şcoli şi licee, pe motiv că ar fi prea dur. O zi mai tîrziu, ministrul şi-a "suspendat" decizia, după ce Societatea Regizorilor de Film (SRF) a denunţat "presiuni ale unor asociaţii anti-avort" pentru ca filmul lui Cristian Mungiu, care vorbeşte despre avorturile clandestine din România lui Ceauşescu, să nu fie distribuit pe DVD în instituţii de învăţămînt. Totodată, ministerul a decis sîmbătă să-i primească pe reprezentanţii SRF şi membrii din juriul de la Premiul Educaţiei şi să consulte Comisia naţională de clasificare. LDH a anunţat "că nu se poate mulţumi" cu această suspendare şi cere ministrului "să revină pur şi simplu asupra acestei decizii".

4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile a primit la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes, trei premii: Palme d'Or, Premiul FIPRESCI şi Premiul Educaţiei Naţionale. Cel din urmă recompensează, din 2003, un film prezent în selecţia oficială de la Cannes, ales pentru calităţile sale artistice şi pentru interesul său din punct de vedere pedagogic. Filmul premiat este apoi editat pe DVD şi distribuit în şcolile franceze.

"Dacă acest film vorbeşte despre subiecte atît de importante precum dictatura (... ) şi avortul, este oare normal să nu sesizăm ocazia unei oportunităţi pedagogice care trebuie discutată împreună cu elevii din licee?", se întreabă membrii Ligii pentru Drepturile Omului.

Regia: Cristian Mungiu Cu: Anamaria Marinca, Vlad Ivanov, Laura Vasiliu, Alexandru Potoceanu, Luminiţa Gheorghiu

1 comentariu

• nedumerire
    [membru], 10.08.2007, 23:10

Hotararea ministrului Xavier Durcos ma surprinde. Dar nu am vazut inca filmul si nu pot judeca. Filmul va ajunge pe marile ecrane din Franta pe 29 aug. Voi merge sa il vad si apoi voi putea spune, din punctul meu de vedere daca hotararea este justificata.