Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile

La drum cu 432! (I) - 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile


Suplimentul de cultură, septembrie 2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Pornim de la fastuosul eveniment de pe 13 septembrie 2007, de la Naţionalul bucureştean, din care televiziunile au reţinut fix două "sincroane": unul cu Băsescu, celălalt cu Tăriceanu. Rămînem la Bucureşti pentru premiera adevărată, cea dedicată publicului, nu invitaţilor sponsorilor. Ajungem la Iaşi, unde ziarele au vorbit despre eveniment ca despre un real succes, iar o agenţie de ştiri l-a numit "auster" pentru că nu s-au văzut nicăieri cei 50.000 de lei "dedicaţi" de municipalitate. O zi mai tîrziu, la Timişoara, publicul de pe Bega are ocazia să vadă, pentru prima dată probabil, primul film autohton ce a scăpat de piratare (pînă acum) - o vizionare ce s-a sfîrşit în aplauze, dar nu furtunoase, "căci nu-i şade-n obicei bănăţeanului", vorba lui Ciprian Marinescu. Constantin Vică a tras o fugă şi pînă la Paris - el ne vorbeşte despre reacţia spectatorilor de acolo.

De ce am preferat mai degrabă un demers jurnalistic decît unul critic? Ajungem să vedem 4,3,2 la o distanţă relativ mare de confraţii noştri europeni. Cristian Mungiu recunoaşte că pariul cel mare e cel cu publicul de la noi, care, s-a constatat, a ajuns să aibă oroare de producţiile autohtone (cum şi de ce se tot explică de ani buni). Trăgînd linie după lectura reportajelor realizate de colegii noştri, constatăm două lucruri.

Primul: vizionările la care au participat regizorul şi echipa sa au fost doar într-o foarte mică măsură destinate publicului larg, fiind confiscate de oficialităţi naţionale, regionale sau de-a dreptul locale. Exemplul cel mai bun constă în ceremonia de la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s-au strîns la grămadă politicieni, oameni de cultură, şeful statului şi premierul, cîntăreţi de "muzică uşoară" din Epoca de Aur. Unii s-au întrebat dacă soluţia întrevăzută pentru revigorarea cinema-ului de la noi ar fi să băgăm film la teatru. La Iaşi au fost puse în vînzare ceva mai puţin de 200 de bilete la spectacolul de gală, sala cinematografului Victoria avînd o capacitate de 902 locuri.

Al doilea: vestea că 4,3,2 a făcut deja 10.000 de spectatori în primul weekend este extraordinară. Rămîne de văzut cîţi spectatori va aduna următorul film românesc intrat în exploatare, eventual nepremiat la Cannes.


În caravană

Caravana cinematografică 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile a pornit, duminică, 16 septembrie 2007, către prima destinaţie, oraşul Tulcea. Caravana va ajunge la Satu Mare, în Banat, la Călăraşi şi se va termina la Constanţa, după un turneu de 31 de zile. Sînt acoperite 15 oraşe în care nu mai există cinematografe sau în care condiţiile de vizionare sînt foarte proaste.


Mediafax: Mungiu a fost primit modest la Iaşi

Regizorul Cristian Mungiu a avut parte de o primire austeră din partea Primăriei Iaşi, deşi a fost proclamat "cetăţean de onoare" al oraşului şi s-au alocat 50.000 de lei de la bugetul local pentru a fi sărbătorit după ce filmul său 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile a fost premiat la Cannes. Mungiu, însoţit de echipa sa, a ajuns la amiază pe aeroportul din localitate, însă nu a fost aşteptat de nici unul dintre şefii Primăriei Iaşi, transmite corespondentul Mediafax. La capitolul "transport", o altă surpriză: un microbuz galben, pus la dispoziţie cu "generozitate" de regia locală de transport în comun. Cristi Mungiu a preferat Skoda unui prieten, însă cei din echipa sa nu au avut de ales şi s-au aşezat cuminţi în microbuz. Ei s-au deplasat la Primărie, unde au fost întîmpinaţi de primarul Gheorghe Nichita şi au susţinut o conferinţă de presă.
 Toate articolele despre 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de George Onofrei


Alte articole

 10 ani după Palme d'Or - Ziua când am fost pe Everest, Mihai Brezeanu
 10 ani cu filmul românesc. Episodul 7 - Anul 2007, Iulia Blaga
 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile primeşte Premiul Goya pentru cel mai bun film european lansat în Spania în 2008, Comunicat de presă
 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile nominalizat la Premiile Goya 2009, Comunicat de presă
 Detaliile fac diferenţa - 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, Christina Anghelina
 Toate articolele despre 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer